EUR: 313,13 Ft
CHF: 272,13 Ft
2018. február 23., péntek
Alfréd

Egyéb XIII.kerület

Átadták a Göncz Árpád városközpontot

Az önkormányzat véghez vitte, hogy városrészt nevezhessen el Göncz Árpád íróról, műfordítóról, volt köztársasági elnökről. A városrészt – a Róbert Károly körút és a Váci út kereszteződésének közvetlen környezetét jelölő táblát – a múlt héten leplezték le.

Tóth József, a XIII. kerület polgármestere (b2), valamint Göncz Árpád gyermekei, Göncz Kinga, Göncz Benedek, Göncz Annamária és Göncz Dániel (b-j) a néhai köztársasági elnökről elnevezett városrész névadó ünnepségén az Árpád híd pesti hídfőjénél (Fotó: Keresztesi Balázs)

Tóth József, valamint Göncz Árpád gyermekei, Göncz Kinga, Göncz Benedek, Göncz Annamária és Göncz Dániel leplezték le a néhai köztársasági elnökről elnevezett városrészt jelölő emlékhelyet (Fotó: Keresztesi Balázs)

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes szerint az ilyen gesztusokkal, mint ez a névadó ünnepség, a város része lesz Göncz Árpád és szellemisége, hiszen Budapest fejet hajt a rendszerváltozás folyamatában meghatározó szerepet betöltő államférfi emléke előtt.


Tóth József, a XIII. kerület polgármestere (b2), valamint Göncz Árpád gyermekei, Göncz Kinga, Göncz Benedek, Göncz Annamária és Göncz Dániel (b-j) a néhai köztársasági elnökről elnevezett városrész névadó ünnepségén az Árpád híd pesti hídfőjénél (Fotó: Keresztesi Balázs)

Az emléktábla, és rajta a szöveg… (Fotó: Keresztesi Balázs)

–  Jelképes hely a városközpont, mert a szabad magyar köztársaság első elnökének nevét viseli, akinek közvetlen személyisége, rendkívüli nyitottsága, megalkuvás nélküli, rendíthetetlen erkölcsi tartása és szociális érzékenysége tette népszerűvé. Nem előkelő volt, hanem egyszerű és egyenes – mondta az ünnepségen  Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumi elnöke.
Az ünnepség végén a városrészt jelölő táblát és a Göncz Árpád-emlékkövet Tóth József polgármester és a néhai államfő családjának tagjai leplezték le. A megemlékezők közül többen virágokat helyeztek el az emlékkőnél.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sminkbemutató szép lányokkal

  Sminkbemutató szép lányokkal

  Ahogy arra számítani is lehetett, a jelentős szakmai és közönségvisszhangot keltett, nemrég lezajlott, érdi rendezésű Pest Megye Szépe verseny döntőjében szereplő hölgyek sorra kapják a felkéréseket a szépségipar különféle területeiről.

 • A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette a világ első barlangrajzait – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely elsőként talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy a neandervölgyieknek a Homo sapienshez hasonló művészi érzékük lehetett.

 • Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Az Európai Unió tengeri határát ugyanúgy meg kell védeni, mint ahogy Magyarország is képes volt arra, hogy megvédje az EU külső, szárazföldi határát – mondta el telefonon az MTI-nek pénteken Máltáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.