EUR: 307,40 Ft
CHF: 281,73 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Egyéb

Elhunyt Tóth István

Elhunyt Tóth István érdemes művész és Balázs Béla-díjas fotográfus. A Magyar Fotóművészek Szövetsége alapító tagját 93 éves korában érte a halál – tudatta fia, Apáti-Tóth Sándor fotóművész szombaton az MTI-vel.

Tóth Istvánt Cegléd város és a Magyar Fotóművészek Szövetsége saját halottjának tekinti. Temetéséről később gondoskodnak.

A klasszikus fotográfia egyik utolsó mestere volt, rendkívüli szakmai tudás, kompozíciós érzék teszi összetéveszthetetlenné képeit. Legsikeresebb portréja a Nehéz út volt, amely saját életének is szimbólumává vált.

Nyáregyházán született 1923. július 26-án. Kisgyermek volt, amikor szülei Ceglédre költöztek, és élete végéig ragaszkodott szeretett városához. Első fényképezőgépét szorult helyzetben lévő barátjától vette családi fotók készítésének szándékával.

Véletlenül került kezébe egy fotós szaklap, benne Haller Frigyes, a kiváló szakíró fotóművészetről szóló tanulmányával, amely magával ragadta. Ismeretlenül kopogtatott be a mesterhez, aki a kezdő munkáiban meglátta a tehetséget. A fiatal fotográfus megszívlelve Haller igen szigorú képbírálatait és több év kemény munkája után eredményesen mutatkozott be a bordeaux-i fotószalonon.

Páratlan kitartással juttatta el kollekcióit Ceglédről a világ valamennyi kontinensére: 52 országban több mint 2200 kiállításon bemutatott műveiért 327 díjjal jutalmazták, 1980-ban New Yorkban az Évszázad kiváló fotóművésze címet is megkapta.

Képzőművészekről, írókról készített fotói Barcsay Jenő, Czóbel Béla, Borsos Miklós, Illyés Gyula, Déry Tibor és számos kiválóság arcvonását, karakterét őrzik. Alapító és egyben a legidősebb tagja volt a Magyar Fotóművészek Szövetségének. Pest megye és Cegléd díszpolgára, Balázs Béla-díjas, érdemes művész, a Magyar Köztársasági Érdemrend birtokosa, számos nemzetközi fotográfiai társaság tiszteletbeli tagja. Székely Aladár-díjat 1980-ban kapott, 1985-ben UNESCO-díjat vehetett át, a Magyar Fotóművészek Szövetsége életműdíját 1998-ban kapta meg, 2009-ben Hazám-díjas lett.

Tagja volt a Fotóművészek Nemzetközi Szövetségének (FIAP), valamint a Magyar Alkotóművészek Szövetségének is.

Több mint száz önálló kiállításon mutatták be képeit, fotói szerepeltek Buenos Airesben, Rio de Janeiróban, Hamburgban, Bécsben, Berlinben, Isztambulban, Új-Delhiben, Budapesten többek között a Műcsarnokban és a Vigadóban. 1985-ben ötnyelvű album jelent meg fotóival, 1993-ban Tények és emlékek címmel dokumentumkötet. Századik önálló kiállítását 1996-ban katalógus örökítette meg. C. Fehér Ferenc 2003-ban Az évszázad kiváló fotóművésze, Tóth István címmel jelentetett meg róla kötetet, életmű albumát – magyar és angol nyelven 2006-ban adták ki.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.