EUR: 307,06 Ft
CHF: 281,40 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Egyéb Békéscsaba

Életre szóló barátságok köttetnek

Az AFS, ahogyan sok más csoport, tulajdonképpen a harctéren szerveződött, de azzal a céllal, hogy az önkéntesek nemzetiségtől függetlenül segítséget nyújtsanak a rászorulóknak. Ez az irányelv azóta is megvan: az egymás iránti tolerancia, elfogadás, a különböző kultúrák megismerése a szervezet alappillérei.

Az AFS (American Field Service, Amerikai Harctéri Szolgálat) egy nemzetközi, önkéntes alapon működő, kormányoktól és vallásoktól független, nem profitorientált szervezet, amely interkulturális tanuláshoz nyújt lehetőséget, ezzel is segítve az embereket, hogy elsajátítsák azt a tudást, képességet és megértést, ami egy igazságosabb és békésebb világ megteremtéséhez szükséges – olvasható a szervezet honlapján.

Közel száz éve Párizsban tizenöt – ott élő – amerikai katona hozta létre ezt a közösséget azzal a céllal, hogy a sebesült francia katonákat kimenekítsék a frontvonalról és minél hamarabb elsősegélyben részesítsék. A cél már akkor is a különböző kultúrákon átívelő segítségnyújtás volt. A második világháború után, 1947-ben lett az AFS egy diákcsereprogram, amelyben azóta közel negyedmillióan vettek részt. Magyarország 1990-ben lépett be a programba, a központi iroda Budapesten működik, de több vidéki nagyvárosban is jelen vannak önkéntes csoportok. A békéscsabai körzet idén lett tízéves, ezért tartották a szervezet 2016. évi nagygyűlését Békés megyében.

Az eseményen több mint 250 önkéntes vett részt az ország minden részéről, az alapítvány kuratóriuma és ügyvezetése beszámolót tartott az alapítvány működéséről és főbb eredményeiről. Majd bemutatkozott a békéscsabai körzet és az idén induló Fülöp-szigeteki ösztöndíjprogram is.

– Ha valaki még nem szánta rá magát a kiutazásra vagy a fogadásra, de szeretne a csapat tagja lenni, önkéntesként akkor is sok lehetőség közül választhat: tarthatja a kapcsolatot az érkező diákokkal, az iskolával, ahol a cserediák tanulhat vagy részt vehet a programok szervezésében. Békéscsabára is érkezik átlagosan minden évben hat-nyolc cserediák például Olaszországból vagy Thaiföldről. Szóval van feladat bőven – tudtuk meg a a békéscsabai körzet elnökétől, Baji Nikolettől.

Amikor egy diák úgy dönt, hogy szeretne a programban részt venni, elsőként egy elég hosszú jelentkezési lapot kell kitöltenie, amelynek alapján később a szervezet megtalálhatja a számára ideális családot. Eldöntheti azt is, hogy melyik országba szeretne utazni, milyen családhoz kerülne szívesen. A családok felé nincsenek nagy elvárások, az sem jelent hátrányt, ha nincs saját gyerekük. Ha minden rendben ment, akkor ideális esetben egy évig marad a tanuló a célországban, ahol ugyanúgy iskolába jár, tanul, mint otthon.

A Magyarországra cserediákként érkezők szeretik a szabadságot, a nyelvet (az év végére szinte perfekt tudnak magyarul) és a hungarikumokat, például a csabai kolbászt. Sok külföldi diák annyira megkedveli ezt az országot, hogy a hazautazás után még visszatérnek, akár dolgozni, akár tanulni vagy csak a családot meglátogatni. De ha nem is jönnek vissza, a program során kialakult kapcsolatok sok-sok éven keresztül megmaradnak.

Szerző: Bóna Marianna

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.