EUR: 319,63 Ft
CHF: 277,04 Ft
2018. május 27., vasárnap
Hella

Sport

Döntetlennel avatták az Új Hidegkuti Nándor Stadiont

Két és fél év után játszhatott hazai pályán az MTK futballcsapata, de ez a meccs más volt, mint a többi. Ma este ugyanis átadták az Új Hidegkuti Nándor Stadiont. Az ünnepségen előbb Deutsch Tamás, a klub elnöke, majd Orbán Viktor miniszterelnök szólalt fel, a csapat pedig végül 2-2-es döntetlent játszott a Sporting Lisszabon ellen.

image

Orbán Viktor gratulált Deutsch Tamásnak az ÚJ Hidegkuti Nándor Stadionhoz (Fotó:Csuda Sándor)

A régi Hidegkuti-stadionban 2014. május 31-én játszotta utolsó meccsét a csapat, második világháborúban lerombolt és 1947-ben újjáépített létesítmény bontását ezt követően kezdték meg. Az MTK azóta a Budapest Honvéd és a Vasas pályáján, illetve Dunaújvárosban játszotta hazai mérkőzéseit. Az új, 7,5 milliárd forintból felépült stadiont a korábbihoz képest kilencven fokkal elfordítottak, és az európai szövetség 3-as kategóriájú létesítményének felel meg, ahol utánpótlás-, illetve felnőtt női válogatott mérkőzéseket, Bajnokok Ligája- és Európa Liga-selejtezőt is lehet rendezni.


image

Az MTK kabalaállata is örült az új stadionnak (Fotó:Csudai Sándor)

A játéktér olyan hibrid technológiával készült, melynek lényege, hogy a természetes gyepszőnyegbe összesen 20 millió darab műanyag szálat helyeztek el. Ezen kívül a világítás is speciális, hiszen a stadiont LED-rendszerrel szerelték. Az is egyedülálló az országban, hogy a kispadok nem a játéktér mellett helyezkednek el, hanem a nézőtér első sorában ülnek a cserejátékosok és a szakmai stáb. Az új stadionban összesen 5014 ülőhelyet alakítottak ki, ezek közül 34-et a mozgássérültek számára.

image

Lézershow-al vezették fel a mérkőzést (Fotó:Csudai Sándor)

Az MTK az egyetlen sportegyesület a világon, amely minden olyan olimpiára küldött sportolót, amelyen magyar küldöttség részt vett – mondta Deutsch Tamás, a klub elnöke. – A sport a világ legszemélyesebb ügye. MTK-szurkolónak lenni, a sportot szeretni személyes ügy. A klub zsidó gyökereit, megalapítása óta élő hagyományait csak mi, MTK-sok tudjuk ápolni. Köszönjük a szurkolóknak, hogy az elmúlt két, otthontalan évben is a csapat mellett álltak, és most szeretettel fogadják új otthonukat. A stadion minden MTK-sé, legyen bármilyen sport képviselője. Minket a kék-fehér színek kötnek össze örökre, és ma minden MTK-s együtt örülhet.”


 Az ünnepség előtt megkoszorúzták a déli, Salgótarjáni út felőli kapu mögötti emléktáblát, amelyet a klub korábbi játékosának, Fülöp Mártonnak állítottak. A kaput a tavaly novemberben, négy nappal az aréna alapkőletétele előtt elhunyt hálóőrről nevezték el. Ezt követően az MTK eddigi klublogóit bemutató látványos videó vetítése, majd táncos show következett. Az MTK különböző szakosztályainak sportolói, dolgozói, szurkolói kisfilmben beszéltek arról, mit adott nekik, mit jelent számukra a kék-fehér klub. Az 1964-es finálé még élő résztvevői az akkori KEK-trófea másolata mellett léptek színpadra. Majd Hidegkuti Nándorra emlékeztek egy videós összeállítással, amelyben a stadion névadója mellett Szepesi György, Sándor Károly, Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Bödör László, Teodoru Vaszilisz és Kósa György idézte fel az Aranycsapat legendás csatára pályafutásának emlékezetes pillanatait.

– Az MTK a magyar sport kiemelkedő közössége, egy klub, amely magában foglalja a magyar sport nagyszerűségét és diadalait, megtestesíti fájdalmát és veszteségeit – mondta megnyitó beszédjében Orbán Viktor miniszterelnök. – A magyar sport nélkül nincs modern magyar nemzet, és az MTK nélkül elképzelhetetlen a magyar sport. Egy nagy magyar klub ünneplésére jöttünk össze, amely megőrizte és átmentette az utókor számára a zsidó polgári hagyományt, amely nélkül ma szegényebbek lennénk. Az MTK az újítások nagymestere, ez végigkísérte egész történetét. Hiszünk benne, hogy ha van tó, lesz béka is. Ezért épülnek például stadionok és uszodák. Bizonyosak vagyunk abban, hogy az eredmények nem fognak elmaradni, és minden sportágban vissza fogunk kapaszkodni azokra a csúcsokra, amelyeken korábban már jártunk.

image

A kezdő csapat az új stadion első meccsén (Fotó: Csudai Sándor)

Az avató mérkőzésen az MTK ellenfele a portugál Sporting Lisboa csapata volt. Nem véletlenül. A kék-fehérek a portugálokkal találkoztak az 1964-es KEK-döntőben, s az ünnepélyes átadás után ez a két együttes vívja a stadionban az első meccset. Az 52 évvel ezelőtti döntős párharc első felvonását még a brüsszeli Heysel Stadionban rendezték, a 3-3-as végeredmény miatt viszont megismételt találkozóra volt szükség, ezt aztán Antwerpenben Joao Morais szögletből szerzett góljával 1-0-ra nyerték a portugálok. Ez volt az első alkalom, amikor magyar csapat európai kupadöntőben szerepelt.

A mai mérkőzésen ugyan kétszer is vezettek a vendégek, de a magyar csapat mindkétszer egyenlíteni tudott, így az összecsapás 2-2-es döntetlennel zárul.

Kapcsolódó Cikkek

  • Fucsovics: Gyerekkorom óta erről álmodtam

    Fucsovics: Gyerekkorom óta erről álmodtam

    Büszkén és meghatottan nyilatkozott az MTI-nek Fucsovics Márton, miután szombaton megszerezte pályafutása első ATP-trófeáját az 501 ezer euró (159 millió forint) összdíjazású genfi salakpályás tenisztornán.

  • Fucsovics megnyerte a genfi tenisztornát

    Fucsovics megnyerte a genfi tenisztornát

    Fucsovics Márton megszerezte pályafutása első ATP-trófeáját, mivel az 501 ezer euró (159 millió forint) összdíjazású genfi férfi salakpályás tenisztorna szombati döntőjében 6:2, 6:2-re legyőzte a német Peter Gojowczykot.