EUR: 311,03 Ft
CHF: 265,36 Ft
2018. március 17., szombat
Gertrúd, Patrik

Belföld

Népszabadság: Nem segítettek a szocik

Bár biztosíthatta volna a Népszabadság jövőjét, több alkalommal is cserben hagyta a lapot a Magyar Szocialista Párt – derül ki a napilap felfüggesztése óta eltelt időszakban elhangzott nyilatkozatokból. Eközben a lap munkatársai már a tengerentúlon is próbálkoztak, hogy életben tarthassák a Népszabadságot.

Gyertyát gyújtottak az MSZP politikusai, amikor a Népszabadság kiadója felfüggesztette a lap megjelentetését. A szocialista politikusok azóta is a sajtószabadság végének tekintik az ügyet, holott korábban ők is tehettek volna azért, hogy ez másképp alakuljon. A párt alapítványa, a Szabad Sajtó Alapítvány ugyanis egészen tavaly májusig a lap 28 százalékos tulajdonosa volt.


Ezzel kapcsolatban Heinrich Pecina, a Népszabadságot kiadó Mediaworks osztrák tulajdonosa elmondta: 2015-ben megvételre kínálták a lapot az MSZP-nek, de a pártnak nem volt bátorsága átvenni. Mesterházy Attila korábbi pártelnök szerint azonban ekkor a pártnak sem a vásárláshoz, sem a tőkeemeléshez nem volt meg a mozgástere.

Kunhalmi Ágnes. Országgyűlés plenáris ülése. Parlament. 2016.10.10 Fotó: Csudai Sándor

Vörös T. Károly, a lap korábbi főszerkesztője az ATV-n arról beszélt, hogy egy évvel korábban, 2014-ben – még a választások előtt – egy szlovákiai magyar nagyvállalkozó, Florian Fels az ő jelenlétében tett le vételi szándéknyilatkozatot a többségi tulajdonrész megszerzésére a Ringier AG kiadói divíziója vezetőjének asztalára. Az ügyletbe azonban az elővásárlási joggal rendelkező MSZP nem ment bele.


– A szocialisták akkori vezetője azt mondta, hogy köszönik  a segítséget, de a szocialista párt ezt megoldja maga… – idézte a volt főszerkesztő.

Megkérdeztük a korábbi résztulajdonos MSZP sajtóosztályát, nem érzik-e a szerkesztőség cserben hagyásának, hogy elutasították a segítő kezet, de valódi válaszokat nem kaptunk. Közleményük szerint 2016. október 8-a óta változatlan az álláspontjuk a Népszabadság bezárásával kapcsolatban, vagyis szolidaritásukat fejezik ki a lap munkatársaival. Ők a Fideszt tartják felelősnek, politikai bosszút emlegetnek, de arról nem beszélnek: amikor lett volna lehetőségük, miért nem tettek semmit?

New Yorkban jártak
Lapunk úgy értesült, hogy a Népszabadság szerkesztőségéből nemrégiben néhányan New Yorkban jártak, hogy egy ottani civil szervezettől szerezzenek anyagi támogatást a lap életben tartásához. Informátorunk szerint az ügyükhöz egy ottani székhelyű civil szervezettől kértek segítséget, de az nem derült ki, vajon sikerrel jártak-e.

Kapcsolódó Cikkek