EUR: 308,60 Ft
CHF: 288,59 Ft
2017. március 27., hétfő
Hajnalka

Extra Pécs

Akikre büszkék lehetünk: a „Mecseki Láthatatlanok”

PC_mecsekiláthatatlanoklevéltár3 PC_debrecenilászló01

Fotó: Müller Andrea

Fotó: Müller Andrea

Egyfajta gerillahadseregként szerveződtek, mégis a legtovább kitartó szabadságharcosokká váltak a pécsi „Mecseki Láthatatlanok”. Nevüket egy egész ország megismerte, amikor a forradalom leverése után ők még hetekig ellenálltak és étlen-szomjan bujkáltak a Mecsekben. A főként főiskolásokból, bányászokból és magyar katonákból álló csoportosulás a helyismeretére támaszkodva játszotta ki a túlerőt. Debreczeni László  akit ötödéves hallgatóként 1956. október 22-én a pécsi egyetem diákparlamentjének elnökévé választottak  elmondta: 60 évvel ezelőtt drámai napokat élt meg Pécs, igazi háborús ütközet zajlott itt, amikor a közeli erdőben egy-egy tankágyú lövedéke zúgott el és fákat törve csapódott be a fiatalokból álló csoportok mellé.

Kapcsolódó Cikkek

  • Öngyilkos lett Kulcsár Attila hajléktalan apja

    Öngyilkos lett Kulcsár Attila hajléktalan apja

    Nagykanizsán, a szegénysoron egy szoba-konyhás házban nevelkedett Kulcsár Attila. Hiába lett dúsgazdag, hiába vett a szüleinek kacsalábon forgó palotát, családját tragédiák sora kísérte.

  • A szépség és a szörnyeteg továbbra tarol

    A szépség és a szörnyeteg továbbra tarol

    Továbbra is a Disney játékfilmje, A szépség és a szörnyeteg vezeti az észak-amerikai kasszasikerlistát: a hétvégén 88,3 millió dollárral (25,3 milliárd forinttal) növelte bevételeit, és globálisan átlépte az 500 millió dolláros jegybevételt – számolt be róla vasárnap a Variety.