EUR: 312,97 Ft
CHF: 271,73 Ft
2018. február 25., vasárnap
Géza

Egyéb Pécs

Bontják a romos FEMA-t

Nagy felhajtás övezte a pécsi szupermarket 1989-ben bejelentett építését, autós bevásárlóközpontként hirdették az ötezer négyzetméteren elterülő üzletközpontot.

Az építkezéssel az volt a cél, hogy a belváros mellett a legnépesebb városrészben, Kertvárosban is könnyen vásárolhassanak az ott élők. Az 1991-es átadót követően beindult a plázázás.


TUDTA? Az épületet és a benne lévő üzleteket a nyugatnémet testvérváros, Fellbach egyik bevásárlóközpontjáról mintázták. A tervek szerint a FEMA-ban még egy panzió is helyet kapott volna, ahol 16 kétágyas szoba várta volna a vendégeket.

Hétvégén a gyerekprogramok, hétköznap pedig az üzletek tucatjai miatt vált célponttá a pécsi FEMA, ezrek keresték fel. Ám bő tíz év után a fénykora leáldozott, majd a német többségi tulajdonos magára hagyta az épületet, és több magyar vállalkozás is bezárta boltját. Az áruházban később hajléktalanok vertek tanyát és sok mindent szét is loptak.

Leégett a FEMA 


PC_fema

A FEMA sorsa 2013 nyarán pecsételődött meg, amikor a tetőszerkezet egy része leégett. Akkor a többségi tulajdonos le akarta bontani az áruházat, de erre nem bólintottak rá a magyar üzlettulajdonosok. A két fél között hosszas pereskedés indult.

– A közelmúltban lezajlott Kertváros Konzultáció során – amikor megkérdeztük az itt élőket, min változtatnának – felmerült az igény, hogy el kell tüntetni ezt a romhalmazt.

Emellett az épület egyrészt életveszélyes, másrészt a délről érkezőket ez a látvány fogadja először, ha elhagyják Pécs város tábláját – nyilatkozta Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője.

PC_femacimlap

Az ügy végére idén májusban tett pontot a Pécsi Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya, ugyanis kiadták a bontási határozatot az életveszélyes házra. E szerint év végéig el kell tüntetni a várost is csúfító épületet.

Véghajrában a Magasház

A FEMA épületéhez hasonlóan év végére a pécsi Magasház is eltűnik. A munkálatokkal olyan jól haladnak, hogy a napokban a 25 emeletből már csak az alap maradt meg, ami pedig a föld alatt van. Érdekesség, hogy az utolsó fázisban a bontást már nem fentről lefelé, hanem terepszintről, északi irányból dél felé végezték. Eddig több mint 14 ezer tonna törmeléket szállítottak el a Magasháztól, az épület mintegy 20 ezer tonna vasbetonból állt. A munka a térburkolatok elbontásával, tereprendezéssel és füvesítéssel zárul majd.

PC_magasház1

fotók:PPK

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Sminkbemutató szép lányokkal

  Sminkbemutató szép lányokkal

  Ahogy arra számítani is lehetett, a jelentős szakmai és közönségvisszhangot keltett, nemrég lezajlott, érdi rendezésű Pest Megye Szépe verseny döntőjében szereplő hölgyek sorra kapják a felkéréseket a szépségipar különféle területeiről.

 • A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette a világ első barlangrajzait – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely elsőként talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy a neandervölgyieknek a Homo sapienshez hasonló művészi érzékük lehetett.

 • Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Az Európai Unió tengeri határát ugyanúgy meg kell védeni, mint ahogy Magyarország is képes volt arra, hogy megvédje az EU külső, szárazföldi határát – mondta el telefonon az MTI-nek pénteken Máltáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.