2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Egyéb VIII.kerület

Az élet sója a józsefvárosi óvodákban

Számos betegség megelőzését segítik azok a sószobák, amelyeket Józsefváros önkormányzata hét helyi óvodában alakított ki. Több mint 700 gyerek egészségéről van szó.

A középkor óta ismert tény, hogy a sóbarlangok levegőjét rendszeresen belélegezve csökken számos, a tüdőt érintő betegség tünete, sőt a gyógyulás is gyorsabb. Maga a tervezett, rendszeres sóterápia a XIX. század óta ismert, és az első terápiás központot a lengyelországi Wieliczkában alakították ki, ugyanis ott figyeltek fel arra, hogy a bányában dolgozók közül senki nem szenved olyan tüdőbetegségekben, amelyek abban a korban máshol jellemzőek voltak. Tekintettel arra, hogy a tüdőbetegségek ebben az időszakban rengeteg áldozatot szedtek, nem túlzás a sót – a régi kifejezést kissé átalakítva – az élet sójának nevezni.


so2

A Kárpát-medence bővelkedik sóbarlangokban, de ma már a gyógyulni vágyónak nem kell messzire utaznia. A modern megoldásoknak köszönhetően gyakorlatilag bárhol kialakítható tetszőleges méretű sószoba, amelynek élettani hatása pontosan megegyezik a sóbarlangokéval. Az eljárás lényege, hogy a sószoba vendége nem párologtatott, hanem száraz sót lélegez be. Mivel így a só nem vízhez kötött, nem tapad a nyálkahártyára, és nem okoz többletnyákképződést: épp ellenkezőleg, oldja a váladékot, tisztítja a hörgőket. Előnye még a sószobának, hogy levegőjében minimálisra csökken az allergén anyagok mennyisége.

A technológiában rejlő lehetőséget ismerte fel Józsefváros képviselő-testülete, amikor tavasszal arra szavazott, hogy az önkormányzat 3,8 millió forintból hét helyi óvodában sószobát alakítson ki. A munkálatok mostanra fejeződtek be.


– A légzőszervi megbetegedések sajnos gyakran végigkísérik az óvodáskort, ezzel sok kellemetlenséget okozva a kisgyermekeknek és családjaiknak – tájékoztatta a Lokál Extrát a városháza. – Ezek a betegségek a felnőttek körében is népbetegségnek számítanak. Kezelésükre újabb gyógyszereket fejlesztettek ki, az ilyen megbetegedések száma mégis folyamatosan emelkedik. A sóterápia természetes, évezredek óta használt és bevált módszer. Segíti a légutak megtisztítását, természetes gyógymódot kínál, valamint az immunrendszert is erősíti. A sószobák kimondottan a kisgyermekek számára nyújtanak segítséget azáltal, hogy kellemes környezetben, játék közben gyógyulhatnak.

Az érintett óvodákban több mint 700 gyermek kezdte meg az idei nevelési évet. Az ő szüleiknek tehát már kevesebb dolog miatt kell aggódniuk.

 

Mit gyógyít a sószoba levegője?

Alkalmas a légúti allergia, az asztma kezelésére.

Enyhíti a gyakori megfázás tüneteit.

Erősíti az immunrendszert.

Segít a légúti higiénia fenntartásában.

Jótékonyan hat ekcéma, bőrbetegségek esetén.

Csökkenti a dohányzás káros hatásait.

Gyermekeknél csökkenti az allergiás panaszokat, látványosan erősíti az immunrendszert.

Hiperaktív gyermekeknél enyhíti a koncentráció zavarait.

 

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.