2018. május 28., hétfő
Emil, Csanád

Extra Pécs

Akikre büszkék lehetünk: a „Mecseki Láthatatlanok”

PC_mecsekiláthatatlanoklevéltár3 PC_debrecenilászló01

Fotó: Müller Andrea

Fotó: Müller Andrea

Egyfajta gerillahadseregként szerveződtek, mégis a legtovább kitartó szabadságharcosokká váltak a pécsi „Mecseki Láthatatlanok”. Nevüket egy egész ország megismerte, amikor a forradalom leverése után ők még hetekig ellenálltak és étlen-szomjan bujkáltak a Mecsekben. A főként főiskolásokból, bányászokból és magyar katonákból álló csoportosulás a helyismeretére támaszkodva játszotta ki a túlerőt. Debreczeni László  akit ötödéves hallgatóként 1956. október 22-én a pécsi egyetem diákparlamentjének elnökévé választottak  elmondta: 60 évvel ezelőtt drámai napokat élt meg Pécs, igazi háborús ütközet zajlott itt, amikor a közeli erdőben egy-egy tankágyú lövedéke zúgott el és fákat törve csapódott be a fiatalokból álló csoportok mellé.

Kapcsolódó Cikkek

 • Lotfi Begi: Alig alszunk az ikrek születése óta

  Lotfi Begi: Alig alszunk az ikrek születése óta

  Lotfi Begi, hazánk egyik leghíresebb DJ-jének 3 és fél éves kislánya mellé, tavaly megszülettek ikerfiai is. A lemezlovas elárulta, habár imádja a kicsiket bizony rengeteg feladattal és felelősséggel jár három gyermek nevelése, így nem szeretnének már több babát.

 • Hosszú Katinka apja: Gyerekes butaság, amit Shane csinál

  Hosszú Katinka apja: Gyerekes butaság, amit Shane csinál

  Gyerekes butaságnak tartja Hosszú Katinka édesapja, hogy Shane Tusup kiteregeti a magánéleti szennyest. István szerint miután tönkrement a pár kapcsolata, Katinka megkapta azt a gyengédséget Dudás Dani úszótól, amit Tusuptól egyáltalán nem.

 • Fojtással nyert a 61 éves Növényi

  Fojtással nyert a 61 éves Növényi

  Szombaton csapott össze a soroksári sportcsarnokban Növényi Norbert a harminc évvel fiatalabb ellenfelével, Makai Renátóval. A 61 éves olimpiai bajnok birkózó hónapok óta erre a pankrátor gálára készült.