EUR: 316,58 Ft
CHF: 269,23 Ft
2018. május 22., kedd
Júlia, Rita

Egyéb XVIII.kerület

Felkészültünk a válságra

Bemutatták az egészségügyi válsághelyzetek esetén telepítendő, életmentő szakorvosi ellátásra alkalmas egészségügyi komplexumot az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) XVIII. kerületi telephelyén múlt héten. Itthon még nem volt szükség a bevetésére.

Szentes Tamás országos tiszti főorvos úgy fogalmazott, hogy megváltozott Európa és megváltozott a világ, több kockázat van, nagyobb eséllyel alakulhat ki egészségügyi válsághelyzet is ezekben az időkben, és ha ezekről nem veszünk tudomást, nem készülünk fel rájuk, nem tanúsítunk megfelelő magatartást. Az MTI tudósítása szerint azt is hozzátette, egy esetleges természeti katasztrófahelyzet vagy egyéb válsághelyzet – például szándékos károkozás, terrormerénylet – idején szükség lehet a mobil, rövid időn belül telepíthető egészségügyi komplexumra. A mobil egység átmeneti ideig jelentősebb egészségügyi ellátást tud biztosítani.


− Magyarországon még nem kellett szükségkórházat felállítani, azonban a 2010-es vörösiszap-katasztrófa idején például fürdetősátrakat vittek a helyszínre − ismertette Szentes Tamás. A több, egymáshoz kapcsolható sátorban lehetőség van egyszerűbb diagnosztikai beavatkozások, műtétek, vizsgálatok elvégzésére és a sérültek ellátására. A szeparálható helyiségben pedig megoldható a fertőző betegek elkülönítése és kezelése. A mobil egységhez − amely fűthető − tartozik zuhanyozó, és az esetlegesen szennyezett ruhanemű megfelelő tárolása is megoldott. Az EKI feladatai közé tartozik az állami egészségügyi tartalék fenntartása, a készletekkel és az azok tárolására szolgáló ingatlanokkal való gazdálkodás feladatainak ellátása katasztrófa esetére, a katasztrófa-egészségügyi ellátáshoz szükséges gyógyszerek, egészségügyi anyagok, eszközök biztosítása, a gyógyintézetek létrehozása és működtetése, továbbá a kormány döntése alapján egészségügyi segélyszállítmányok összeállítása.

Budapest, 2016. szeptember 30. Vizsgálósátor a mobil orvosi segélyhelyen az egészségügyi válsághelyzetek esetén telepítendő életmentő szakorvosi ellátásra alkalmas egészségügyi komplexum bemutatásán az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet XVIII. kerületi telephelyén 2016. szeptember 30-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Így néz ki belülről a vizsgálósátor egy mobil orvosi segélyhelyen
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Budapest, 2016. szeptember 30. Egy sátor felállítását végzik az ÁNTSZ szakemberi az egészségügyi válsághelyzetek esetén telepítendő életmentő szakorvosi ellátásra alkalmas egészségügyi komplexum, a mobil orvosi segélyhely bemutatásán az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet XVIII. kerületi telephelyén 2016. szeptember 30-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A sátor felállításához csak pár ember szükséges.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Kapcsolódó Cikkek