EUR: 309,49 Ft
CHF: 288,46 Ft
2017. március 30., csütörtök
Zalán

Egyéb Székesfehérvár

Egy nap dörgött az ágyú

Pákozdon, a Katonai Emlékparkban (KEMPP) sütött a nap, dörgött az ágyú, villant a nap fénye az igazi szuronyokon, kardokon a szeptember utolsó napjaiban a pákozdi csata emlékére rendezett megemlékezésen.

Gyermekek, felnőttek vittek vissza minden nézelődőt a múltba, és játszották el a dicsőséges csatát, amikor Jellasics bán és serege megfutamodott. A csata kezdete előtt délelőtt már gyerekek, leendő harcosok serege lepte el a hegyoldalt, ahol láthatták a különböző korok fegyvereinek a bemutatóját. Megfoghatták a puskákat, szúró-, vágófegyvereket. A helyszíneken sok gyerek tette tiszteletét, időnként ágyú-, majd puskalövések hangja rezzentette össze a gyanútlan járókelőket.

Pákozd 2

A gyerekek kipróbálták, milyen egy összecsapás Fotó: FV

Oláh László,  a KEMPP szervezője,  a gyermekek irányítója, felkészítője elmondta, egy évvel korábban elmosta az eső az akkori lelkesedést, így nagy feladat volt fenntartani az érdeklődésüket. De szeptember óta örömmel dolgoztak az iskolákban azért, hogy megvilágítsák az ifjak számára a szabadságharc fontosságát. A fehérvári Táncsics Mihály, a Bory Jenő, a Zentai úti, az István király, a Kodolányi János, a II. Rákóczi Ferenc általános iskola tanulói elevenítették meg a történelemórát, miközben Hermann Róbert, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főtanácsosa magyarázta el, hogy mit tesz a „csatatéren” éppen a sokadalom.

Az emlékmű mögött bográcsokban rotyogott a babgulyás, a főzőversenyen ismét a debreceni katonák nyertek.

Görög István, a  KEMPP ügyvezetője szerint az elmúlt 19 évi munkájuknak köszönhetően sokan tartották fontosnak, hogy eljöjjenek a rendezvényre. Tartalmas programokon voltak túl szeptember 24-én este, a VII. Honvédfesztiválon. Minden korosztály megtalálhatta az érdeklődésének megfelelőt, a történelmet kedvelőktől a műszaki dolgok hívein át a gyerekektől egészen a felnőttekig.

Pákozd

Megelevenedtek a pákozdi csata körülményei

– Közel ezer apróság és nagyobb ifjú vett részt e napon, és közel ötezren nézték meg csak a csatát. A sukorói templomban is telt ház volt,  felemelő volt a templomban hallani a Honvéd Férfikar lenyűgöző énekét, Kodály Zoltán, Tolcsvay László és a többi remek szerző dalait hallva – összegzett a főszervező.

Kapcsolódó Cikkek

 • Európa kulturális központja lehet Debrecen

  Európa kulturális központja lehet Debrecen

  A közgyűlés frakcióvezetői közös nyilatkozat aláírásával erősítették meg, hogy teljes egyetértéssel indul a kulturális fővárosi címért folyó pályázaton Debrecen.

 • Túrával kezdték a tavaszt

  Túrával kezdték a tavaszt

  Kisgyermekes családok, fiatalok és nyugdíjasok egyaránt nekivágtak a budai hegyek zöldellő erdei útvonalainak a tavaszköszöntő…

 • Fatboy Slim a VOLT-on

  Fatboy Slim a VOLT-on

  A világ egyik legnagyobb múltú DJ-legendája visszatér a 25. Telekom VOLT Fesztiválon, június 26-án. Norman Cook, vagy ahogyan a legtöbben ismerik, Fatboy Slim nevéhez olyan nagy slágerek fűződnek, mint a Praise You, a Rockafeller Skank vagy a Right Here, Right Now.