EUR: 309,49 Ft
CHF: 288,46 Ft
2017. március 30., csütörtök
Zalán

Belföld

Börtönbe juttattam a gyerekem!

Ha elfogadják a büntetés-végrehajtási törvény tervezett módosítását, jövőre a csecsemőjükkel együtt vonulhatnak börtönbe a szabadságvesztésre ítélt anyák. Egyelőre ugyanis csak a börtönben született kicsik lehetnek édesanyjuk mellett, legfeljebb egyéves korukig, majd – ha az anyának tovább tart a büntetése – ki kell adják őket rokonoknak, nevelőszülőknek.

Babaillat, gügyögés, gyerekeiket ringató édesanyák, a falakon mesés, színes figurák, az ajtókon azonban „felügyelőtiszt” felirat, az ablakokon rácsok. Itt, a kecskeméti börtönben, az ország egyetlen anya-gyerek részlegében tölti büntetését Varga Mária Edina is, harmadik kisfiával, Nikolasszal. A 34 éves édesanyának három fia van, közülük kettőt hozott világra a rácsok mögött.

Fotó: Csudai Sándor

Fotó: Csudai Sándor

– Háromból két fiam miattam a börtönben jött világra, ráadásul a középső életét örökre megpecsételi, hogy az anyakönyvi kivonatban Tököl szerepel születési helyként – kezdte a Lokálnak Mária, aki másodszor is lopás miatt került börtönbe. – Rendes családban nevelkedtem, a szüleim dolgos, tisztességes emberek. Fiatalon, 17 évesen szültem a legnagyobb fiamat, Petit. Később rossz társaságba keveredtem, drogfüggő lettem, minden egyes nap fogyasztottam valamilyen kábítószert és loptam, hogy legyen pénz anyagra – meséli őszintén Mária, miközben szorosan magához öleli Nikolaszt.

– Én juttattam börtönbe a saját gyermekemet, ez mindig eszembe jut. Persze mindent megkapunk, még a pelenkát és a babaruhát is. Háromóránként szoptatok, és olyankor szólni kell a védőnőnek is, hogy fel tudják írni. Így ellenőrzik, hogy jól bánunk-e a kisbabánkkal, mert persze van olyan anya, aki nem türelmes, gyakran rámordul a gyerekre. Nem is szoktam a többiektől tanácsot kérni, mindig inkább a szakemberektől, de mivel elítéltek vagyunk, el kell nyerni a bizalmukat.

Fotó: Csudai Sándor

Fotó: Csudai Sándor

Mária először 2010-ben került be, két évet kapott. Röviddel azelőtt pedig megtudta, hogy második fiával, Norbikával várandós. – Hiába kérték a szüleim és a párom, hogy vetessem el, erre nem voltam hajlandó. Tudtam, hogy ő a kiút a korábbi életemből – emlékezik vissza Mária. Idén nyáron ismét be kellett vonulnia, újra várandósan, nagy pocakkal ültették le. – Három hónapja vagyok újra Kecskeméten. Nikolasz  7-én lesz három hónapos, de tudom, hogy jövőre ilyenkor már nem lesz velem. Norbi már hatéves, Peti 17, és megint nem vagyok mellettük. Peti egyszer a fejemhez is vágta az első büntetés után, hogy nem érdekli, mit mondok, nem voltam vele. Igaza van, mit is mondhattam volna neki? Ő tudta, hol vagyok, nem volt már olyan kicsi, hogy ne fogta volna fel. Norbika viszont a mai napig azt hiszi, hogy kórházban vagyok. Neki nem volt merszem elmagyarázni a helyzetet, még túl kicsi, talán félne is. Így minden látogatás alkalmával megkérdezi, hogy „anya, mikor jössz már haza?”. Mindig csak annyit mondok neki, hogy nemsokára. De az még több mint másfél év, onnantól viszont csak a fiaimnak szeretnék élni – csuklik el az asszony hangja. – Tudom, hogy már három fiamért leszek felelős. Ha szabadulok, a szüleimmel fogok árulni az őstermelői piacon, ahogy a két büntetésem között is tettem.

Fotó: Csudai Sándor

Fotó: Csudai Sándor

Nikolaszt közel az első életévéhez Mária ki kell adja a családjának, Magyarországon ugyanis a jogszabály értelmében az édesanyák egyéves korig tarthatják maguk mellett gyermeküket a rácsok mögött.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kézilabda-válogatottól érkezett a segítség

  A kézilabda-válogatottól érkezett a segítség

  Új műszerrel gazdagodott a Szent Borbála Kórház. A magyar férfikézilabda-válogatott egy 1,7 millió forint értékű légzéskönnyítőt adományozott a gyermekek intenzív részlegének, ami azért fontos, mert ezzel bizonyos esetekben kiváltható a gépi lélegeztetés.

 • Öt új áruházat nyit a Spar

  Öt új áruházat nyit a Spar

  Idén 23 milliárd forintot fordít magyarországi üzlethálózatának fejlesztésére a tavaly 25 éves évfordulóját ünneplő Spar Magyarország.

 • Közlekedést, ipari parkot és könyvtárat is fejlesztenek

  Közlekedést, ipari parkot és könyvtárat is fejlesztenek

  Modern, alacsony padlós autóbuszok járják hamarosan Tatabánya útjait – hangzott el a Városházán tartott sajtótájékoztatón. A Modern Városok Program keretében a kormány a tömegközlekedés fejlesztése mellett a könyvtár felújítását és az ipari park bővítését is támogatja – utóbbira több mint 2 milliárd forint jut.

 • Juhásznak mindenki a hátát mutatja

  Juhásznak mindenki a hátát mutatja

  Alaposan beégett Juhász Péter. Az alig mérhető támogatottsággal rendelkező Együtt elnöke az Indexnek arról beszélt, hogy pártja szívesen összefogna az LMP-vel, a Párbeszéddel, a Momentummal és akár a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal (MKKP) is, ám sorra kosarazták ki őt a pártocskák.