2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Egyéb Veszprém

A szabadságvágy vezérli a nemzetet

Veszprémben rendezte meg az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi megemlékezését a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet október 8-án, szombaton.

A Megyeháza Szent István-termében közel kétszázan vettek részt az ünnepségen. Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy a megjelent ’56-os hősök összesen mintegy kétszáz évet töltöttek börtönben a forradalomban betöltött szerepük miatt.


Boross Péter Veszprémben

dr. Boross Péter (Fotó: Domján Attila)

A rendezvény vezérszónoka, dr. Boross Péter korábbi miniszterelnök úgy fogalmazott: hatvan esztendő nagyon sok idő. – Ha történelmi léptékkel mérjük, elgondolhatjuk, mi történt az országgal az 1867-es kiegyezést követő hatvan évben. Felidézte: az az időszak Trianonhoz vezette az országot. Az elmúlt hatvan év azonban jobb kifejlettel zárult.

– Ma már nem emlékszik a többség; ismertetni, magyarázni kell, hogy mi történt 1956-ban, mert a lakosság nyolcvan százaléka kicsi gyermek volt vagy meg sem született azokban a napokban, amikre most emlékezünk – tette hozzá a volt kormányfő.


VP_Boross-dij

Boross Péter átvehette a Hűséggel a Hazához Érdemkeresztet (Fotó: Domján Attila)

Nem véletlen, hogy a környező, hasonló sorsú elnyomott országok közül éppen Magyarországon történt forradalom. – A szabadságvágy olyan erős érzelmi töltéssel vezérli ezt a nemzetet jó- és balsorsában egyaránt, hogy ’56-nak szükségképpen nálunk kellett bekövetkeznie, mert ilyen az örökségünk. – Az egykori miniszterelnök felelevenítette: a török hódoltságot követően minden évszázadnak megvolt a maga heroikus következménye: a Rákóczi-szabadságharc, aztán 1848, amiből mindmáig építkezünk és merítünk, a XX. század pedig elhozta 1956-ot.

– A szabadságvágy belső indítékai röpítik a nemzetet abba a szellemi-fizikai állapotba, amikor nem számol a következményekkel, nem taktikázik, hanem fegyvert ragad. Az emlékezések mindnyájunkat arra köteleznek, hogy ismerkedjünk meg nemzetünk e sajátosságával, hordozzuk kincsként, és megmaradásunk zálogaként tekintsünk rá. Amikor idegenszerű súly nehezedik ránk, akkor ezekre az érzelmi alapokra kell építenünk, kesztyűt dobva minden olyan szándéknak, ami érdekeink ellen szól – jelentette ki Boross Péter.

Porga Gyula polgármester díjat vesz át Veszprémben

Porga Gyula polgármestert is kitüntették (Fotó: Domján Attila)

A Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet országos elnöksége Hűséggel a Hazához Érdemkereszt kitüntetést adományozott azoknak, akik 1956-ban tevékenyen hozzájárultak a szabadságért vívott harchoz. A szervezet díjazott olyan közéleti szereplőket is, akik munkásságukkal sokat tettek 1956 emlékeinek ápolásáért, szellemiségének őrzéséért. Mások mellett díjat adományoztak Boross Péter és Orbán Viktor miniszterelnököknek, Veszprém polgármesterének és alpolgármesterének: Porga Gyulának és Némedi Lajosnak, Torgyán József korábbi földművelési és vidékfejlesztési miniszternek, a megyei közgyűlés elnökének és alelnökének: Polgárdy Imrének és Fenyvesi Zoltánnak és Takács Szabolcs kormánymegbízottnak is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.