2018. február 23., péntek
Alfréd

Egyéb Békéscsaba

Életre szóló barátságok köttetnek

Az AFS, ahogyan sok más csoport, tulajdonképpen a harctéren szerveződött, de azzal a céllal, hogy az önkéntesek nemzetiségtől függetlenül segítséget nyújtsanak a rászorulóknak. Ez az irányelv azóta is megvan: az egymás iránti tolerancia, elfogadás, a különböző kultúrák megismerése a szervezet alappillérei.

Az AFS (American Field Service, Amerikai Harctéri Szolgálat) egy nemzetközi, önkéntes alapon működő, kormányoktól és vallásoktól független, nem profitorientált szervezet, amely interkulturális tanuláshoz nyújt lehetőséget, ezzel is segítve az embereket, hogy elsajátítsák azt a tudást, képességet és megértést, ami egy igazságosabb és békésebb világ megteremtéséhez szükséges – olvasható a szervezet honlapján.


Közel száz éve Párizsban tizenöt – ott élő – amerikai katona hozta létre ezt a közösséget azzal a céllal, hogy a sebesült francia katonákat kimenekítsék a frontvonalról és minél hamarabb elsősegélyben részesítsék. A cél már akkor is a különböző kultúrákon átívelő segítségnyújtás volt. A második világháború után, 1947-ben lett az AFS egy diákcsereprogram, amelyben azóta közel negyedmillióan vettek részt. Magyarország 1990-ben lépett be a programba, a központi iroda Budapesten működik, de több vidéki nagyvárosban is jelen vannak önkéntes csoportok. A békéscsabai körzet idén lett tízéves, ezért tartották a szervezet 2016. évi nagygyűlését Békés megyében.

Az eseményen több mint 250 önkéntes vett részt az ország minden részéről, az alapítvány kuratóriuma és ügyvezetése beszámolót tartott az alapítvány működéséről és főbb eredményeiről. Majd bemutatkozott a békéscsabai körzet és az idén induló Fülöp-szigeteki ösztöndíjprogram is.


– Ha valaki még nem szánta rá magát a kiutazásra vagy a fogadásra, de szeretne a csapat tagja lenni, önkéntesként akkor is sok lehetőség közül választhat: tarthatja a kapcsolatot az érkező diákokkal, az iskolával, ahol a cserediák tanulhat vagy részt vehet a programok szervezésében. Békéscsabára is érkezik átlagosan minden évben hat-nyolc cserediák például Olaszországból vagy Thaiföldről. Szóval van feladat bőven – tudtuk meg a a békéscsabai körzet elnökétől, Baji Nikolettől.

Amikor egy diák úgy dönt, hogy szeretne a programban részt venni, elsőként egy elég hosszú jelentkezési lapot kell kitöltenie, amelynek alapján később a szervezet megtalálhatja a számára ideális családot. Eldöntheti azt is, hogy melyik országba szeretne utazni, milyen családhoz kerülne szívesen. A családok felé nincsenek nagy elvárások, az sem jelent hátrányt, ha nincs saját gyerekük. Ha minden rendben ment, akkor ideális esetben egy évig marad a tanuló a célországban, ahol ugyanúgy iskolába jár, tanul, mint otthon.

A Magyarországra cserediákként érkezők szeretik a szabadságot, a nyelvet (az év végére szinte perfekt tudnak magyarul) és a hungarikumokat, például a csabai kolbászt. Sok külföldi diák annyira megkedveli ezt az országot, hogy a hazautazás után még visszatérnek, akár dolgozni, akár tanulni vagy csak a családot meglátogatni. De ha nem is jönnek vissza, a program során kialakult kapcsolatok sok-sok éven keresztül megmaradnak.

Szerző: Bóna Marianna

Kapcsolódó Cikkek

 • Sminkbemutató szép lányokkal

  Sminkbemutató szép lányokkal

  Ahogy arra számítani is lehetett, a jelentős szakmai és közönségvisszhangot keltett, nemrég lezajlott, érdi rendezésű Pest Megye Szépe verseny döntőjében szereplő hölgyek sorra kapják a felkéréseket a szépségipar különféle területeiről.

 • A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette a világ első barlangrajzait – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely elsőként talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy a neandervölgyieknek a Homo sapienshez hasonló művészi érzékük lehetett.

 • Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Az Európai Unió tengeri határát ugyanúgy meg kell védeni, mint ahogy Magyarország is képes volt arra, hogy megvédje az EU külső, szárazföldi határát – mondta el telefonon az MTI-nek pénteken Máltáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.