EUR: 309,49 Ft
CHF: 288,46 Ft
2017. március 30., csütörtök
Zalán

Egyéb

Bizalom kell a használt autó vásárlásához

, Image: 269592558, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Egy öreg autó könnyen lehet áldás helyett átok  /Fotó: Illusztráció/Profimedia

Az új autók eladásának ezredforduló környéki sikeréhez hasonlóan hasít az elmúlt években a használt gépkocsik piaca, idén júliusig 15 százalékkal több idősebb jármű cserélt gazdát, mint tavaly ilyenkor, miközben 22 százalékkal több használt autót importáltunk. A szakember azonban figyelmeztet: óvatosan a trükköző nepperekkel, egy öreg kocsi könnyen lehet áldás helyett átok!

Ha valaki körülnéz a közutakon, könnyen felmérheti, hogy a magyar autóvásárlók közül csak kevesen gördülnek ki az aszfaltra egy szalonból vásárolt, vadonatúj autóval. A géppark folyamatosan öregszik, olyannyira, hogy az idei első félévben országszerte értékesített 301 ezer 418 használt autó 73 százaléka tízévesnél idősebbnek bizonyult. Sőt: az értékesített „secondhand” járgányoknak csupán 12 százaléka volt öt év alatti.

– Továbbra is az Opel Astra vezeti a sikerlistát, az év első felében csaknem 22 ezer talált új gazdára. Alig valamivel kevesebb fogyott a Suzuki Swiftekből, ezekből az első hat hónap alatt valamivel több mint 20 ezret írtak át új tulajdonos nevére. Harmadik helyen töretlenül a Golf áll, a Volkswagen másik sikermodellje, a Passat pedig a lista ötödik helyét foglalja el – közölte lapunkkal Frank György, a használtautó-eladások terén piacvezetőnek számító Das WeltAuto márkaigazgatója.

Az eladási statisztikákból kiderül: a magyarok többsége drágább autót venne olcsóbban, hiszen csaknem 30 százalékkal több felső középkategóriás használt autó talált gazdára, mint ahány kisautó.

– Éppen ezért érdemes megfontolni, hol vesszük meg gépkocsinkat. Ha garanciális használt autót választunk, szinte „újautós” biztosítékot kapunk a meghibásodások esetére – magyarázta Frank György, aki arra is figyelmeztetett, hogy a garanciát nem vállaló nepperek mindmáig trükköznek, míg egy garanciális használtautó-értékesítőnél lehetőség van ellenőrizni a valós óraállást és márkaszervizek is rendelkezésre állnak, ha biztosat akarunk tudni a kiszemelt jármű tényleges műszaki állapotáról.

A minőségi használt autók forgalmazására létrehozott Weltauto-program 2001-ben, ausztriai mintára valósult meg Magyarországon, azóta a program a hazai piac meghatározó szereplőjévé vált. Ez évtől új arculattal, de a megszokott szolgáltatási minőséggel, Das WeltAuto néven a Volkswagen Csoport teljes hálózatában áll az ügyfelek rendelkezésére. A felelősségvállalást pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy a hat évnél fiatalabb, 120 ezer kilométernél kevesebbet futott autók esetében a Das WeltAuto egyedi elbírálás alapján 12 hónapos, vagy 30 ezer kilométeres, „5 csillagos” garanciát vállal az értékesített modellekre.

Kapcsolódó Cikkek

 • Európa kulturális központja lehet Debrecen

  Európa kulturális központja lehet Debrecen

  A közgyűlés frakcióvezetői közös nyilatkozat aláírásával erősítették meg, hogy teljes egyetértéssel indul a kulturális fővárosi címért folyó pályázaton Debrecen.

 • Túrával kezdték a tavaszt

  Túrával kezdték a tavaszt

  Kisgyermekes családok, fiatalok és nyugdíjasok egyaránt nekivágtak a budai hegyek zöldellő erdei útvonalainak a tavaszköszöntő…

 • Fatboy Slim a VOLT-on

  Fatboy Slim a VOLT-on

  A világ egyik legnagyobb múltú DJ-legendája visszatér a 25. Telekom VOLT Fesztiválon, június 26-án. Norman Cook, vagy ahogyan a legtöbben ismerik, Fatboy Slim nevéhez olyan nagy slágerek fűződnek, mint a Praise You, a Rockafeller Skank vagy a Right Here, Right Now.