EUR: 304,72 Ft
CHF: 272,93 Ft
2017. július 27., csütörtök
Olga, Liliána

Egyéb Békéscsaba

Életre szóló barátságok köttetnek

Az AFS, ahogyan sok más csoport, tulajdonképpen a harctéren szerveződött, de azzal a céllal, hogy az önkéntesek nemzetiségtől függetlenül segítséget nyújtsanak a rászorulóknak. Ez az irányelv azóta is megvan: az egymás iránti tolerancia, elfogadás, a különböző kultúrák megismerése a szervezet alappillérei.

Az AFS (American Field Service, Amerikai Harctéri Szolgálat) egy nemzetközi, önkéntes alapon működő, kormányoktól és vallásoktól független, nem profitorientált szervezet, amely interkulturális tanuláshoz nyújt lehetőséget, ezzel is segítve az embereket, hogy elsajátítsák azt a tudást, képességet és megértést, ami egy igazságosabb és békésebb világ megteremtéséhez szükséges – olvasható a szervezet honlapján.

Közel száz éve Párizsban tizenöt – ott élő – amerikai katona hozta létre ezt a közösséget azzal a céllal, hogy a sebesült francia katonákat kimenekítsék a frontvonalról és minél hamarabb elsősegélyben részesítsék. A cél már akkor is a különböző kultúrákon átívelő segítségnyújtás volt. A második világháború után, 1947-ben lett az AFS egy diákcsereprogram, amelyben azóta közel negyedmillióan vettek részt. Magyarország 1990-ben lépett be a programba, a központi iroda Budapesten működik, de több vidéki nagyvárosban is jelen vannak önkéntes csoportok. A békéscsabai körzet idén lett tízéves, ezért tartották a szervezet 2016. évi nagygyűlését Békés megyében.

Az eseményen több mint 250 önkéntes vett részt az ország minden részéről, az alapítvány kuratóriuma és ügyvezetése beszámolót tartott az alapítvány működéséről és főbb eredményeiről. Majd bemutatkozott a békéscsabai körzet és az idén induló Fülöp-szigeteki ösztöndíjprogram is.

– Ha valaki még nem szánta rá magát a kiutazásra vagy a fogadásra, de szeretne a csapat tagja lenni, önkéntesként akkor is sok lehetőség közül választhat: tarthatja a kapcsolatot az érkező diákokkal, az iskolával, ahol a cserediák tanulhat vagy részt vehet a programok szervezésében. Békéscsabára is érkezik átlagosan minden évben hat-nyolc cserediák például Olaszországból vagy Thaiföldről. Szóval van feladat bőven – tudtuk meg a a békéscsabai körzet elnökétől, Baji Nikolettől.

Amikor egy diák úgy dönt, hogy szeretne a programban részt venni, elsőként egy elég hosszú jelentkezési lapot kell kitöltenie, amelynek alapján később a szervezet megtalálhatja a számára ideális családot. Eldöntheti azt is, hogy melyik országba szeretne utazni, milyen családhoz kerülne szívesen. A családok felé nincsenek nagy elvárások, az sem jelent hátrányt, ha nincs saját gyerekük. Ha minden rendben ment, akkor ideális esetben egy évig marad a tanuló a célországban, ahol ugyanúgy iskolába jár, tanul, mint otthon.

A Magyarországra cserediákként érkezők szeretik a szabadságot, a nyelvet (az év végére szinte perfekt tudnak magyarul) és a hungarikumokat, például a csabai kolbászt. Sok külföldi diák annyira megkedveli ezt az országot, hogy a hazautazás után még visszatérnek, akár dolgozni, akár tanulni vagy csak a családot meglátogatni. De ha nem is jönnek vissza, a program során kialakult kapcsolatok sok-sok éven keresztül megmaradnak.

Szerző: Bóna Marianna

Kapcsolódó Cikkek

 • Éljenek a csepeliek!

  Éljenek a csepeliek!

  Együtt bulizott a család minden tagja Csepel Napján az Edda Művek koncertjén. A fiatalok az első sorban csápoltak a Szent Imre téren, a legkisebbeket pedig a nyakukba vették a szülők, hogy jobban lássanak.

 • „Tizennégy karátos est” Olt Tamással

  „Tizennégy karátos est” Olt Tamással

  A Nemzeti Színház művészei közül az előző évadban ő szerepelt a legtöbb előadásban, teátrumunkban nemrég rendezte a nagysikerű Ájlávjút, láthattuk a nézőcsúcsot döntő Kincsem című filmben, ráadásként néhány napon belül apukaként debütál Olt Tamás, aki a VIDOR Fesztiválon és az új évadban rendezőként is színre lép.

 • Több mint egymilliárd forint kutatásokra

  Több mint egymilliárd forint kutatásokra

  A Debreceni Egyetem 41 kutatója és posztdoktora nyert összesen több mint egymilliárd forintot meghaladó támogatást a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal felfedező kutatásokat ösztönző programjaiban.