2018. április 24., kedd
György

Egyéb Pécs

Bontják a romos FEMA-t

Nagy felhajtás övezte a pécsi szupermarket 1989-ben bejelentett építését, autós bevásárlóközpontként hirdették az ötezer négyzetméteren elterülő üzletközpontot.

Az építkezéssel az volt a cél, hogy a belváros mellett a legnépesebb városrészben, Kertvárosban is könnyen vásárolhassanak az ott élők. Az 1991-es átadót követően beindult a plázázás.


TUDTA? Az épületet és a benne lévő üzleteket a nyugatnémet testvérváros, Fellbach egyik bevásárlóközpontjáról mintázták. A tervek szerint a FEMA-ban még egy panzió is helyet kapott volna, ahol 16 kétágyas szoba várta volna a vendégeket.

Hétvégén a gyerekprogramok, hétköznap pedig az üzletek tucatjai miatt vált célponttá a pécsi FEMA, ezrek keresték fel. Ám bő tíz év után a fénykora leáldozott, majd a német többségi tulajdonos magára hagyta az épületet, és több magyar vállalkozás is bezárta boltját. Az áruházban később hajléktalanok vertek tanyát és sok mindent szét is loptak.

Leégett a FEMA 


PC_fema

A FEMA sorsa 2013 nyarán pecsételődött meg, amikor a tetőszerkezet egy része leégett. Akkor a többségi tulajdonos le akarta bontani az áruházat, de erre nem bólintottak rá a magyar üzlettulajdonosok. A két fél között hosszas pereskedés indult.

– A közelmúltban lezajlott Kertváros Konzultáció során – amikor megkérdeztük az itt élőket, min változtatnának – felmerült az igény, hogy el kell tüntetni ezt a romhalmazt.

Emellett az épület egyrészt életveszélyes, másrészt a délről érkezőket ez a látvány fogadja először, ha elhagyják Pécs város tábláját – nyilatkozta Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője.

PC_femacimlap

Az ügy végére idén májusban tett pontot a Pécsi Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya, ugyanis kiadták a bontási határozatot az életveszélyes házra. E szerint év végéig el kell tüntetni a várost is csúfító épületet.

Véghajrában a Magasház

A FEMA épületéhez hasonlóan év végére a pécsi Magasház is eltűnik. A munkálatokkal olyan jól haladnak, hogy a napokban a 25 emeletből már csak az alap maradt meg, ami pedig a föld alatt van. Érdekesség, hogy az utolsó fázisban a bontást már nem fentről lefelé, hanem terepszintről, északi irányból dél felé végezték. Eddig több mint 14 ezer tonna törmeléket szállítottak el a Magasháztól, az épület mintegy 20 ezer tonna vasbetonból állt. A munka a térburkolatok elbontásával, tereprendezéssel és füvesítéssel zárul majd.

PC_magasház1

fotók:PPK

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Fedezzük fel a természetet!

    Fedezzük fel a természetet!

    Teljes gőzzel üzemelnek a turisztikai látványosságok és a kirándulóhelyek Heves megyében. Alig vártuk, hogy végre birtokba vehessük a természetet a hosszú és – úgy látszott – véget nem érő telet követően. Megyénkben számos intézkedést tettek azért, hogy a jó idő beköszöntével mindenki ellátogathasson arra a helyre, amely télen még nem biztos, hogy alkalmas volt erre.

  • Betömik a lyukat

    Betömik a lyukat

    A tervek szerint – az időjárás függvényében – április 19-én, csütörtökön megkezdi a kivitelező az egri Csiky és Barkóczy utcák kereszteződésében keletkezett útbeszakadás helyreállítását. A munka nem egy önálló, ideiglenes megoldást jelent, hanem a már régóta tervezett, teljes, csapadékvíz-rendezési és felújítási program részeként valósul meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) Eger rendelkezésére álló forrásból.