EUR: 307,06 Ft
CHF: 281,54 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Aktuális Eger

Ámokfutás, molesztálás – mi jöhet még?

Helyi szinten is történtek az utóbbi hetekben, hónapokban olyan jelenségek, amelyek eddig leginkább az Egyesült Államokra voltak jellemzőek, Európában pedig jórészt a fokozott terrorveszély és támadások óta figyelhettünk meg hasonló eseteket. Dr. Pósán György szakpszichológussal beszélgettünk a történések hátteréről, az elkövetők motivációjáról.

Egerben nemrég derült fény egy előzőleg pszichiátriai kezelés alatt álló, majd ámokfutásba kezdő, sokak által ismert személy esetére.

Növekszik a nyomás? Rossz a családi háttér? Gyermekkorra visszavezethető trauma? Dr. Pósán György szakpszichológus szerint mindháromról szó lehet abban az esetben is, amely néhány napja a megyeszékhelyen történt.

A középkorú férfi régóta terrorizálta családját, verte őket, aztán amikor felesége értesítette a rendőrséget, eszeveszett hajsza kezdődött. A rendőrök utcáról utcára üldözték a megtébolyult autóst, akit végül a város határában sikerült elfogni. Rá kellett törni az autót a saját nyakát elvágni készülő férfira, akit lakossági segítséggel tartóztattak fel a rend őrei.

A férfi ismerősei a mai napig arra keresik a választ: mi történhetett ezzel az emberrel? Ugyanakkor óvatosan kell kezelni az ámokfutás fogalmát, nem szabad feltétlenül párhuzamot vonni egy terrorista és egy ámokfutó között.

– Minden ámokfutót egyéni motiváció hajt, mindig az ő egyéni belső feszültségéről szól a cselekmény, arról, hogy szeretne valamit átélni. Nem a rendőrökkel szemben tanúsított ellenállás volt az utolsó csepp – ez csak egy túlzott pánik volt –, hanem az azt megelőző stressz, amit ő átélt. A családi erőszak előtt valamikor neki olyan fenyegető, szorongó időszaka lehetett, amiről a környezete sem tudhatott, mert magában akarta feldolgozni, de nem ment – mondta dr. Pósán György.

Az igazságügyi orvosszakértő meg fogja állapítani, hogy az ámokfutó beszámítható volt-e az üldözéskor vagy az azt megelőző pillanatokban. Ennek fényében vonható majd felelősségre.

De honnan tudjuk, hogy nem élünk együtt egy őrülttel, aki majd az életünkre tör? Vagy akár egy pedofil, gyermekeit molesztáló apával?

Egy másik, félig egri vonatkozású esetre is fény derült a nyár folyamán, amikor saját gyermekeit molesztálta az egri apa és videófelvételeket is készített róluk. Hónapok óta börtönben van. Vajon tudhatott róla a feleség, aki csupán néhány éve ismerte a férfit?

– Biztos vagyok benne, hogy a feleség számára voltak jelek arra vonatkozóan, hogy valami nincs rendben a férjével – állapítja meg dr. Pósán.

Mi az oka, hogy manapság országos szinten is tömegével derülnek ki gyermekek ellen elkövetett szexuális zaklatások, erőszakos cselekmények? A világban zajló hasonló esetek a televízión, videójátékokon keresztül bizonyos mértékig legalizálják az erőszakot. Természetessé és mindenki által elfogadhatóvá teszik a megőrült állapotot. A szabályokhoz való felnőttkori viszony csorbul a gyermekkorban elveszített realitásérzékkel, az akkor elszenvedett megaláztatásokkal, nem csak erőszakos formában.

V. R. egri ámokfutó és a gyermekeit molesztáló családapa esetei is azt mutatják, hogy bizony nem elég felületesen ismerni valakit, és ha időközben üt be a krach, nem szabad magunkban is elfogadhatóvá tenni az őrültséget, együtt élni ezzel pedig végképp elfogadhatatlan.

Keretesbe:

Az ámokfutók 99 százaléka férfi. A férfiak által elkövetett erőszakos cselekmények az európai társadalmakban, vagy éppen Amerikában is általában a gyermekkorra vezethetők vissza. A rossz apamodell, vagy a példakép hiánya a fiúknál felnőttkorban személyiségzavarhoz vezethet. Az amerikai kutatáson alapuló megállapítás azt is kimondja, hogy a hatalommal – az apával – kapcsolatos viszony befolyásolhatja adott esetben rossz irányba, mentális zavarokba taszítva a fiatal felnőttet.

 

Szerző: Lokál

Tömegesen tudták feltartóztatni az egri ámokfutót

Csak így tudták feltartóztatni az egri ámokfutót

Kapcsolódó Cikkek

 • Kőszegi Tamás, a bukott HÖK-ös

  Kőszegi Tamás, a bukott HÖK-ös

  Fénylő üstökösként robbantak a hazai politikai életbe, de a választók előtt „sötét lovak” a Momentum Mozgalom ifjú vezetői. Sorozatunkban bemutatjuk a Momentum valódi arcait, akik fiatalságuk ellenére is őriznek már csontvázakat szekrényeikben.

 • Migránsok terrorizálják a nőket Párizsban

  Migránsok terrorizálják a nőket Párizsban

  Megszállták a muszlim férfiak Párizs egyik belvárosi részét. A migránsok nemcsak beszólnak, hanem erőszakoskodnak is a nőkkel, akik már úgy járnak haza a munkából, hogy egy metrómegállóval hamarabb leszállnak és taxiba ülnek.

 • Óriási támogatást kapnak a családok

  Óriási támogatást kapnak a családok

  A kormány tovább emeli a családi adókedvezmény mértékét, ennek középpontjába a kétgyermekes családokat állítják – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Családok Budapesti Világtalálkozójának első napján megrendezett demográfiai fórumon, ahol ismertette a kormány előző napi ülésén elfogadott, gyermekvállalást ösztönző akciótervet.

 • Botka le akarja bontani a kerítést

  Botka le akarja bontani a kerítést

  Hatalomra kerülése után lebontaná a szerb–magyar határon létesített technikai határzárat Botka László, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje, aki erről a Reuters hírügynökségnek adott interjúban beszélt.