2018. január 21., vasárnap
Ágnes

Egyéb Székesfehérvár

A vegyész, aki népdalokat gyűjt

A Béres névről legtöbbünknek a  Béres Csepp és az egészség jut eszünkbe. A feltaláló fia, ifjabb Béres József a minap Székesfehérváron mutatta be Szép magyar ének II. című könyvét, amelynek tartalmát többnyire ő maga gyűjtötte.

A  tudós-üzletember Vakler Anna népdalénekes vendégeként elmondta: a Szép magyar ének címet viselő első kötet 2009-ben jelent meg. A Bartók-évben született meg az énekeskönyv második része kalotaszegi, mezőségi, maros-völgyi, gyimesi és moldvai, valamint unitárius énekekkel. A könyv mellé CD is jár, és meg lehet ismerni a dalok  történetét, kottáját és az angol nyelvű fordítást.


A rendszerváltáskor dédelgetett álmok közül sokban csalatkoztunk – indokolta a magyar dal felé fordulást Béres József és megjegyezte: az egykori családi ünnepek közös éneklései mély nyomot hagytak benne. E rohanó világból hiányzik az a szellemiség, ami a magyarság lelki-szellemi minőségét tükrözi – mondta Béres József. A kötetekben nóták is is helyet kaptak, amelyek kedélyesen megférnek az archaikus imádságok és a népi vallásos énekek mellett.

– Sajnos mai modern világunk egyre kevésbé ismeri a valódi értékeket, nem ismerik elegen énekeinket, és még kevesebben „élnek velük”. Lassacskán elfelejtődnek a jól ismert dallamok, kikopik az együtt éneklés vidám szokása a családokban, a baráti társaságokban. Úgy gondolom, a mai gazdasági helyzetben pont e közösségek ereje segíthetné a nehézségek elviselését, a lelki és ezen keresztül a testi egészség megőrzését. Hiszem, hogy gazdag nemzeti zenekincsünk e darabkája minden magyar és a kultúránk iránt érdeklődő ember számára éppúgy tárháza a hasznos ismereteknek, mint forrása erőnek, jókedvnek, örömnek és szeretetnek – fogalmazta meg hitvallását Béres József.


Kapcsolódó Cikkek