EUR: 319,63 Ft
CHF: 277,04 Ft
2018. május 27., vasárnap
Hella

Sport

Az olimpia szolgálja a város fejlődését

2024-ben olimpiát szeretne rendezni Budapest. A magyar főváros infrastruktúrája, sportlétesítményeinek színvonala és mennyisége természetesen jelenleg nem lenne elegendő a nyári játékokhoz, azonban nemzetközi és hazai összefogással igenis sikerülhet a bravúr. A Lokál többrészes sorozatában a rendezéssel kapcsolatos kérdéseket vizsgálja meg.

Ami biztos: a korábbiaknál szerényebb, olcsóbb olimpiát szeretne rendezni Budapest nyolc év múlva.


A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) – is – felismerte, ha nem közelítünk az észszerűbb, gazdaságosabb játékok felé, legfeljebb hat-nyolc ország nagyvárosaiban lehetne olimpiát rendezni. A reformok lényege, hogy a városfejlesztésbe beépíthető legyen az esemény lebonyolítása. Vagyis ne a város szolgálja az olimpiák korábbi grandiózus igényeit, sokkal inkább a világ legnagyobb sportversenye segítse a város fejlődését, és a játékok után is jól hasznosítható létesítmények épüljenek.

– A régi normák szerint valóban esélytelenek lennénk – mondta Mizsér Attila, a budapesti olimpiai pályázat sportigazgatója. – Az Agenda 2020 program éppen azért jött létre, hogy kisebb országok is lehetőséget kapjanak gazdaságos olimpia rendezésére. A NOB azzal tudja bizonyítani, hogy komolyan gondolja az Agenda 2020-at, ha olyan várost választ, amely megfelel a karcsúsítási kritériumoknak. Budapest jó referencia lehet, sikerünk bátorítást adhatna másoknak is a pályázásra és rendezésre.


Kétségtelen, a rivális Los Angeles és Párizs (Róma már kiszállt a versenyből) akár már jövőre házigazda lehetne. Annál is inkább, mert mindegyikben volt már olimpia. Budapest csak most bizonyíthatna. S ehhez nem kellenének százezres stadionok.

– A NOB-nak már nincsenek különleges igényei, csupán a sportágak megszokott versenyrendezési feltételeinek kell megfelelni, így elég lesz a 68 ezer férőhelyes új Puskás-stadion, és a FIFA örömmel veszi, hogy a győri, debreceni és a miskolci stadionokban a 15–20 ezres férőhelyek miatt telt ház előtt játszanák a futballtorna selejtezőit.

Korábban arról is szó volt, hogy a régiós rendezés elvét követve Szlovákiában lennének a szlalomkajakversenyek, de most inkább a magyarországi helyszíneket preferálják. Azaz a főváros mellett Szeged a kajak-kenu, Balatonfüred a vitorlázás és nyílt vízi úszás, Veszprém a kézilabda, Balatonudvari pedig a golf révén vállalna részt a rendezésben, vagyis hazákban már most is adott számos olyan helyszín, amivel sokat lehet spórolni a komplett sportinfrastruktúra fejlesztése során.

(Következik: A rendezési esélyeink)

Hatodik kísérlet

A 2024-es olimpia helyszínéről a NOB tagjai szavaznak 2017 szeptemberében Limában. Kevéssé ismert, de Budapest már hatodszor próbálkozik: 1916-ban az I. világháború, 1920-ban a háborús veszteseket kizáró határozat miatt csúsztunk le. 1936-ban, 1944-ben és 1960-ban is tervben volt a rendezés, de idő előtt elveszett a lehetőség.

budapest-olimpia

Budapest, 2016. április 20. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) által rendezett, az olimpia gazdasági hatásairól szóló konferencián a budapesti Corinthia hotelben 2016. április 20-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Budapest, 2016. április 20.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) által rendezett, az olimpia gazdasági hatásairól szóló konferencián a budapesti Corinthia hotelben 2016. április 20-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Fucsovics: Gyerekkorom óta erről álmodtam

    Fucsovics: Gyerekkorom óta erről álmodtam

    Büszkén és meghatottan nyilatkozott az MTI-nek Fucsovics Márton, miután szombaton megszerezte pályafutása első ATP-trófeáját az 501 ezer euró (159 millió forint) összdíjazású genfi salakpályás tenisztornán.

  • Fucsovics megnyerte a genfi tenisztornát

    Fucsovics megnyerte a genfi tenisztornát

    Fucsovics Márton megszerezte pályafutása első ATP-trófeáját, mivel az 501 ezer euró (159 millió forint) összdíjazású genfi férfi salakpályás tenisztorna szombati döntőjében 6:2, 6:2-re legyőzte a német Peter Gojowczykot.