EUR: 312,97 Ft
CHF: 271,73 Ft
2018. február 25., vasárnap
Géza

Életmód Eger

Csapja a szelet, ha kell…

Új mesterség terjed az országban, és nagy büszkeségünkre Eger tudhatja magáénak a szakma legsikeresebb művelőjét. Baráth Péter kétszeres magyar bajnok szaunamesterrel beszélgettünk különleges munkájáról.

Szaunamester? Ki hallott már ilyet? Bizonyára kevesen, még azok közül is, akik rendszeresen adóznak ennek az ősi méregtelenítő, frissítő, vérpezsdítő tevékenységnek.


Baráth Péterrel beszélgetve az embernek valóban az az érzése támad, hogy egy boldog férfi, aki megszállottja a szakmájának, amely egyben a hobbija is. Munkahelyén, az egyik Eger melletti luxusszállodában élte mindennapjait, amikor úgy Zoltán Erika módra „szembejött vele a szenvedély”, és megkérdezték tőle, hogy megtanulná-e a szaunamesterséget. Azóta az újonnan szerzett tudással bejárta az országot, bajnokságokat nyert, és ma már magabiztosan építi a brandet, amelyet bevallása szerint egyre többen művelnek hazánkban is.

– Csapjuk a szelet a vendégeknek, ez a lényege – mondja. – Az illatok, a hőmérséklet, a kencék keveredése, a megfelelő ütemű legyezés, hogy mindenkihez eljusson az elegy jó hatása.


Az intimitásról szólva elmondja, hogy csak törölközővel takart vendégek közé megy, a naturizmus nem a kenyere.

– Persze mindenki szégyenlős eleinte, de hamar megszokja a vendég, hogy itt nem szexről, nem pajzánkodásról van szó, hanem a testnek és a léleknek való örömszerzésről, viszont más formában: illatok, lágy zene, forró fuvallatok révén, amelyeket én szolgáltatok. Rólam is tudják a vendégek, hogy tisztes családapa vagyok, nem egy chippendale-srác, nyilván ezzel a felsőtesttel nehezen is lehetnék… – nevet Baráth Péter.

Két magyar bajnokságot nyert, az elsőt tavaly, idén pedig sikerült a címvédés is. Volt, hogy százfős szaunában kellett elkápráztatnia a zsűrit tudásával.

–  Ez azért nem egyszerű feladat. Megtervezni úgy a koreográfiát, a zenét, az anyagokat, amelyeket használok, a ruhámat és a 10-15 perces előadás mondanivalóját, hogy eljusson száz emberhez, fel kell készülni, de improvizálni is szoktam. Magyarul ezt felöntésnek hívják, ez egy program, nem szeánsz, én régimódi vagyok, így tanultam. A házirendet pedig betartatom, hiszen a kulturált szórakozás a cél – tette hozzá a szaunamester.

Baráth Péter egyelőre nem tervez újabb címvédést, rengeteg helyre hívják, gyűjti az új élményeket, információkat, az ihletet, hiszen ez is egyfajta előadó-művészet.

Szerző: Lokál

Kétszeres magyar bajnok

Barát Péter, kétszeres magyar bajnok szaunamester trófeáival Fotó: Lokál

 

EG_Baráth Péter szaunamester2

Az illatok, a hőmérséklet és a megfelelő ütemű legyezés is része a performansznak

Kapcsolódó Cikkek

 • Az a csodálatos fokhagyma

  Az a csodálatos fokhagyma

  Különleges ízjavító hatása miatt a fokhagymát az egész világon kedvelik. Egyes ókori népek varázserőt tulajdonítottak neki, Egyiptomban szent növényként tisztelték.

 • Tokaji Aszú sikere a Világ legnagyobb borversenyén

  Tokaji Aszú sikere a Világ legnagyobb borversenyén

  A Patricius Borház 2007-es évjáratú Tokaji Aszú 6 puttonyos borát a Világ negyedik legjobb édes borának választották, a Best Wine of the World 2017 – a Világ Legjobb Bora 2017 borversenyen, melynek eredményeit a közelmúltban jelentették be.

 • E-matrica: Idén sem kifizetődő a feledékenység

  E-matrica: Idén sem kifizetődő a feledékenység

  Az útdíjfizetési szabályozás alapjait érintő változások léptek életbe január 1-jén. A fontosabb rendelkezések közé tartozik a pótdíj-maximalizálás szabályainak átalakítása, a pótdíjfizetési határidők meghosszabbítása és a kedvezményes különbözeti pótdíj bevezetése.

 • A nyugtalan láb cukorbetegséget is jelezhet

  A nyugtalan láb cukorbetegséget is jelezhet

  A nyugtalanláb-szindróma az érző- és mozgatóidegek zavara, mely az alvászavarok körébe tartozik, és nagyban hátráltatja a pihentető alvást: a benne szenvedő erőteljes késztetést érez alsó végtagjai mozgatására, melyet egyfajta viszkető, bizsergő, égő érzés vált ki.