EUR: 310,24 Ft
CHF: 258,68 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Külföld

Csoda! Egy hónapos csecsemőt mentettek ki a romok alól

Egy hónapos csecsemőt mentettek ki a romok alól a lankadatlan légicsapások sújtotta észak-szíriai Aleppóban – erről egy, a világhálót pénteken bejárt felvétel tanúskodik.

A szíriai polgárháborúban a civilek megmentéséért dolgozó Szíriai Polgári Védelem nevű, fehérsisakosoknak is nevezett csoport által közösségi oldalakra feltöltött felvételén azt látható, hogy egy romok alól kimentett csecsemőt tart a kezében egy megtört férfi.


Az életmentő könnyeivel küszködik, miközben egy mentőautóban ellátják a véres, poros csecsemőt. “Egy hónap, egy hónapos. Istenem…” – mondta.

Értesülések szerint a csecsemő kimentésén négy órán keresztül dolgoztak az Alternatív Nobel-díjjal idén elismert fehérsisakosok.


Az észak-szíriai városban uralkodó állapotok gyermekáldozatai legutóbb augusztusban kerültek a világsajtó figyelmébe, amikor is az ötéves, véráztatta arcú, porral borított ruhájú, mezítlábas Omran Daknísról készült kép. A kisfiút ugyancsak romok alól mentették ki tízéves bátyjával együtt. Omran bátyja később belehalt sérüléseibe.

Aleppói és szíriai aktivistáknak a világhálóra feltöltött felvételei azonban igyekeznek nyomatékosítani, hogy Omran története nem egyedi, naponta halnak meg emberek a légitámadásokban, köztük gyerekek. Több felvételen is hangsúlyozzák, hogy míg sok gyermeket sikerül megmenteni, mások nem ilyen szerencsések.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteki becslése szerint az utóbbi néhány hétben mintegy háromszázan haltak meg Aleppó keleti részének ostromában, a sebesültek száma pedig meghaladja a nyolcszázat.

A legutóbbi, orosz-amerikai megállapodáson nyugvó szíriai tűzszünet alig egy hétig tartott ki, a szíriai hadsereg múlt hét hétfőn mondta fel. Néhány nappal később újabb légitámadásokat jelentett be a harcok sújtotta Aleppó város ellen, a héten pedig megkezdte nagyszabású szárazföldi offenzíváját az észak-szíriai város bevételére.

A nyugati hatalmak háborús bűncselekményekkel vádolják a szíriai rezsimet és legfőbb támogatóját, Oroszországot, amely közölte, nem állítja le légi hadműveleteit Szíriában. A Nyugat szerint orosz és szíriai harci repülőgépek szándékosan bombáznak civileket, kórházakat és segélyszállítmányokat, hogy megtörjék a lázadók negyedeiben rekedt mintegy negyedmillió lakos akaratát. Moszkva és Damaszkusz ezzel ellentétben azt állítja, hogy csak szélsőséges fegyveresekre mérnek csapásokat.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár korábban tudatta, hogy naponta kap jelentéseket gyújtóbombák és más, nagy pusztítóerejű fegyverek bevetéséről. Az ENSZ-főtitkár szavait a közösségi oldalakon közzétett, vélhetően Aleppóban készült felvételek is igazolni látszanak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Így szólítják Kim Dzsong Un feleségét

  Így szólítják Kim Dzsong Un feleségét

  A hivatalos észak-koreai média újabban “tisztelt first ladynek” szólítja Kim Dzsong Un észak-koreai vezető feleségét, Zsi Szol Dzut, megfigyelők pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy ez cím több mint negyven éve nem volt használatban az országban – írta csütörtökön a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

 • Még több migránst erőltetne Brüsszel Európára

  Még több migránst erőltetne Brüsszel Európára

  Németország szolidaritásának köszönhetően a várakozásokat meghaladó számban érkezhetnek afrikai és közel-keleti menekültek az Európai Unióba (EU) az Európai Bizottság áttelepítési programja révén – mondta a brüsszeli bizottság migrációs ügyekért felelős tagja egy csütörtöki német lapinterjúban.

 • Soros fia és párja is Budapestre jönnek

  Soros fia és párja is Budapestre jönnek

  Soros György képtelen belenyugodni a választási vereségbe, nem adja fel a migránsok betelepítésének tervét. A hét elején Brüsszelbe ment, hogy ismét onnan támadja Magyarországot.