EUR: 312,94 Ft
CHF: 288,93 Ft
2016. december 07., szerda
Ambrus

Egyéb XV.kerület

Elkészült a lengyel hős szobra

Szolnok, 2016. október 5.
Pogány Gábor Benő szobrászművész Zbigniew Herbert lengyel költő bronz mellszobrát patinázza a műtermének udvarán Szolnokon 2016. október 5-én. A művész alkotását, az 1956-os forradalmat elsőként méltató lengyel költő szobrát, október 20-án avatják fel Budapest XV. kerületben, az 1956-os emlékparkban.
MTI Fotó: Mészáros János

Elkészült Zbigniew Herbert ötvenhatos hős lengyel költő bronz mellszobra, Pogány Gábor Benő szolnoki szobrászművész alkotása, melyet október 30-án kerületünkben állítanak fel.

Pogány Gábor Benő szerint Magyarországon még senki sem készített szobrot a híres lengyel költőről, aki 1956-ban Budapesten köszöntötte a felkelőket. Lengyelországban is csupán egy szobor tiszteleg az emléke előtt.
A költő jómódú, részben angol és örmény eredetű családban született. Illegálisan működő gimnáziumban tett érettségit a második világháború idejében, mivel a megszálló németek gyakorlatilag az összes gimnáziumot bezárták Lengyelországban. Volt az ellenállási mozgalom tagja, de a kommunizmus idején egyáltalán nem vállalt közéleti szerepet.

Első verseskötetét 1956-ban adták ki – abban az évben, amikor a magyar forradalom hírére azonnal méltatta a magyar felkelőket. Nem véletlen, hogy ezt követően nem térhetett vissza hazájába, ám Franciaországban, Németországban, Görögországban és az Egyesület Államokban ösztöndíjat kapott. A kommunizmus elleni harcban az 1980-as években a lengyel ellenzék legjelentősebb költője lett. Csupán 1992-ben tért vissza Lengyelországba.
– A mintegy hetven centiméter magas mű a Rákospalotai Magyarok Nagyasszonya fő-plébániatemplom oldalában található 1956-os emlékmű melletti szoborparkban kap helyet – mondta a szobrász az MTI-nek. – Október 20-án avatják fel. A parkban a világirodalom 1956 vonatkozásában jelentős alakjainak állítanak emléket, az Albert Camus francia írót ábrázoló szobor mellett idén még Hannah Arendt zsidó származású amerikai filozófus-író szobrát is felállítják

Kapcsolódó Cikkek

  • Idén is rekordszintet érhet el a magyar export!

    Idén is rekordszintet érhet el a magyar export!

    Az Eximbank idén első alkalommal rendezte meg a Magyar Export Napját, amelynek célja, hogy lehetőséget teremtsen a sikeres hazai exportőr vállalatoknak, az exportálni szándékozó magyar cégeknek, a külgazdasági intézményrendszer szereplőinek és a nemzetközi szakmai partnereknek, hogy erősítsék együttműködésüket.

  • Egyperces krimi – Peter Sanawad: Gyilkos Mikulás

    Egyperces krimi – Peter Sanawad: Gyilkos Mikulás

    Nicolas Prue, mint alkalmi Mikulás, különböző karácsonyközeli rendezvények ünnepelt sztárja volt. Ilyenkor színes papírba csomagolt játékokat és édességet osztott a kicsiknek, és mindig dicsérő szavakat is társított az ajándékokhoz.