EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 28., vasárnap
Emil, Csanád

Külföld

Felnyögött, amikor megtudta, hogy Nobel-díjat kap

Hiába emlegették évek óta esélyesként, csak nehezen találta a szavakat Oszumi Josinori, az orvosi Nobel-díj idei kitüntetettje, aki a hétfői bejelentés hallatán először csak annyit tudott mondani: „Ah.”

Thomas Perlmann, a stockholmi Karolinska Intézet Nobel-bizottságának titkára szerint a japán tudós nem számított a díjra. – Azt hiszem, nagyon örült, öröm volt beszélni vele – mondta el a telefonhívásról.

– Rendkívül megtisztelő – válaszolta később Oszumi Josinori a Kyodo japán hírügynökség megkeresésére.
A molekuláris sejtbiológiával foglalkozó tudósnak a sejt megújulásában alapvető szerepet játszó autofágia – a sejtek önevése, kannibalizmusa – mechanizmusának kutatása területén elért eredményeiért ítélték oda a Nobel-díjat.

A 71 éves Oszumi nyolcmillió svéd koronával (257 millió forint) gazdagodik, a díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján rendezik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bankjegyeket fújt a szél az autópályán

  Bankjegyeket fújt a szél az autópályán

  Bankjegyeket fújt a szél szombaton este a bajor autópályán, ugyanis egy német férfi elveszette pénzzel teli szatyrát, amelyben vállalkozása bevételét szállította motoron.

 • Migráció elleni is tüntettek

  Migráció elleni is tüntettek

  Elég a migrációból, állítsuk meg az inváziót jelszóval vonultak fel tünteők Milánóban, a szintén észak-olaszországi Bolognában viszont a migránsok befogadása mellett demonstráltak szombaton a G7-es csúcstalálkozó zárásával egy időben, miután egy nap alatt mintegy kétezer embert mentettek ki a Földközi-tengeren, Líbia és Olaszország partjai között.

 • Nem csökken a terrorveszély Németországban

  Nem csökken a terrorveszély Németországban

  Nem csökken az iszlamista terror veszélye Németországban, továbbra is azzal kell számolni, hogy az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet nagyszabású támadást akar végrehajtani német földön – mondta a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) elnöke egy vasárnapi interjúban.