EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 23., vasárnap
Gyöngyi

Belföld

A szocik bojkottálják az alkotmánymódosítást

A szocialista párt hivatalosan is bejelentette, hogy a kisujját sem mozdítja meg a migránsok szétosztásának magakadályozásáért. A Jobbik viszont partnere lehet a kormánynak.

Nem vesz részt a tervezett alaptörvény-módosításban az MSZP – jelentette be tegnap a parlamentben Tóth Bertalan, a szocialista frakció vezetője. A politikus kifejtette: sem az erről szóló vitához, sem pedig a szavazáshoz nem adják a nevüket.

– Mivel a betelepítési kvótáról tartott népszavazás érvénytelen volt, szerintük az alkotmány megváltoztatása is értelmetlen – indokolta. Az ügy azért is furcsa, mert az MSZP elnöke, Molnár Gyula a nyár végén még arról beszélt, hogy pártja elutasítja a menekültek szétosztását, sőt az ígérte, akár egy parlamenti szavazással is támogatják ebben a kormányt.

image

A szocik persze nem egyedül veszik semmibe azt a több mint 3,3 millió embert, akik október 2-án nemet mondtak a kötelező kvótákra. Bojkottjukhoz ugyanis társult a Gyurcsány Ferenc vezette DK is. Igaz, ők hivatalosan nem ezért, hanem a Népszabadság megszűnésére hivatkozva maradnak távol a jövőben a parlamenti munkától. Persze így a kvótaügyből is kimaradnak. Hogy azért az országgyűlési képviselőknek járó több százezres fizetést felveszik-e, arra Gyurcsány nem tért ki, ahogy arra sem, mi köze a Népszabadság bezárásának a kötelező kvótákhoz.

Kunhalmi Ágnes, MSZP, Népszabadság, parlamant (Fotó: Csudai Sándor)

Fotó: Csudai Sándor

A kormány eközben inkább az alkotmánymódosítással van elfoglalva, tegnap hivatalosan is megjelent a tervezett változtatás szövege. A javaslatot Orbán Viktor miniszterelnök nyújtotta be, ennek alapján négy helyen is módosulhat az alaptörvény. Szerepel benne például, hogy tilos az Országgyűlés jóváhagyása nélkül bárkit is Magyarországra telepíteni, és hogy az unió nem korlátozhatja a magyar állam alapvető jogait.

A tervezetet a Jobbik is támogatja. – Ez egy jó javaslat, támogatható, de nekünk is lesznek tartalmi jellegű indítványaink – mondta Vona Gábor elnök, aki ragaszkodik ahhoz, hogy a kormányfővel négyszemközt egyeztessen. Állítása szerint erre még a héten sor kerülhet.

image

Kapcsolódó Cikkek

 • 20 fok körüli meleg is lehet a héten!

  20 fok körüli meleg is lehet a héten!

  A következő napokban általában borús, felhős lesz az ég, néhol esőre is készülni kell, de enyhe lesz az időjárás, több helyen 20 Celsius-fok körül alakulhatnak a maximumok – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

 • 1956-os villamosok közlekednek Budapesten

  1956-os villamosok közlekednek Budapesten

  Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára emlékezve két különjárati, három kocsis, Ganz UV korhű villamost állít forgalomba a fővárosban október 22.

 • Megemlékezések, koncertek, megmozdulások a hatvanadik évfordulón

  Megemlékezések, koncertek, megmozdulások a hatvanadik évfordulón

  Országszerte megemlékezéseket, koszorúzásokat, este ünnepi koncertet, díszelőadást tartanak az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 60. évfordulóján. A központi rendezvények a Parlament előtti zászlófelvonással kezdődnek, majd ugyanitt a díszünnepségen a magyar kormányfő és a lengyel államfő mond beszédet.