EUR: 313,16 Ft
CHF: 290,48 Ft
2016. december 03., szombat
Ferenc, Olívia

Külföld

Farönkökbe rejtették az elefántcsontot

Ajutthaja, 2016. március 11.
Buddhista szerzetesek tállal járulnak thai elefántok elé ételáldozatért egy hagyományőrző szertartáson a Bangkoktól 80 km-re északra fekvő Ajutthajában 2016. március 11-én, két nappal a thaiföldi országos elefántnap előtt. Az elefánt a délkelet-ázsiai ország egyik nemzeti jelképe. (MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit)

Kivájt farönkökbe rejtve több mint két tonna csempészett elefántcsontot foglaltak le pénteken a vietnami hatóságok Ho Si Minh-városban, az egykori Saigonban.

A csempészáru Mozambikból érkezett és először csak fél tonnányit találtak meg belőle. Tüzetesebb vizsgálat után kiderült, hogy a farönkökbe a csempészek üreget vájtak, és azokban további agyarakat elrejtve összesen 2052 kilogramm elefántcsontot akartak a délkelet-ázsiai országba bejuttatni.

A hatóságok feljelentést tettek a faimportőr vállalat ellen.

Hét napon belül ez volt második nagyobb lefülelt csempészszállítmány Vietnamban: szombaton 309 kilogramm, az Egyesült Arab Emírségekből légi úton érkezett elefántagyart foglaltak le.

Vietnamban, ahol ékszereket és lakásdíszeket faragnak az elefántagyarból, kilogrammonként 770 és 1200 dollár (210-330 ezer forint) közötti áron lehet eladni az elefántcsontot. Az ország tiltja saját elefántjainak vadászatát, de a csempészetet is.

Vietnam eddigi legnagyobb elefántcsontfogása Hai Phong kikötővárosban történt 2009-ben, amikor csaknem hét tonna csempészárut foglaltak le.

Kapcsolódó Cikkek