EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 28., vasárnap
Emil, Csanád

Egyéb XIII.kerület

Átadták a Göncz Árpád városközpontot

Az önkormányzat véghez vitte, hogy városrészt nevezhessen el Göncz Árpád íróról, műfordítóról, volt köztársasági elnökről. A városrészt – a Róbert Károly körút és a Váci út kereszteződésének közvetlen környezetét jelölő táblát – a múlt héten leplezték le.

Tóth József, a XIII. kerület polgármestere (b2), valamint Göncz Árpád gyermekei, Göncz Kinga, Göncz Benedek, Göncz Annamária és Göncz Dániel (b-j) a néhai köztársasági elnökről elnevezett városrész névadó ünnepségén az Árpád híd pesti hídfőjénél (Fotó: Keresztesi Balázs)

Tóth József, valamint Göncz Árpád gyermekei, Göncz Kinga, Göncz Benedek, Göncz Annamária és Göncz Dániel leplezték le a néhai köztársasági elnökről elnevezett városrészt jelölő emlékhelyet (Fotó: Keresztesi Balázs)

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes szerint az ilyen gesztusokkal, mint ez a névadó ünnepség, a város része lesz Göncz Árpád és szellemisége, hiszen Budapest fejet hajt a rendszerváltozás folyamatában meghatározó szerepet betöltő államférfi emléke előtt.

Tóth József, a XIII. kerület polgármestere (b2), valamint Göncz Árpád gyermekei, Göncz Kinga, Göncz Benedek, Göncz Annamária és Göncz Dániel (b-j) a néhai köztársasági elnökről elnevezett városrész névadó ünnepségén az Árpád híd pesti hídfőjénél (Fotó: Keresztesi Balázs)

Az emléktábla, és rajta a szöveg… (Fotó: Keresztesi Balázs)

–  Jelképes hely a városközpont, mert a szabad magyar köztársaság első elnökének nevét viseli, akinek közvetlen személyisége, rendkívüli nyitottsága, megalkuvás nélküli, rendíthetetlen erkölcsi tartása és szociális érzékenysége tette népszerűvé. Nem előkelő volt, hanem egyszerű és egyenes – mondta az ünnepségen  Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumi elnöke.
Az ünnepség végén a városrészt jelölő táblát és a Göncz Árpád-emlékkövet Tóth József polgármester és a néhai államfő családjának tagjai leplezték le. A megemlékezők közül többen virágokat helyeztek el az emlékkőnél.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

    Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

    A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

  • Tisztább lett a tér

    Tisztább lett a tér

    Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.