2018. február 23., péntek
Alfréd

Egyéb Veszprém

A szabadságvágy vezérli a nemzetet

Veszprémben rendezte meg az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi megemlékezését a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet október 8-án, szombaton.

A Megyeháza Szent István-termében közel kétszázan vettek részt az ünnepségen. Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy a megjelent ’56-os hősök összesen mintegy kétszáz évet töltöttek börtönben a forradalomban betöltött szerepük miatt.


Boross Péter Veszprémben

dr. Boross Péter (Fotó: Domján Attila)

A rendezvény vezérszónoka, dr. Boross Péter korábbi miniszterelnök úgy fogalmazott: hatvan esztendő nagyon sok idő. – Ha történelmi léptékkel mérjük, elgondolhatjuk, mi történt az országgal az 1867-es kiegyezést követő hatvan évben. Felidézte: az az időszak Trianonhoz vezette az országot. Az elmúlt hatvan év azonban jobb kifejlettel zárult.

– Ma már nem emlékszik a többség; ismertetni, magyarázni kell, hogy mi történt 1956-ban, mert a lakosság nyolcvan százaléka kicsi gyermek volt vagy meg sem született azokban a napokban, amikre most emlékezünk – tette hozzá a volt kormányfő.


VP_Boross-dij

Boross Péter átvehette a Hűséggel a Hazához Érdemkeresztet (Fotó: Domján Attila)

Nem véletlen, hogy a környező, hasonló sorsú elnyomott országok közül éppen Magyarországon történt forradalom. – A szabadságvágy olyan erős érzelmi töltéssel vezérli ezt a nemzetet jó- és balsorsában egyaránt, hogy ’56-nak szükségképpen nálunk kellett bekövetkeznie, mert ilyen az örökségünk. – Az egykori miniszterelnök felelevenítette: a török hódoltságot követően minden évszázadnak megvolt a maga heroikus következménye: a Rákóczi-szabadságharc, aztán 1848, amiből mindmáig építkezünk és merítünk, a XX. század pedig elhozta 1956-ot.

– A szabadságvágy belső indítékai röpítik a nemzetet abba a szellemi-fizikai állapotba, amikor nem számol a következményekkel, nem taktikázik, hanem fegyvert ragad. Az emlékezések mindnyájunkat arra köteleznek, hogy ismerkedjünk meg nemzetünk e sajátosságával, hordozzuk kincsként, és megmaradásunk zálogaként tekintsünk rá. Amikor idegenszerű súly nehezedik ránk, akkor ezekre az érzelmi alapokra kell építenünk, kesztyűt dobva minden olyan szándéknak, ami érdekeink ellen szól – jelentette ki Boross Péter.

Porga Gyula polgármester díjat vesz át Veszprémben

Porga Gyula polgármestert is kitüntették (Fotó: Domján Attila)

A Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet országos elnöksége Hűséggel a Hazához Érdemkereszt kitüntetést adományozott azoknak, akik 1956-ban tevékenyen hozzájárultak a szabadságért vívott harchoz. A szervezet díjazott olyan közéleti szereplőket is, akik munkásságukkal sokat tettek 1956 emlékeinek ápolásáért, szellemiségének őrzéséért. Mások mellett díjat adományoztak Boross Péter és Orbán Viktor miniszterelnököknek, Veszprém polgármesterének és alpolgármesterének: Porga Gyulának és Némedi Lajosnak, Torgyán József korábbi földművelési és vidékfejlesztési miniszternek, a megyei közgyűlés elnökének és alelnökének: Polgárdy Imrének és Fenyvesi Zoltánnak és Takács Szabolcs kormánymegbízottnak is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sminkbemutató szép lányokkal

  Sminkbemutató szép lányokkal

  Ahogy arra számítani is lehetett, a jelentős szakmai és közönségvisszhangot keltett, nemrég lezajlott, érdi rendezésű Pest Megye Szépe verseny döntőjében szereplő hölgyek sorra kapják a felkéréseket a szépségipar különféle területeiről.

 • A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette a világ első barlangrajzait – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely elsőként talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy a neandervölgyieknek a Homo sapienshez hasonló művészi érzékük lehetett.

 • Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Az Európai Unió tengeri határát ugyanúgy meg kell védeni, mint ahogy Magyarország is képes volt arra, hogy megvédje az EU külső, szárazföldi határát – mondta el telefonon az MTI-nek pénteken Máltáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.