EUR: 319,63 Ft
CHF: 277,04 Ft
2018. május 27., vasárnap
Hella

Egyéb VIII.kerület

A tapintható ’56

Emlékszik még, milyen volt a pesti utca 1956 októberében? Nem, hiszen jóval ezután született? Most testközelből láthat mindent.

– Az 1956-os szabadságharcosok hétköznapi emberek voltak, akik hősökké váltak. – Ezt Schmidt Mária, az 1956-os Emlékbizottság társelnöke mondta még a Pesti Srácok Emlékpark hivatalos megnyitóján. A park Józsefvárosban, a Horváth Mihály téren október 23-ig várja a látogatókat, és célja, hogy valósághűen, interaktívan mutassa be a forradalmi napok világát. A különleges kiállítás a legjobb helyen van Józsefvárosban, hiszen a városrész a forradalmi események egyik központja volt.


Budapest, 2016. szeptember 23. Egy hagyományőrző korhű katonai ruhában a Pesti srácok emlékparkban a megnyitóünnepség napján a fővárosi VIII. kerületi Horváth Mihály téren 2016. szeptember 23-án. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából megnyílt parkban október 23-áig rendezvénysorozatot tartanak: előadásokat, vitákat és koncerteket. MTI Fotó: Balogh Zoltán

– 1956-ban Józsefvárosban dördültek el az első lövések, és a forradalom számos szimbolikus helyszíne a városrészben található – fogalmazott ezzel kapcsolatban Kocsis Máté, a VIII. kerület polgármestere. – Ezért fordulhatott elő, hogy a forradalom után a kommunista diktatúra minden eszközzel büntette a városrészt, miközben Józsefváros a XIX. században még Budapest tudományos központja volt.

A Pesti Srácok Emlékpark programjaiból

X. 9. 17.30 – INTERAKTÍV ELŐADÁS: Sport és foci az ötvenes években – Varró Krisztián (jogász, sportújságíró, az Aranycsapat Öröksége Alapítvány kurátora) előadása, beszélgetése Kárpáti György melbourne-i olimpiai bajnok vízilabdázóval, a véres magyar–szovjet meccs résztvevőjével.

X. 15. 19 óra – KONCERT: A Mystery Gang ingyenes bulija.

X. 16. 18 óra – FILMVETÍTÉS: Telitalálat – a történet főhőse 12 találatot ér el a totón, és pénznyereményét épp 1956. október 24-én veszi át. Amikor a kisember szerencséje tragédiába fordul.

X. 18. 17.30 – ELŐADÁS: Viselettörténet, tárgykultúra 1956 előtt és után – Valuch Tibor egyetemi tanár, fő kutatási területe a XX. századi magyar társadalom- és művelődéstörténet. Könyve, a 2004-ben megjelent A lódentől a miniszoknyáig – Fejezetek a XX. század második felének magyarországi öltözködéstörténetéből. Előadásában e kutatások eredményeiből ad elő.

A park bemutatása csupán az egyik fontos program volt abban a sorozatban, amely Józsefvárosban zajlik szeptember közepétől november közepéig. A forradalom 60. évfordulójára rendkívül gazdag összeállítással készültek a helyi intézmények és az önkormányzat. A Turay Ida Színházban például két, a témába illő előadás is lesz: október 11-én egy ifjúsági előadás Az angyalok nem sírnak címmel, október 17-én pedig 1956-os versszínház középiskolásoknak Turek Miklós előadásában. Rendkívüli esemény lesz október 22-én este a Darshan udvarban Berta Zsolt és az Amondó zenekar könnyűzenei koncertje. A csapat Luk van című, az évfordulóra készült lemezét mutatja be.


Budapest Józsefváros Önkormányzata tisztelettel hívja meg önt október 23-án 10 órakor a Corvin közbe, az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepségre. Az eseményen beszédet mond Kocsis Máté polgármester, közreműködnek a Turay Ida Színház színészei és a Magyar Tartalékos Szövetség Hagyományőrző Tagozata.

A varsói felkelésben elesett lengyel fiatalok nyírfakeresztjei fölött Picasso galambja siratja Magyarországot. Ez a falragasz volt látható a lengyel utcákon kitett láda-perselyek fölött és a véradó-állomásokon. Ez a plakát emelkedett transzparens formájában a magyar nép mellett tüntetők feje fölé.” – Mindezt Kovács István Lengyelország-szakértő írta Franciszek Starowieyski grafikus 1956-ban készült plakátjáról. A plakát a forradalom egyik nemzetközi ikonja lett, e rendkívüli siker előtt tisztelegve nyílik meg a Józsefvárosi Galéria lengyel–magyar plakátkiállítása november 4-én 18 órakor.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek