EUR: 310,10 Ft
CHF: 289,09 Ft
2017. január 24., kedd
Timót

Külföld

Életét vesztette egy holland riporter Szirtben

Szíria, 2016. augusztus 31.
A SITE amerikai hírfigyelő által közreadott, keltezetlen kép Abu Mohammed al-Adnaniról, az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet szóvivőjéről. 2016. augusztus 30-án az IÁ szócsövének számító Amak hírügynökség közleménye szerint a dzsihadisták egyik legrégebben szolgáló és legfontosabb szíriai vezetőjének számító Adanit az IÁ-nak a szíriai Aleppóban levő állásai ellen indított támadások visszaverését célzó műveletek szemlélése közben megölték. (MTI/AP/SITE)

Életét vesztette egy holland riporter az Iszlám Állam (IÁ) helyi ágának kezén lévő észak-líbiai Szirt városban – erősítette meg holland és belga hírforrások jelentését a holland külügyminisztérium vasárnap este.

A 45 éves Jeroen Oerlemans haditudósítót egy orvlövész ölte meg. A holland férfi golyóálló mellényt viselt, de a lövedék áthatolt a védelmen és elérte a szívét – értesült a holland média.

“Oerlemans olyan újságíró volt, aki oda is elment, ahol mások már megtorpantak” – emlékezett meg a riporterről Bert Koenders holland külügyminiszter.

Az Iszlám Állam fegyveresei 2015 júniusában kerítették hatalmukba Szirtet, a város visszafoglalására idén májusban indítottak hadművelet a líbiai egységkormányhoz hű fegyveres erők. A fővárostól, Tripolitól mintegy 450 kilométerre keletre fekvő város elvesztése súlyos csapást jelentene a dzsihadisták számára, mivel Szirt biztosítja az összeköttetést az olajban gazdag észak-afrikai ország nyugati és keleti rész között.

Kapcsolódó Cikkek