EUR: 318,95 Ft
CHF: 274,45 Ft
2018. május 23., szerda
Dezső

Egyéb XVII.kerület

Babusa János 56-os emlékművet készít

Bemutatták Mindszenty József bíboros és az 1956 utáni megtorlás során mártírhalált halt Pálinkás-Pallavicini Antal közös emlékművének makettjét. A világ első köztéri szárnyas oltárát a tervek szerint október 30-án avatják fel a Nógrád megyei Rétságon. A távirati iroda tájékoztatása szerint a Kőbányán készülő alkotást a hetvenes évek óta Rákosmentén élő Babusa János készíti.

Pálinkás-Pallavicini Antal volt az, aki katonatisztként a rétsági laktanyából a budai püspöki palotába vitte Mindszenty József bíboros, hercegprímást, majd ezért a tettéért a forradalom után halálra ítélték és 1957 decemberében kivégezték. A helyi 56-os emlékbizottság kezdeményezésére és támogatásával megvalósítandó emlékmű makettjének bemutatóján elhangzott: Mindszenty Józsefet a Rétsághoz közeli Felsőpetényben tartotta fogságban az Államvédelmi Hatóság, ám a forradalom napjaiban, október 30-án őrzői magára hagyták. Ekkor biztonsága érdekében a rétsági páncéloslaktanyába szállították, majd másnap a forradalmi kormány kérésére katonai kísérettel Budapestre vitték.


A hercegprímást Pálinkás-Pallavicini Antal fogadta a rétsági laktanyában, és másnap ő kísérte a budai püspöki palotába. A forradalmat követően ezért perbe fogták, és először életfogytiglani szabadságvesztésre, majd halálra ítélték. Babusa János szobrászművész elmondta, hogy a szárnyas oltár két oldalán álló, az életnagyságúnál nagyobb szoboralakok bronzból készülnek, maga a szárnyas oltár pedig úgynevezett dizájnbetonból. Az oltár csúcspontjá egy lélekharang lesz.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek