EUR: 318,33 Ft
CHF: 273,75 Ft
2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Külföld

Clinton undok vitát folytatott Trumppal

Bedurvult az amerikai elnökválasztási kampány: Hillary Clinton demokrata és Donald Trump republikánus elnökjelölt vasárnap folyamatosan személyeskedő és az elemzői vélemények szerint keserű hangvételű vitát folytatott, aminek a legfrissebb kutatások szerint nem lett győztese.

Minden idők legundokabb vitájának nevezte Hillary Clinton és Donald Trump vasárnapi, a Missouri állambeli St. Louisban tartott elnökjelölti vitáját a neves washingtoni ingyenes napilap, a Politico. De az amerikai sajtó más képviselői sem emelték az egekbe a jelölti vitát, amelynek személyeskedő hangvételét megalapozta, hogy a kezdete előtt másfél órával Trump sajtótájékoztatót tartott, ahol több nőt is felvonultatott, akik állították: a demokrata jelölt Clinton férje, Bill Clinton volt amerikai elnök molesztálta őket.


Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt (j) beszél a Donald Trump republikánus párti elnökjelölttel tartott második televíziós vitájukon (MTI/EPA/Rick T. Wilking)

Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt (j) beszél a Donald Trump republikánus párti elnökjelölttel tartott második televíziós vitájukon  (MTI/EPA/Rick T. Wilking)

 

Juanita Broaddrick egykori arkansasi nővér arról beszélt, hogy Bill Clinton 1978-ban megerőszakolta, ezután pedig Hillary megfenyegette. Rajta kívül még ketten vádolták azzal a volt elnököt, hogy megerőszakolta őket, egy negyedik nő, Kathy Shelton pedig azt mondta, hogy 12 éves korában megerőszakolták, és az erőszaktevő ügyvédje Hillary Clinton volt, aki a tárgyaláson a szemébe nevetett.

– Lehet, hogy Donald Trump ocsmány dolgokat mondott nőkről, Bill Clinton viszont erőszakosan bánt velük, a felesége pedig megfenyegetett engem – mondta az egyik nő, utalva arra, hogy a napokban napvilágra került egy 2005-ben készült felvétel, amelyen Trump vulgáris stílusban henceg, hogy milyen könnyű prédái a nők.


St. Louis, 2016. október 10. Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt (j) beszél a Donald Trump republikánus párti elnökjelölttel tartott második televíziós vitájukon a Missouri államban lévő St. Louis egyetemen 2016. október 9-én. Az elnökválasztást november 8-án tartják az Egyesült Államokban. (MTI/EPA/Andrew Gombert)

(MTI/EPA/Andrew Gombert)

A kilencvenperces jelölti megmérettetés előtt már megalapozták a hangulatot: Clinton és Trump nem fogott kezet egymással. A vitában hazugnak nevezték egymást, Trump szerint Clinton „gyűlölettel teli”, mert szánalmasnak nevezte a republikánus szavazókat. Clinton szerint viszont Trump kampánya éppen szétesik, ellenfele maga az ördög.

Az elemzők szerint a vasárnapi adok-kapok semmit sem változtatott az erőviszonyokon, bár azt több forrás is megerősíti, hogy az előző vita vehemenciája után most Trump „önmagához képest visszafogott megnyilvánulásaival visszatért a kampányba”.

 

Kapcsolódó Cikkek