EUR: 316,58 Ft
CHF: 269,23 Ft
2018. május 22., kedd
Júlia, Rita

Egyéb Ózd

Egyetemi város lesz Ózd!

Amiért 25 éven át küzdött Ózd értelmisége, most kézzelfogható közelségbe került. Nappali egyetemi képzés indul a városban 2017 őszétől. Piacképes szakmákról van szó, hiszen a szociális, kulturális, anyagmérnöki és informatikai diplomásokból ma komoly kereslet van a munkaerőpiacon.

Ózd térségének rákfenéje idáig a fiatalok elvándorlása volt, hiszen az egykori nagyvállalatok – a vasgyár, ruhagyár és a bányák – bezárása után munkahelyek hiányában eltűnt a fiatal értelmiség a városból.


Dr. Fónagy János önkormányzati képviselőként már a ’90-es évek elején megelőlegezte, hogy az egyensúly helyreállításához magas szintű oktatásra van szükség a városban. Ezután szerepet vállalt az Ózdi Felsőoktatásért Alapítvány létrehozásában, aminek a hozadéka a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem kihelyezett karának elindítása volt a kohászvárosban. Ez a képzés ma kifutóban van, ám Palkovics László oktatásért felelős államtitkár az általa meghirdetett felsőoktatási stratégia egyik központjaként Ózdot nevezte meg. A tervezett szakokról egyeztettek a helyi meghatározó cégekkel, hiszen a térségben jelenleg több száz fő hiányzik a munkaerőpiacról.

Egyetértés volt ebben a kérdésben egészen addig, amíg Janiczak Dávid polgármester kérdőre nem vonta az oktatási tárca legfelső vezetését és Riz Gábor országgyűlési képviselőt. Először a tervezett közösségi képzés megváltoztatása ellen háborgott, ami Ózdnak évi százmillió forintjába került volna, majd az oktatás helyszínének kijelölésébe állt bele, miszerint „putrisor mellé” ne kerüljön oktatási központ.


Riz Gábor kénytelen volt reagálni a polgármester ezzel kapcsolatos nyílt leveleire. Részletesen elmagyarázta, hogy a Janiczak által erőltetett Kaszinó épülete sem méreteinél, sem kialakításánál fogva nem alkalmas nappali felsőfokú oktatásra, hiszen négy szak esetén 120 hallgatót kellene befogadnia. Márpedig ez az oktatási forma magas szintű oktatástechnológiát követel meg, ami rendelkezésre áll a Türr István Képző és Kutató Központban, valamint a MaNDA épületegyüttesében. Az államtitkár végül engedett a nyomásnak és néhány óra megtartását engedélyezte a Kaszinóban.

Keretes

Az érettségi előtt álló tanulók hamarosan pályát választhatnak, és Riz Gábor abban bízik, hogy a polgármester negatív hozzáállása nem riasztja el az egyetemi szakokra jelentkező diákokat Ózdról.

 

Fotó: Lokál Balog Zoltán elégedett volt a TKKI felszereltségével

Fotó: Lokál
Balog Zoltán elégedett volt a TKKI felszereltségével

Fotó: Lokál Képalá: Asztalos szakképzés a TKKI tanműhelyében

Fotó: Lokál
Képalá: Asztalos szakképzés a TKKI tanműhelyében

Fotó: Lokál Képalá: Sikeresek voltak az egyeztetések a Miskolci Egyetem és Ózd között

Fotó: Lokál
Képalá: Sikeresek voltak az egyeztetések a Miskolci Egyetem és Ózd között

Kapcsolódó Cikkek