EUR: 310,11 Ft
CHF: 289,17 Ft
2017. január 24., kedd
Timót

Extra Pécs

Akikre büszkék lehetünk: a „Mecseki Láthatatlanok”

PC_mecsekiláthatatlanoklevéltár3 PC_debrecenilászló01

Fotó: Müller Andrea

Fotó: Müller Andrea

Egyfajta gerillahadseregként szerveződtek, mégis a legtovább kitartó szabadságharcosokká váltak a pécsi „Mecseki Láthatatlanok”. Nevüket egy egész ország megismerte, amikor a forradalom leverése után ők még hetekig ellenálltak és étlen-szomjan bujkáltak a Mecsekben. A főként főiskolásokból, bányászokból és magyar katonákból álló csoportosulás a helyismeretére támaszkodva játszotta ki a túlerőt. Debreczeni László  akit ötödéves hallgatóként 1956. október 22-én a pécsi egyetem diákparlamentjének elnökévé választottak  elmondta: 60 évvel ezelőtt drámai napokat élt meg Pécs, igazi háborús ütközet zajlott itt, amikor a közeli erdőben egy-egy tankágyú lövedéke zúgott el és fákat törve csapódott be a fiatalokból álló csoportok mellé.

Kapcsolódó Cikkek

  • Tom Hanks kispolskit kap lengyel rajongóitól

    Tom Hanks kispolskit kap lengyel rajongóitól

    A színész lengyel rajongói egy Polski Fiat 126p típusú autót ajándékoznak Tom Hanks hollywoodi színésznek, aki budapesti látogatásakor egy piros kis Polskival pózolt az Inferno című fim forgatási szünetében.

  • Vámos Erika: véget ért a szerelem

    Vámos Erika: véget ért a szerelem

    A távolság és a sok veszekedés miatt szakított Vámos Erika és párja, Máté. Noha a szerelmesek több napja nem beszélnek egymással, a Több mint TestŐr háziasszonya bízik a békülésben és hogy végül egy család lesznek Mátéval.