2018. február 21., szerda
Eleonóra

Belföld

Élet-halál harc a Kossuth téren

A szombati nap híre, hogy az idén éppen 60 éves Népszabadság napilap a bezárás szélére jutott, legalábbis leállították a kiadását. Erről a kiadó Mediaworks határozott arra hivatkozva, hogy a baloldali újság az elmúlt tíz évben 5 milliárd forint veszteséget hozott össze, a példányszám pedig 100 ezer darabbal csökkent. A Népszabadságnak van internetes verziója is, a NOL.hu jelenleg szintén nem üzemel, illetve a kiadó döntésről szóló közleménye olvasható rajta.

Tagnap sűrűn zajlottak az események, a Népszabadság főszerkesztője például asztalhoz ült a menedzsmenttel. Murányi András szerint “mutatkozott némi kompromisszumkészség”, az egyeztetések pedig holnap folytatódnak. A cél az lenne, hogy valaki megvásárolja a lapot. Közben persze forrtak az indulatok, a szerkesztőség a Népszabadság közösségi oldalán puccsként értékelték a történteket, majd önálló felületet hoztak létre, ahol bejelentették: annak ellenére, hogy felfüggesztették őket a munkavégzés alól, vasárnap megkísérelnek bejutni a lap székhelyére.


Fotó: Mészáros Diána

Fotó: Mészáros Diána

A Népszabadság mellett tüntetést is szerveztek, az egyiket az MSZP – nem véletlenül, a párt éppen tavaly szállt ki az eredetileg 1956-ban MSZMP pártújságként alakult Népszabadságból – szervezte, a másikat pedig civilek a parlament elé. Ide összesen durván ezren mehettek ki, a demonstrálók között volt Mécs Imre, egykori SZDSZ-es politikus, Murányi Marcell (Murányi András jelenlegi főszerkesztő testvére és egyben elődje, aki egy halált okozó közúti baleset miatt volt kénytelen távozni a pozíciójából még tavaly), de például Uj Péter, a 444.hu hírportál alapító-főszerkesztője is, aki egyébként miden szerdán rövid írással jelentkezett a Népszabadság hasábjain.

A megmozdulás elképesztően szervezetlen volt, se hangosítás, se egészségügyi szolgálat nem állt rendelkezésre, de egészen agresszív jelenetek is lejátszódtak: többen például a Magyar Idők újság különböző lapszámait égették el. A program hivatalos befejezésével egy 500 fős mag nem távozott a Kossuth térről, közülük néhányan spontán szónoklatokba kezdtek. Így tartott beszédet egy idős úr is, aki felszólalásában megszidta a közönséget, mert “lenácizták”Orbán Viktor miniszterelnököt. – Aki fasisztázza a kormányfőt, az nem mond igazat – kiabálta egyre feszültebben a mikrofonba, merthogy a tömeg folyamatosan fújolta őt és azt követelte, hogy fejezze be a felszólalását. A férfi végül így is tett, a mikrofont eldobta és miközben lelépett a dobogóról rosszul lett, majd a földre esett.


Fotó: Mészáros Diána

Fotó: Mészáros Diána

A demonstrálók egy ideig nem vettek tudomást minderről, már a következő beszéd tartott, amelyben éppen azt fejtegették, hogy Orbán Viktor igenis náci, amikor a sorokból el kezdték rángatni az aktuális szónokot, hogy talán ideje volna bemondani a közelben álldogáló rendőröknek, hogy értesítsék a mentőszolgálatot. Addigra már nagy volt a baj, az idős férfi ugyanis nem volt eszméleténél. A mentők kevesebb mint tíz perc alatt kiérkeztek, de csak hosszabb forgolódás után tudtak behajtani a térre. Érthetetlen, de miközben a férfi életéért küzdöttek – legalább harminc percen keresztül tartott az újraélesztés, egyébként sikeresen –, a tüntetők közül sokan a mentősöket szidták, hogy bezzeg “ha Orbán Viktorhoz riasztották volna őket, helikopterrel érkeztek volna”, de az is elhangzott, hogy azért nem jöttek ki hamarabb, mert “értünk, balosokért nem kár”. A teljesen szürreális helyzetet óraműpontossággal fejelte meg egy mozgóárus, aki a mentősök kétségbeesett próbálkozását kommentáló demonstrálóknak kínált perecet több kevesebb sikerrel.

Így lett a Népszabadság körüli hisztériából valódi élet-halál harc szombat estére.

Kapcsolódó Cikkek

  • Szijjártó Péter: A magyar gazdaság jövője az autóiparon múlik

    Szijjártó Péter: A magyar gazdaság jövője az autóiparon múlik

    A magyar gazdaság jövője azon múlik, hogy az új korszakába lépő autóipar az új ipari forradalom vezető ágazataként továbbra is hozzájárul-e a belföldi növekedéshez – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, a Continental új debreceni beruházását bejelentő sajtótájékoztatón.

  • Az elmúlt években szellemiségében is megváltozott a készenléti rendőrség

    Az elmúlt években szellemiségében is megváltozott a készenléti rendőrség

    Az elmúlt nyolc évben szellemiségében, intézkedési kultúrájában is megváltozott a Készenléti Rendőrség (KR), és ma már nem az a testület, amely 2006-ban a saját népére támadt – jelentette ki Németh Szilárd, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke azt követően, hogy látogatást tett a KR budapesti központjában szerdán.