2018. június 18., hétfő
Arnold, Levente

Életmód Eger

Csapja a szelet, ha kell…

Új mesterség terjed az országban, és nagy büszkeségünkre Eger tudhatja magáénak a szakma legsikeresebb művelőjét. Baráth Péter kétszeres magyar bajnok szaunamesterrel beszélgettünk különleges munkájáról.

Szaunamester? Ki hallott már ilyet? Bizonyára kevesen, még azok közül is, akik rendszeresen adóznak ennek az ősi méregtelenítő, frissítő, vérpezsdítő tevékenységnek.


Baráth Péterrel beszélgetve az embernek valóban az az érzése támad, hogy egy boldog férfi, aki megszállottja a szakmájának, amely egyben a hobbija is. Munkahelyén, az egyik Eger melletti luxusszállodában élte mindennapjait, amikor úgy Zoltán Erika módra „szembejött vele a szenvedély”, és megkérdezték tőle, hogy megtanulná-e a szaunamesterséget. Azóta az újonnan szerzett tudással bejárta az országot, bajnokságokat nyert, és ma már magabiztosan építi a brandet, amelyet bevallása szerint egyre többen művelnek hazánkban is.

– Csapjuk a szelet a vendégeknek, ez a lényege – mondja. – Az illatok, a hőmérséklet, a kencék keveredése, a megfelelő ütemű legyezés, hogy mindenkihez eljusson az elegy jó hatása.


Az intimitásról szólva elmondja, hogy csak törölközővel takart vendégek közé megy, a naturizmus nem a kenyere.

– Persze mindenki szégyenlős eleinte, de hamar megszokja a vendég, hogy itt nem szexről, nem pajzánkodásról van szó, hanem a testnek és a léleknek való örömszerzésről, viszont más formában: illatok, lágy zene, forró fuvallatok révén, amelyeket én szolgáltatok. Rólam is tudják a vendégek, hogy tisztes családapa vagyok, nem egy chippendale-srác, nyilván ezzel a felsőtesttel nehezen is lehetnék… – nevet Baráth Péter.

Két magyar bajnokságot nyert, az elsőt tavaly, idén pedig sikerült a címvédés is. Volt, hogy százfős szaunában kellett elkápráztatnia a zsűrit tudásával.

–  Ez azért nem egyszerű feladat. Megtervezni úgy a koreográfiát, a zenét, az anyagokat, amelyeket használok, a ruhámat és a 10-15 perces előadás mondanivalóját, hogy eljusson száz emberhez, fel kell készülni, de improvizálni is szoktam. Magyarul ezt felöntésnek hívják, ez egy program, nem szeánsz, én régimódi vagyok, így tanultam. A házirendet pedig betartatom, hiszen a kulturált szórakozás a cél – tette hozzá a szaunamester.

Baráth Péter egyelőre nem tervez újabb címvédést, rengeteg helyre hívják, gyűjti az új élményeket, információkat, az ihletet, hiszen ez is egyfajta előadó-művészet.

Szerző: Lokál

Kétszeres magyar bajnok

Barát Péter, kétszeres magyar bajnok szaunamester trófeáival Fotó: Lokál

 

EG_Baráth Péter szaunamester2

Az illatok, a hőmérséklet és a megfelelő ütemű legyezés is része a performansznak

Kapcsolódó Cikkek

  • Bormustra a minőségi borfogyasztásért

    Bormustra a minőségi borfogyasztásért

    A hazai borkultúra fejlesztése, a minőségi borfogyasztás ösztönzése, közben egy izgalmas versenysorozat a borászok között. Egyebek mellett ezt kínálja ” A Magyar Bor Ünnepe 2018 – Tállya” című rendezvénysorozat, melynek záróeseményére októberben kerül sor a tállyai Mailloth-kastélyban.

  • A közösségi médiát használjuk hírforrásként

    A közösségi médiát használjuk hírforrásként

    Magyarországon a közösségi média lett az első számú hírforrás – áll a Reuters Institute nemrég közzétett, digitális hírfogyasztásról szóló 2018-as elemzésében, amely a YouGov 37 ország 74 ezer online hírolvasójának bevonásával készített felmérésén alapul.