2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Egyéb XIII.kerület

Átadták a Göncz Árpád városközpontot

Az önkormányzat véghez vitte, hogy városrészt nevezhessen el Göncz Árpád íróról, műfordítóról, volt köztársasági elnökről. A városrészt – a Róbert Károly körút és a Váci út kereszteződésének közvetlen környezetét jelölő táblát – a múlt héten leplezték le.

Tóth József, a XIII. kerület polgármestere (b2), valamint Göncz Árpád gyermekei, Göncz Kinga, Göncz Benedek, Göncz Annamária és Göncz Dániel (b-j) a néhai köztársasági elnökről elnevezett városrész névadó ünnepségén az Árpád híd pesti hídfőjénél (Fotó: Keresztesi Balázs)

Tóth József, valamint Göncz Árpád gyermekei, Göncz Kinga, Göncz Benedek, Göncz Annamária és Göncz Dániel leplezték le a néhai köztársasági elnökről elnevezett városrészt jelölő emlékhelyet (Fotó: Keresztesi Balázs)

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes szerint az ilyen gesztusokkal, mint ez a névadó ünnepség, a város része lesz Göncz Árpád és szellemisége, hiszen Budapest fejet hajt a rendszerváltozás folyamatában meghatározó szerepet betöltő államférfi emléke előtt.


Tóth József, a XIII. kerület polgármestere (b2), valamint Göncz Árpád gyermekei, Göncz Kinga, Göncz Benedek, Göncz Annamária és Göncz Dániel (b-j) a néhai köztársasági elnökről elnevezett városrész névadó ünnepségén az Árpád híd pesti hídfőjénél (Fotó: Keresztesi Balázs)

Az emléktábla, és rajta a szöveg… (Fotó: Keresztesi Balázs)

–  Jelképes hely a városközpont, mert a szabad magyar köztársaság első elnökének nevét viseli, akinek közvetlen személyisége, rendkívüli nyitottsága, megalkuvás nélküli, rendíthetetlen erkölcsi tartása és szociális érzékenysége tette népszerűvé. Nem előkelő volt, hanem egyszerű és egyenes – mondta az ünnepségen  Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumi elnöke.
Az ünnepség végén a városrészt jelölő táblát és a Göncz Árpád-emlékkövet Tóth József polgármester és a néhai államfő családjának tagjai leplezték le. A megemlékezők közül többen virágokat helyeztek el az emlékkőnél.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.