2017. december 16., szombat
Etelka, Aletta

Egyéb XV.kerület

Elkészült a lengyel hős szobra

Elkészült Zbigniew Herbert ötvenhatos hős lengyel költő bronz mellszobra, Pogány Gábor Benő szolnoki szobrászművész alkotása, melyet október 30-án kerületünkben állítanak fel.

Pogány Gábor Benő szerint Magyarországon még senki sem készített szobrot a híres lengyel költőről, aki 1956-ban Budapesten köszöntötte a felkelőket. Lengyelországban is csupán egy szobor tiszteleg az emléke előtt.
A költő jómódú, részben angol és örmény eredetű családban született. Illegálisan működő gimnáziumban tett érettségit a második világháború idejében, mivel a megszálló németek gyakorlatilag az összes gimnáziumot bezárták Lengyelországban. Volt az ellenállási mozgalom tagja, de a kommunizmus idején egyáltalán nem vállalt közéleti szerepet.


Első verseskötetét 1956-ban adták ki – abban az évben, amikor a magyar forradalom hírére azonnal méltatta a magyar felkelőket. Nem véletlen, hogy ezt követően nem térhetett vissza hazájába, ám Franciaországban, Németországban, Görögországban és az Egyesület Államokban ösztöndíjat kapott. A kommunizmus elleni harcban az 1980-as években a lengyel ellenzék legjelentősebb költője lett. Csupán 1992-ben tért vissza Lengyelországba.
– A mintegy hetven centiméter magas mű a Rákospalotai Magyarok Nagyasszonya fő-plébániatemplom oldalában található 1956-os emlékmű melletti szoborparkban kap helyet – mondta a szobrász az MTI-nek. – Október 20-án avatják fel. A parkban a világirodalom 1956 vonatkozásában jelentős alakjainak állítanak emléket, az Albert Camus francia írót ábrázoló szobor mellett idén még Hannah Arendt zsidó származású amerikai filozófus-író szobrát is felállítják

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.