2017. november 25., szombat
Katalin

Egyéb Pécs

Bontják a romos FEMA-t

Nagy felhajtás övezte a pécsi szupermarket 1989-ben bejelentett építését, autós bevásárlóközpontként hirdették az ötezer négyzetméteren elterülő üzletközpontot.

Az építkezéssel az volt a cél, hogy a belváros mellett a legnépesebb városrészben, Kertvárosban is könnyen vásárolhassanak az ott élők. Az 1991-es átadót követően beindult a plázázás.


TUDTA? Az épületet és a benne lévő üzleteket a nyugatnémet testvérváros, Fellbach egyik bevásárlóközpontjáról mintázták. A tervek szerint a FEMA-ban még egy panzió is helyet kapott volna, ahol 16 kétágyas szoba várta volna a vendégeket.

Hétvégén a gyerekprogramok, hétköznap pedig az üzletek tucatjai miatt vált célponttá a pécsi FEMA, ezrek keresték fel. Ám bő tíz év után a fénykora leáldozott, majd a német többségi tulajdonos magára hagyta az épületet, és több magyar vállalkozás is bezárta boltját. Az áruházban később hajléktalanok vertek tanyát és sok mindent szét is loptak.

Leégett a FEMA 


PC_fema

A FEMA sorsa 2013 nyarán pecsételődött meg, amikor a tetőszerkezet egy része leégett. Akkor a többségi tulajdonos le akarta bontani az áruházat, de erre nem bólintottak rá a magyar üzlettulajdonosok. A két fél között hosszas pereskedés indult.

– A közelmúltban lezajlott Kertváros Konzultáció során – amikor megkérdeztük az itt élőket, min változtatnának – felmerült az igény, hogy el kell tüntetni ezt a romhalmazt.

Emellett az épület egyrészt életveszélyes, másrészt a délről érkezőket ez a látvány fogadja először, ha elhagyják Pécs város tábláját – nyilatkozta Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője.

PC_femacimlap

Az ügy végére idén májusban tett pontot a Pécsi Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya, ugyanis kiadták a bontási határozatot az életveszélyes házra. E szerint év végéig el kell tüntetni a várost is csúfító épületet.

Véghajrában a Magasház

A FEMA épületéhez hasonlóan év végére a pécsi Magasház is eltűnik. A munkálatokkal olyan jól haladnak, hogy a napokban a 25 emeletből már csak az alap maradt meg, ami pedig a föld alatt van. Érdekesség, hogy az utolsó fázisban a bontást már nem fentről lefelé, hanem terepszintről, északi irányból dél felé végezték. Eddig több mint 14 ezer tonna törmeléket szállítottak el a Magasháztól, az épület mintegy 20 ezer tonna vasbetonból állt. A munka a térburkolatok elbontásával, tereprendezéssel és füvesítéssel zárul majd.

PC_magasház1

fotók:PPK

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.