2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Egyéb Szombathely

Angolkert a belváros közepén

Hattyúház, haidekker típusú kerítés, új nyílászárók, helyreállított homlokzat – mintegy ötszázmillió forintból újul meg a szombathelyi Savaria Múzeum épülete és a hozzá tartozó kert. Látványos szakaszukba érkeztek a munkálatok.

A múzeum ma már nemcsak kiállítóhely, hanem Szombathely egyik jelentős, nyitott, élő és vonzó kulturális központja. Ezeknek a feltételeknek már nem felelt meg a Savaria Múzeum több mint százéves épülete: az alagsor falai vizesedtek, a vakolat repedezett, galambürülék csúfította a párkányzatot, a nyílászárók megvetemedtek, a kert már csak nyomaiban emlékeztetett az egykori pompára.


SH_Savaria_Muzeum_CSG-161005-DSC01837

Szépül a múzeum Fotó:Csg

A beruházásnak köszönhetően találkozik a történeti hangulat és a modern kivitelezés, a teljes homlokzat felújításával és a 134 új nyílászáró beépítésével csökkennek az épület üzemeltetési költségei is.

Horváth Lászlóné 2009

Régi képeslap – A Savaria Múzeumot 1905-ben kezdték építeni Szabovics Ottó szombathelyi építész tervei alapján. Rá három évre adták át, de rögtön kicsinek bizonyult: a dísztermet ezután építették hozzá.

A jövőben a kert zárható közkertként működik majd, otthont adva a múzeum szabadtéri programjainak, Szombathely lakói pedig egy újabb jó minőségű belvárosi zöldfelülettel gazdagodnak. A Hattyúház megépítésével kerttörténeti jelentőségű emlék kerül vissza a parkba. Az egykori, haidekker típusú kerítésből mindössze egy elem maradt meg, de ez elég ahhoz, hogy a szakemberek rekonstruálni tudják az eredeti építményt.


SH_Savaria_Muzeum_CSG-161005-DSC01814

A kert is megszépül

A kertet a történeti adatokat figyelembe véve, a mai igényekkel összhangban teszik rendbe: jól átlátható, tiszta, kezelhető és kertészetileg fenntartható lesz. Az idős fákat megóvják, de új virágágyásokat is kialakítanak, továbbá a korábbinál több padot, szemétgyűjtőt és kerékpártárolót helyeznek el. A felújítás érinti a gazdasági, személyzeti bejárathoz kapcsolódó hátsó udvart, valamint a park mentén húzódó Wesselényi és Kisfaludy Sándor utcai járdákat.

A munkálatok várhatóan a hónap végéig tartanak. Az ötszázmillió forintos beruházás állami támogatással, a Modern Városok Programban, a Szent Márton Terv I. keretében valósul meg.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.