EUR: 307,24 Ft
CHF: 281,96 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Egyéb Szombathely

Angolkert a belváros közepén

Hattyúház, haidekker típusú kerítés, új nyílászárók, helyreállított homlokzat – mintegy ötszázmillió forintból újul meg a szombathelyi Savaria Múzeum épülete és a hozzá tartozó kert. Látványos szakaszukba érkeztek a munkálatok.

A múzeum ma már nemcsak kiállítóhely, hanem Szombathely egyik jelentős, nyitott, élő és vonzó kulturális központja. Ezeknek a feltételeknek már nem felelt meg a Savaria Múzeum több mint százéves épülete: az alagsor falai vizesedtek, a vakolat repedezett, galambürülék csúfította a párkányzatot, a nyílászárók megvetemedtek, a kert már csak nyomaiban emlékeztetett az egykori pompára.

SH_Savaria_Muzeum_CSG-161005-DSC01837

Szépül a múzeum Fotó:Csg

A beruházásnak köszönhetően találkozik a történeti hangulat és a modern kivitelezés, a teljes homlokzat felújításával és a 134 új nyílászáró beépítésével csökkennek az épület üzemeltetési költségei is.

Horváth Lászlóné 2009

Régi képeslap – A Savaria Múzeumot 1905-ben kezdték építeni Szabovics Ottó szombathelyi építész tervei alapján. Rá három évre adták át, de rögtön kicsinek bizonyult: a dísztermet ezután építették hozzá.

A jövőben a kert zárható közkertként működik majd, otthont adva a múzeum szabadtéri programjainak, Szombathely lakói pedig egy újabb jó minőségű belvárosi zöldfelülettel gazdagodnak. A Hattyúház megépítésével kerttörténeti jelentőségű emlék kerül vissza a parkba. Az egykori, haidekker típusú kerítésből mindössze egy elem maradt meg, de ez elég ahhoz, hogy a szakemberek rekonstruálni tudják az eredeti építményt.

SH_Savaria_Muzeum_CSG-161005-DSC01814

A kert is megszépül

A kertet a történeti adatokat figyelembe véve, a mai igényekkel összhangban teszik rendbe: jól átlátható, tiszta, kezelhető és kertészetileg fenntartható lesz. Az idős fákat megóvják, de új virágágyásokat is kialakítanak, továbbá a korábbinál több padot, szemétgyűjtőt és kerékpártárolót helyeznek el. A felújítás érinti a gazdasági, személyzeti bejárathoz kapcsolódó hátsó udvart, valamint a park mentén húzódó Wesselényi és Kisfaludy Sándor utcai járdákat.

A munkálatok várhatóan a hónap végéig tartanak. Az ötszázmillió forintos beruházás állami támogatással, a Modern Városok Programban, a Szent Márton Terv I. keretében valósul meg.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.