EUR: 310,68 Ft
CHF: 259,46 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Belföld

A szocik bojkottálják az alkotmánymódosítást

A szocialista párt hivatalosan is bejelentette, hogy a kisujját sem mozdítja meg a migránsok szétosztásának magakadályozásáért. A Jobbik viszont partnere lehet a kormánynak.

Nem vesz részt a tervezett alaptörvény-módosításban az MSZP – jelentette be tegnap a parlamentben Tóth Bertalan, a szocialista frakció vezetője. A politikus kifejtette: sem az erről szóló vitához, sem pedig a szavazáshoz nem adják a nevüket.


– Mivel a betelepítési kvótáról tartott népszavazás érvénytelen volt, szerintük az alkotmány megváltoztatása is értelmetlen – indokolta. Az ügy azért is furcsa, mert az MSZP elnöke, Molnár Gyula a nyár végén még arról beszélt, hogy pártja elutasítja a menekültek szétosztását, sőt az ígérte, akár egy parlamenti szavazással is támogatják ebben a kormányt.

image

A szocik persze nem egyedül veszik semmibe azt a több mint 3,3 millió embert, akik október 2-án nemet mondtak a kötelező kvótákra. Bojkottjukhoz ugyanis társult a Gyurcsány Ferenc vezette DK is. Igaz, ők hivatalosan nem ezért, hanem a Népszabadság megszűnésére hivatkozva maradnak távol a jövőben a parlamenti munkától. Persze így a kvótaügyből is kimaradnak. Hogy azért az országgyűlési képviselőknek járó több százezres fizetést felveszik-e, arra Gyurcsány nem tért ki, ahogy arra sem, mi köze a Népszabadság bezárásának a kötelező kvótákhoz.


Kunhalmi Ágnes, MSZP, Népszabadság, parlamant (Fotó: Csudai Sándor)

Fotó: Csudai Sándor

A kormány eközben inkább az alkotmánymódosítással van elfoglalva, tegnap hivatalosan is megjelent a tervezett változtatás szövege. A javaslatot Orbán Viktor miniszterelnök nyújtotta be, ennek alapján négy helyen is módosulhat az alaptörvény. Szerepel benne például, hogy tilos az Országgyűlés jóváhagyása nélkül bárkit is Magyarországra telepíteni, és hogy az unió nem korlátozhatja a magyar állam alapvető jogait.

A tervezetet a Jobbik is támogatja. – Ez egy jó javaslat, támogatható, de nekünk is lesznek tartalmi jellegű indítványaink – mondta Vona Gábor elnök, aki ragaszkodik ahhoz, hogy a kormányfővel négyszemközt egyeztessen. Állítása szerint erre még a héten sor kerülhet.

image

Kapcsolódó Cikkek

  • Varga Mihály: A gazdaságpolitikai célok változatlanok maradnak

    Varga Mihály: A gazdaságpolitikai célok változatlanok maradnak

    A választások eredménye megerősítette, hogy a gazdaságpolitikai célok változatlanok maradnak, így a következő években is a tartós, évi 4 százalék körüli növekedés, a stabil pénzügyi alapok fenntartása, az államadósság csökkentése, az államháztartási hiány további mérséklése, a munkanélküliség csökkentése és a teljes foglalkoztatás megvalósítása kiemelten fontos marad – mondta a nemzetgazdasági miniszter pénteken Budapesten.

  • 48 millió forintos bírságot kapott a UPC

    48 millió forintos bírságot kapott a UPC

    Jogszerűtlen piaci magatartása miatt 48 millió forintos bírsággal sújtotta a UPC-t az alapvető európai uniós és hazai jogszabályok súlyos és tudatos megsértése miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).