2017. november 21., kedd
Olivér

Egyéb VIII.kerület

Az élet sója a józsefvárosi óvodákban

Számos betegség megelőzését segítik azok a sószobák, amelyeket Józsefváros önkormányzata hét helyi óvodában alakított ki. Több mint 700 gyerek egészségéről van szó.

A középkor óta ismert tény, hogy a sóbarlangok levegőjét rendszeresen belélegezve csökken számos, a tüdőt érintő betegség tünete, sőt a gyógyulás is gyorsabb. Maga a tervezett, rendszeres sóterápia a XIX. század óta ismert, és az első terápiás központot a lengyelországi Wieliczkában alakították ki, ugyanis ott figyeltek fel arra, hogy a bányában dolgozók közül senki nem szenved olyan tüdőbetegségekben, amelyek abban a korban máshol jellemzőek voltak. Tekintettel arra, hogy a tüdőbetegségek ebben az időszakban rengeteg áldozatot szedtek, nem túlzás a sót – a régi kifejezést kissé átalakítva – az élet sójának nevezni.


so2

A Kárpát-medence bővelkedik sóbarlangokban, de ma már a gyógyulni vágyónak nem kell messzire utaznia. A modern megoldásoknak köszönhetően gyakorlatilag bárhol kialakítható tetszőleges méretű sószoba, amelynek élettani hatása pontosan megegyezik a sóbarlangokéval. Az eljárás lényege, hogy a sószoba vendége nem párologtatott, hanem száraz sót lélegez be. Mivel így a só nem vízhez kötött, nem tapad a nyálkahártyára, és nem okoz többletnyákképződést: épp ellenkezőleg, oldja a váladékot, tisztítja a hörgőket. Előnye még a sószobának, hogy levegőjében minimálisra csökken az allergén anyagok mennyisége.

A technológiában rejlő lehetőséget ismerte fel Józsefváros képviselő-testülete, amikor tavasszal arra szavazott, hogy az önkormányzat 3,8 millió forintból hét helyi óvodában sószobát alakítson ki. A munkálatok mostanra fejeződtek be.


– A légzőszervi megbetegedések sajnos gyakran végigkísérik az óvodáskort, ezzel sok kellemetlenséget okozva a kisgyermekeknek és családjaiknak – tájékoztatta a Lokál Extrát a városháza. – Ezek a betegségek a felnőttek körében is népbetegségnek számítanak. Kezelésükre újabb gyógyszereket fejlesztettek ki, az ilyen megbetegedések száma mégis folyamatosan emelkedik. A sóterápia természetes, évezredek óta használt és bevált módszer. Segíti a légutak megtisztítását, természetes gyógymódot kínál, valamint az immunrendszert is erősíti. A sószobák kimondottan a kisgyermekek számára nyújtanak segítséget azáltal, hogy kellemes környezetben, játék közben gyógyulhatnak.

Az érintett óvodákban több mint 700 gyermek kezdte meg az idei nevelési évet. Az ő szüleiknek tehát már kevesebb dolog miatt kell aggódniuk.

 

Mit gyógyít a sószoba levegője?

Alkalmas a légúti allergia, az asztma kezelésére.

Enyhíti a gyakori megfázás tüneteit.

Erősíti az immunrendszert.

Segít a légúti higiénia fenntartásában.

Jótékonyan hat ekcéma, bőrbetegségek esetén.

Csökkenti a dohányzás káros hatásait.

Gyermekeknél csökkenti az allergiás panaszokat, látványosan erősíti az immunrendszert.

Hiperaktív gyermekeknél enyhíti a koncentráció zavarait.

 

 

Kapcsolódó Cikkek