EUR: 303,18 Ft
CHF: 267,27 Ft
2017. augusztus 19., szombat
Huba

Aktuális Eger

Ámokfutás, molesztálás – mi jöhet még?

Helyi szinten is történtek az utóbbi hetekben, hónapokban olyan jelenségek, amelyek eddig leginkább az Egyesült Államokra voltak jellemzőek, Európában pedig jórészt a fokozott terrorveszély és támadások óta figyelhettünk meg hasonló eseteket. Dr. Pósán György szakpszichológussal beszélgettünk a történések hátteréről, az elkövetők motivációjáról.

Egerben nemrég derült fény egy előzőleg pszichiátriai kezelés alatt álló, majd ámokfutásba kezdő, sokak által ismert személy esetére.

Növekszik a nyomás? Rossz a családi háttér? Gyermekkorra visszavezethető trauma? Dr. Pósán György szakpszichológus szerint mindháromról szó lehet abban az esetben is, amely néhány napja a megyeszékhelyen történt.

A középkorú férfi régóta terrorizálta családját, verte őket, aztán amikor felesége értesítette a rendőrséget, eszeveszett hajsza kezdődött. A rendőrök utcáról utcára üldözték a megtébolyult autóst, akit végül a város határában sikerült elfogni. Rá kellett törni az autót a saját nyakát elvágni készülő férfira, akit lakossági segítséggel tartóztattak fel a rend őrei.

A férfi ismerősei a mai napig arra keresik a választ: mi történhetett ezzel az emberrel? Ugyanakkor óvatosan kell kezelni az ámokfutás fogalmát, nem szabad feltétlenül párhuzamot vonni egy terrorista és egy ámokfutó között.

– Minden ámokfutót egyéni motiváció hajt, mindig az ő egyéni belső feszültségéről szól a cselekmény, arról, hogy szeretne valamit átélni. Nem a rendőrökkel szemben tanúsított ellenállás volt az utolsó csepp – ez csak egy túlzott pánik volt –, hanem az azt megelőző stressz, amit ő átélt. A családi erőszak előtt valamikor neki olyan fenyegető, szorongó időszaka lehetett, amiről a környezete sem tudhatott, mert magában akarta feldolgozni, de nem ment – mondta dr. Pósán György.

Az igazságügyi orvosszakértő meg fogja állapítani, hogy az ámokfutó beszámítható volt-e az üldözéskor vagy az azt megelőző pillanatokban. Ennek fényében vonható majd felelősségre.

De honnan tudjuk, hogy nem élünk együtt egy őrülttel, aki majd az életünkre tör? Vagy akár egy pedofil, gyermekeit molesztáló apával?

Egy másik, félig egri vonatkozású esetre is fény derült a nyár folyamán, amikor saját gyermekeit molesztálta az egri apa és videófelvételeket is készített róluk. Hónapok óta börtönben van. Vajon tudhatott róla a feleség, aki csupán néhány éve ismerte a férfit?

– Biztos vagyok benne, hogy a feleség számára voltak jelek arra vonatkozóan, hogy valami nincs rendben a férjével – állapítja meg dr. Pósán.

Mi az oka, hogy manapság országos szinten is tömegével derülnek ki gyermekek ellen elkövetett szexuális zaklatások, erőszakos cselekmények? A világban zajló hasonló esetek a televízión, videójátékokon keresztül bizonyos mértékig legalizálják az erőszakot. Természetessé és mindenki által elfogadhatóvá teszik a megőrült állapotot. A szabályokhoz való felnőttkori viszony csorbul a gyermekkorban elveszített realitásérzékkel, az akkor elszenvedett megaláztatásokkal, nem csak erőszakos formában.

V. R. egri ámokfutó és a gyermekeit molesztáló családapa esetei is azt mutatják, hogy bizony nem elég felületesen ismerni valakit, és ha időközben üt be a krach, nem szabad magunkban is elfogadhatóvá tenni az őrültséget, együtt élni ezzel pedig végképp elfogadhatatlan.

Keretesbe:

Az ámokfutók 99 százaléka férfi. A férfiak által elkövetett erőszakos cselekmények az európai társadalmakban, vagy éppen Amerikában is általában a gyermekkorra vezethetők vissza. A rossz apamodell, vagy a példakép hiánya a fiúknál felnőttkorban személyiségzavarhoz vezethet. Az amerikai kutatáson alapuló megállapítás azt is kimondja, hogy a hatalommal – az apával – kapcsolatos viszony befolyásolhatja adott esetben rossz irányba, mentális zavarokba taszítva a fiatal felnőttet.

 

Szerző: Lokál

Tömegesen tudták feltartóztatni az egri ámokfutót

Csak így tudták feltartóztatni az egri ámokfutót

Kapcsolódó Cikkek

 • Balog Zoltán: a népművészet fontos része Szent István örökségének

  Balog Zoltán: a népművészet fontos része Szent István örökségének

  A népművészet fontos része Szent István örökségének, a népművészet mesterei a magyar jövőnek alkotnak, amikor nemcsak a múlt egy darabját őrzik, hanem azt alakítják, megújítják – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a nemzeti ünnep alkalmából rendezett népművészeti díjátadón szombaton a budai Várban.

 • Spanyolország nem növelte a terrorfenyegetettség szintjét

  Spanyolország nem növelte a terrorfenyegetettség szintjét

  Nem növelte a spanyol kormány a terrorfenyegetettség szintjét a katalóniai merényletek miatt, és továbbra is legmagasabb fokozat alatti, négyes szinten tartja a riasztást – közölte szombaton Juan Ignacio Zoido belügyminiszter, aki szerint a hatóságok úgy gondolják…

 • Marokkói migráns késelt Finnországban

  Marokkói migráns késelt Finnországban

  Terrorista indíttatású gyilkosságként kezeli a finn rendőrség a péntek délutáni turkui késeléses támadást; a feltételezett elkövető egy 18 éves, menedékjogért folyamodó marokkói férfi, és rajta kívül az esettel összefüggésben őrizetbe vettek még négy marokkóit, illetve még egyet köröznek – közölte szombaton a rendőrség.