2018. május 22., kedd
Júlia, Rita

Külföld

Elfogták a chemnitzi pokolgépkészítőt

Elfogták a német hatóságok Dzsaber al-Bakrt, akit azzal gyanúsítanak, hogy Chemnitzben merényletre készült – tudatta hétfőn az egyik közösségi oldalon a szászországi rendőrség.

A 22 éves szíriai férfi szombat óta volt szökésben. Országszerte nagy erőkkel keresték a rendőrök. A menedékkérőként Németországba érkezett Bakrról azt feltételezik, hogy kapcsolatban áll az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel, de ezt egyelőre nem erősítették meg a hatóságok. Azzal is gyanúsítják, hogy iszlamista indíttatású terrortámadásra készült.


A rendőrök szombaton a férfi lakásán robbanóanyagot találtak. Német sajtóértesülések szerint 500 gramm kész robbanóanyagot, aceton-peroxidot (TATP) találtak, és egy kilogramm másféle vegyszert, amelyből ugyancsak robbanószert lehetett volna készíteni. Gyutacsot és csőbomba készítésére alkalmas eszközöket is találtak. A német sajtó úgy tudja, hogy Bakr az interneten tartotta a kapcsolatot az Iszlám Állammal, és már a potenciális célpontról egyeztetett a terrorszervezettel. Állítólag a berlini nemzetközi repülőtéren készült robbantani.

Júliusban egy héten belül két olyan terrortámadás is volt Németországban, amelyek elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett, s amelyeket menedékkérőként Németországba érkezett férfiak követtek el.

Kapcsolódó Cikkek