EUR: 310,68 Ft
CHF: 259,46 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb Székesfehérvár

A vegyész, aki népdalokat gyűjt

A Béres névről legtöbbünknek a  Béres Csepp és az egészség jut eszünkbe. A feltaláló fia, ifjabb Béres József a minap Székesfehérváron mutatta be Szép magyar ének II. című könyvét, amelynek tartalmát többnyire ő maga gyűjtötte.

A  tudós-üzletember Vakler Anna népdalénekes vendégeként elmondta: a Szép magyar ének címet viselő első kötet 2009-ben jelent meg. A Bartók-évben született meg az énekeskönyv második része kalotaszegi, mezőségi, maros-völgyi, gyimesi és moldvai, valamint unitárius énekekkel. A könyv mellé CD is jár, és meg lehet ismerni a dalok  történetét, kottáját és az angol nyelvű fordítást.


A rendszerváltáskor dédelgetett álmok közül sokban csalatkoztunk – indokolta a magyar dal felé fordulást Béres József és megjegyezte: az egykori családi ünnepek közös éneklései mély nyomot hagytak benne. E rohanó világból hiányzik az a szellemiség, ami a magyarság lelki-szellemi minőségét tükrözi – mondta Béres József. A kötetekben nóták is is helyet kaptak, amelyek kedélyesen megférnek az archaikus imádságok és a népi vallásos énekek mellett.

– Sajnos mai modern világunk egyre kevésbé ismeri a valódi értékeket, nem ismerik elegen énekeinket, és még kevesebben „élnek velük”. Lassacskán elfelejtődnek a jól ismert dallamok, kikopik az együtt éneklés vidám szokása a családokban, a baráti társaságokban. Úgy gondolom, a mai gazdasági helyzetben pont e közösségek ereje segíthetné a nehézségek elviselését, a lelki és ezen keresztül a testi egészség megőrzését. Hiszem, hogy gazdag nemzeti zenekincsünk e darabkája minden magyar és a kultúránk iránt érdeklődő ember számára éppúgy tárháza a hasznos ismereteknek, mint forrása erőnek, jókedvnek, örömnek és szeretetnek – fogalmazta meg hitvallását Béres József.


Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.