EUR: 307,90 Ft
CHF: 289,44 Ft
2017. február 24., péntek
Mátyás

Egyéb

Bizalom kell a használt autó vásárlásához

, Image: 269592558, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Egy öreg autó könnyen lehet áldás helyett átok  /Fotó: Illusztráció/Profimedia

Az új autók eladásának ezredforduló környéki sikeréhez hasonlóan hasít az elmúlt években a használt gépkocsik piaca, idén júliusig 15 százalékkal több idősebb jármű cserélt gazdát, mint tavaly ilyenkor, miközben 22 százalékkal több használt autót importáltunk. A szakember azonban figyelmeztet: óvatosan a trükköző nepperekkel, egy öreg kocsi könnyen lehet áldás helyett átok!

Ha valaki körülnéz a közutakon, könnyen felmérheti, hogy a magyar autóvásárlók közül csak kevesen gördülnek ki az aszfaltra egy szalonból vásárolt, vadonatúj autóval. A géppark folyamatosan öregszik, olyannyira, hogy az idei első félévben országszerte értékesített 301 ezer 418 használt autó 73 százaléka tízévesnél idősebbnek bizonyult. Sőt: az értékesített „secondhand” járgányoknak csupán 12 százaléka volt öt év alatti.

– Továbbra is az Opel Astra vezeti a sikerlistát, az év első felében csaknem 22 ezer talált új gazdára. Alig valamivel kevesebb fogyott a Suzuki Swiftekből, ezekből az első hat hónap alatt valamivel több mint 20 ezret írtak át új tulajdonos nevére. Harmadik helyen töretlenül a Golf áll, a Volkswagen másik sikermodellje, a Passat pedig a lista ötödik helyét foglalja el – közölte lapunkkal Frank György, a használtautó-eladások terén piacvezetőnek számító Das WeltAuto márkaigazgatója.

Az eladási statisztikákból kiderül: a magyarok többsége drágább autót venne olcsóbban, hiszen csaknem 30 százalékkal több felső középkategóriás használt autó talált gazdára, mint ahány kisautó.

– Éppen ezért érdemes megfontolni, hol vesszük meg gépkocsinkat. Ha garanciális használt autót választunk, szinte „újautós” biztosítékot kapunk a meghibásodások esetére – magyarázta Frank György, aki arra is figyelmeztetett, hogy a garanciát nem vállaló nepperek mindmáig trükköznek, míg egy garanciális használtautó-értékesítőnél lehetőség van ellenőrizni a valós óraállást és márkaszervizek is rendelkezésre állnak, ha biztosat akarunk tudni a kiszemelt jármű tényleges műszaki állapotáról.

A minőségi használt autók forgalmazására létrehozott Weltauto-program 2001-ben, ausztriai mintára valósult meg Magyarországon, azóta a program a hazai piac meghatározó szereplőjévé vált. Ez évtől új arculattal, de a megszokott szolgáltatási minőséggel, Das WeltAuto néven a Volkswagen Csoport teljes hálózatában áll az ügyfelek rendelkezésére. A felelősségvállalást pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy a hat évnél fiatalabb, 120 ezer kilométernél kevesebbet futott autók esetében a Das WeltAuto egyedi elbírálás alapján 12 hónapos, vagy 30 ezer kilométeres, „5 csillagos” garanciát vállal az értékesített modellekre.

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb három gyógyszertárat záratott be az OGYÉI

  Újabb három gyógyszertárat záratott be az OGYÉI

  Újabb három gyógyszertárat záratott be az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, felfüggesztve a Szent Hildegárd gyógyszertár és a hozzá tartozó két fiókgyógyszertár kereskedelmi engedélyét.

 • Néhány héten belül új kormánya lehet Macedóniának

  Néhány héten belül új kormánya lehet Macedóniának

  Néhány héten belül új kormánya lehet Macedóniának, az ellenzéki, balközép Macedóniai Szociáldemokrata Szövetségnek (SDSM) ugyanis szkopjei sajtójelentések szerint sikerült megegyeznie az albán kisebbségi Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) párttal, így meglehet a szükséges többségük a parlamentben.

 • Olimpia 2024: a kormány lezártnak tekinti az ügyet

  Olimpia 2024: a kormány lezártnak tekinti az ügyet

  A kormány lezártnak tekinti az olimpiarendezés ügyét, egyben felkérte Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt, tájékoztasson arról, hogy az olimpiához kapcsolódó beruházások előkészítése milyen szakaszban van.