EUR: 311,14 Ft
CHF: 287,62 Ft
2017. április 24., hétfő
György

Egyéb XVII.kerület

Babusa János 56-os emlékművet készít

Bemutatták Mindszenty József bíboros és az 1956 utáni megtorlás során mártírhalált halt Pálinkás-Pallavicini Antal közös emlékművének makettjét. A világ első köztéri szárnyas oltárát a tervek szerint október 30-án avatják fel a Nógrád megyei Rétságon. A távirati iroda tájékoztatása szerint a Kőbányán készülő alkotást a hetvenes évek óta Rákosmentén élő Babusa János készíti.

Pálinkás-Pallavicini Antal volt az, aki katonatisztként a rétsági laktanyából a budai püspöki palotába vitte Mindszenty József bíboros, hercegprímást, majd ezért a tettéért a forradalom után halálra ítélték és 1957 decemberében kivégezték. A helyi 56-os emlékbizottság kezdeményezésére és támogatásával megvalósítandó emlékmű makettjének bemutatóján elhangzott: Mindszenty Józsefet a Rétsághoz közeli Felsőpetényben tartotta fogságban az Államvédelmi Hatóság, ám a forradalom napjaiban, október 30-án őrzői magára hagyták. Ekkor biztonsága érdekében a rétsági páncéloslaktanyába szállították, majd másnap a forradalmi kormány kérésére katonai kísérettel Budapestre vitték.

A hercegprímást Pálinkás-Pallavicini Antal fogadta a rétsági laktanyában, és másnap ő kísérte a budai püspöki palotába. A forradalmat követően ezért perbe fogták, és először életfogytiglani szabadságvesztésre, majd halálra ítélték. Babusa János szobrászművész elmondta, hogy a szárnyas oltár két oldalán álló, az életnagyságúnál nagyobb szoboralakok bronzból készülnek, maga a szárnyas oltár pedig úgynevezett dizájnbetonból. Az oltár csúcspontjá egy lélekharang lesz.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Cégvezér a zongoránál

  Cégvezér a zongoránál

  Új trend a nagyvilágban, hogy azok az ismert emberek is megmutatják zenei oldalukat a Youtube-on, akik nem profi muzsikusok.

 • Elhunyt Magdalena Abakanowicz

  Elhunyt Magdalena Abakanowicz

  Nyolcvanhat évesen elhunyt Magdalena Abakanowicz világhírű lengyel szobrász – közölte pénteken a lengyel közszolgálati televízió.

 • Rétvári: az elmúlt években több gyógyszer ára csökkent

  Rétvári: az elmúlt években több gyógyszer ára csökkent

  A kormány elmúlt években tett intézkedéseinek köszönhetően mind a gyógyszerkasszában, mind a betegek gyógyszerkiadásaiban pozitív volt a változás – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára Szakács László MSZP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére válaszolva.