EUR: 311,34 Ft
CHF: 259,59 Ft
2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb XX.kerület

Dóra, a pro és kontra királynője

Már igazi hagyománya van a Vitázik a világ ifjúsága sorozatnak a pesterzsébeti Német Nemzetiségi Gimnáziumban. Tavaly Dörner Csenge harmadik lett a nemzetközi döntőn, idén a Csepelen élő Budai Dóra egészen az elődöntőig jutott.

– Már az is nagy izgalmat okozott nálunk, hogy az osztályból ki jut tovább – elevenítette fel lapunknak a jövőre érettségiző Dóra, hogyan is jutott el a háziversenytől a prágai fináléig. A Goethe Intézet által szervezett versenyen iskolánként két delegált vetélkedett azért, hogy majd a nemzetközi döntőn képviselje hazánkat. Ez Magyarországról idén Nick Patricknak és Budai Dórának sikerült.


– Sokat vitázunk németül az iskolában, külön tréningeken oktatják. A lényeg, hogy egy adott témából pro és kontra érveket felsorakoztatva felkészülünk úgy, hogy mind a két oldalt képviselhetjük, majd végül az egyik mellett kell érvelnünk, függetlenül attól, épp mit gondolunk a témáról.

A feladat nem könnyű, hiszen idegen nyelven kell disputát folytatniuk társaikkal, ki kell állniuk emberek elé, és a zsűrit is meg kell győzniük.


– Nem vagyok túl magabiztos, ezért nem is álmodtam arról, hogy Csehországba utazhatok. De folyamatosan léptem előre, és kezdtem belejönni. Nagyon figyelek, hogy azt mutassam ilyenkor, hogy magabiztos vagyok, igyekszem jól artikulálni, kihúzni magam – árulta el a kulisszatitkokat Dóra, hogyan is hitette el a közönséggel és ellenfeleivel, mennyire rendíthetetlen.

Prágában három fordulót rendeztek, Dóra az elődöntőig jutott.

– Hat napot voltunk kint, tréningeken vettünk részt, majd jöhetett a verseny. A tömegközlekedés térítésmentessé tétele, az aktív eutanázia legalizálása és a menekültstátus korlátozása a genfi menekültügyi egyezmény alapján volt a téma az első fordulókban, majd a döntőben arról folyt a vita, államilag szervezett doppingolás esetén ki kell-e zárni az adott országot a nemzetközi versenyekből. Ezen már nem vettem részt, de így is boldog vagyok, hogy egyáltalán itt lehettem és az elődöntőig jutottam.

Ebből is látszik, hogy a fiataloknak olvasottaknak, naprakészeknek kell lenniük, hiszen a viták során aktuális témákat feszegetnek.

– A felkészülést mindig úgy kezdem, hogy előbb ahhoz az oldalhoz gyűjtök érvet, amelyikkel én is szimpatizálok. Ehhez pedig megkeresem az ellenérveket. Néha annyira jól sikerült, hogy meg is változtatta a véleményem a témáról.

Dóra idén a következő évi megmérettetésre készülő iskolatársainak segít a felkészülésben, és az elmúlt hónapok alapos kutatómunkájának köszönhetően egyre inkább a jogi pálya felé kacsingat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.