EUR: 312,76 Ft
CHF: 288,36 Ft
2017. május 01., hétfő
Fülöp, Jakab

Belföld

Abdeslam volt a megrendelő?

Kétszázezer feltöltős telefonkártyát vásároltak magyarországi bűnözők egy hajléktalan nevére a Magyar Telekomtól. Tették mindezt egy ismeretlen külföldi megrendelésére úgy, hogy a vásárolt számok közül több a párizsi és brüsszeli terroristákhoz került. Ha így van, akkor a rejtélyes külföldi megbízó Salah Abdeslam, a támadások „logisztikusa” lehetett.

Újabb titkos részletekről lebbentette fel a fátylat a Magyar Idők, amikor azt állította: egy olyan hajléktalan nevére vett feltöltős telefonkártyák kerültek a párizsi és a brüsszeli akciókat végrehajtó terroristasejt tagjaihoz, amelyeket egy hajléktalan személy nevére vásároltak ismeretlenek a Magyar Telekomtól.

A lap információi szerint a hajléktalan férfi egyetlen kártyát vett meg személyesen egy külföldi személy megbízásából, a többit kisebb tételekben, a hajléktalan adataival visszaélve vásárolták össze hónapok alatt.

salah-abdeslam-parizs-terror-isis-migrans

Az Iszlám Államnak (IS) azért van ilyen nagy mennyiségű telefonszámra szüksége, mert ezekkel a készülékekkel gyakran csak egyetlen hívást, sms-t fogadnak a terroristaszervezet központjából, majd használóik elhajítják azokat. Mint emlékezetes: a lap egy korábbi cikke szerint a nyomozók két ilyen eldobott telefont is találtak Kiskőrösön, ott, ahol Salah Abdeslam találkozott a párizsi merényletek két elkövetőjével: Bilal Hadfival és Chakib Akrouh-val.

Ezek után az is feltételezhető, hogy Salah Abdeslam lehetett a rejtélyes külföldi, aki szert tett a 200 ezer telefonszámra, hiszen ő volt a brüsszeli és párizsi terrorcselekmények logisztikáért felelős szervezője.

A Lokál megkereste a Magyar Telekomot, hogy megkérdezzük: van-e még olyan előfizetőjük, aki hasonlóan nagy mennyiségű telefonkártyát birtokol.

– Jelenleg nincs olyan jogszabályi korlátozás Magyarországon, amely előírná, hogy egy ügyfél hány SIM-kártyával rendelkezhet, így ezt a szolgáltatóknak nem is feladatuk vizsgálni. A Telekom természetesen nyitott arra, hogy a jelenlegi szabályozás módosítására irányuló jogalkotói szándék esetén a változások előkészítésében szorosan együttműködjön a szabályozóval a minden szempont figyelembevételével kialakítandó legmegfelelőbb keretek meghatározása érdekében. Fontos tudni, hogy távközlési szolgáltatóknak nincs sem lehetőségük, sem jogosultságuk vizsgálni, mire használják ügyfeleik az általuk vásárolt SIM-kártyát(kat). A szolgáltatóknak ezzel kapcsolatban kizárólag arra van joga és kötelezettsége, hogy a nyomozó és egyéb hatóságok munkáját konkrét megkeresések esetén, a megfelelő eljárásban és garanciák mellett, szigorú jogszabályi keretek között teljesített adatszolgáltatással támogassa – írták válaszukban

Beazonosíthatják a robbantót 

Ha valóban telefonált a körúti robbantó, miközben a merénylet előtti bevásárlása idején rögzítette őt egy üzlet kamerája, az új lendületet adhat az ismeretlen személy utáni nyomozásnak – tudta meg a Lokál Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértőtől. Mint ismert, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a múlt vasárnap új felvételeket közölt, amelyek a szeptember 24-i robbantás elkövetőjét fülében headsettel mutatják, vagyis előfordulhat, hogy röviddel a robbantás előtt telefonált.

Fotó: police.hu

Fotó: police.hu

– Ha a nyomozók tudják, hogy adott pillanatban melyik adótoronyhoz csatlakozott az elkövető készüléke, a szakemberek azonosítani tudják a mobilt és hozzáférhetnek annak híváslistájához – magyarázta a szakember. Ez pedig közelebb viheti a zsarukat a megoldáshoz. Szintén a telefonálásra alapozva a Bors azt írja: akár társa is lehetett a robbantónak, akivel mobilon tartotta a kapcsolatot. A KNYF érdeklődésünkre megerősítette: továbbra is egyetlen személyt keresnek a robbantással kapcsolatban.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Jön a nyár? 27 fok is lehet a héten!

  Jön a nyár? 27 fok is lehet a héten!

  Melegszik az idő május első napjaiban: többfelé ismét 20 Celsius-fok felett alakulnak a maximumok, a hét közepén akár 27 fok is lehet. Sok napsütés várható, de záporok, zivatarok is lehetnek – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzésében.

 • Elhunyt Usztics Mátyás

  Elhunyt Usztics Mátyás

  Usztics Mátyás színész halálát a művész közösségi oldalán jelentették be, a család hozzájárulásával.

 • Puzsér lemocsokmédiázta a 24.hu-t

  Puzsér lemocsokmédiázta a 24.hu-t

  Puzsér Róbert a Facebook oldalán fakadt ki, mocsokmédiának nevezve a 24.hu portált, mert állítása szerint a liberális portál eltávolította YouTube csatornájáról azt a videót, melyben a 24.