2018. január 22., hétfő
Artúr, Vince

Egyéb Szeged

Az utolsó órában vagyunk? – változást sürget a szegedi triatlonos

A szegedi sportlétesítmények terén tapasztalható áldatlan állapotok miatt aggódik a triatlonozó, egyben úszóedző Gábe Tamás. A sportoló úgy látja, ha a város hamarosan nem tesz lépéseket, azt a szegedi sportélet és annak eredményessége fogja megérezni.

Az új évezred sportjában rengeteget számítanak a körülmények és a lehetőségek: a szegedi sportolók ugyan rendre szállítják a világszínvonalú eredményeket, azonban mindezt olyan feltételbeli lemaradással teszik, ami még inkább felértékeli a teljesítményüket. A szegedi triatlonos, Gábe Tamás Márton Anita példáját hozta fel a helyzet lefestésére: Rio bronzérmesének azért kellett Békéscsabára igazolnia szegedi klubjából, mert az nem tudta megteremteni számára azokat a feltételeket, melyek által biztosított lett volna a súlylökő eredményes felkészülése.


Duplán fizetnek

Gábe Tamás Hódmezővásárhelyen, a több befektető által üzemeltetett medencében tartott saját úszásóráin már elérte, hogy ne kelljen pluszban fizetniük a szülőknek azért, ha elmennek gyermekükért az uszodába: Szegeden ez 600 forintot jelent alkalmanként annak a szülőnek, aki az úszásoktatásért egyébként is fizet, így duplán költi a pénzét egyazon szolgáltatásért…

9A_triatlon01– Egy Szeged méretű város nem engedheti meg magának, hogy egy olimpiai érmest kiengedjen a kezéből azért, mert nem tudja megteremteni a megfelelő körülményeket, felszereltséget. Elvárják az eredményeket, de nem adnak hozzá segítséget – mutatott rá a kettősségre Gábe Tamás.

Az úszóedzőként is dolgozó ironman versenyző hozzátette, bár a feltételeket tekintve Magyarországon van lemaradás, de Budapest, Győr vagy Debrecen kiemelt sportközpontokká váltak, míg Szegeden csak a kajak-kenu jöhet szóba mint lehetséges olimpiai helyszín.


– A régóta tervezgetett fejlesztések, így egy rekortán pálya vagy egy fedett uszoda nemcsak a szegediek, hanem az ország érdekét is szolgálnák. Ha viszont nem lesz fejlődés az úszósport vagy az atlétika területén, akkor komoly veszteségeket szenvedhetünk el utánpótlás és eredményesség tekintetében is.

A szegediek gyakran Szerbiába járnak át futni, ahol rekortán pályák tömkelege van, vagy inkább Hódmezővásárhelyre hordják át a gyerekeket úszni – ismertette az úszóedző, aki megjegyezte: ugyan sokak kedvelt futóhelye az újszegedi Liget, ám az éjjeli kivilágítása továbbra sem megfelelő, így ez is problémát jelenthet azoknak, akik sportolnának a városban.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek