EUR: 309,00 Ft
CHF: 284,36 Ft
2017. június 22., csütörtök
Paulina

Belföld Szekszárd

Gyermekjogi mesekönyvet kaptak az óvodák

Nem egyszerű feladat tudatosítani a kisgyermekekben, hogy mik a kötelességeik és milyen jogok illetik meg őket. Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ segítségképpen kiadta Az elveszett madártoll című mesekönyvet, melynek bemutatóját a napokban tartották Szekszárdon.

SS_ovikonyv_0006

Mindhárom könyv – Az ég otthona, a Mesék a cicáról, aki nem tudott nyávogni és Az elveszett madártoll – az emberi jogokról tájékoztat Fotó: SB

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) óvodapedagógusoknak tartott ingyenes gyermekjogi felkészítő napot a szekszárdi Vármegyeházán. A „MesÉLJ jogosan” című rendezvényen bemutatták Az elveszett madártoll című gyermekjogi mesekönyvet.
– A jót és a jogokat már egészen kicsi korban meg kell ismerni – hangsúlyozta köszöntőjében Ribányi József, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke. Szerinte a sok infokommunikációs eszköz és a belőlük áradó információk özöne miatt minden eddiginél fontosabb meghatározni a gyerekek, fiatalok számára a zsinórmértéket. Herczeg Rita, az OBDK munkatársa elmondta: kiadták már korábban Az ég otthona, valamint a Mesék a cicáról, aki nem tudott nyávogni című mesekönyveket, amelyek főként gyermekotthonokban és nevelőszülőknél élő gyermekeknek szólnak. Aztán több visszajelzés is érkezett, hogy jó lenne, ha a családban nevelkedő gyermekek is megismerhetnék ilyen formában a jogaikat és kötelességeiket. A központ látott ebben fantáziát, a szerző, Boldizsár Ildikó pedig örömmel vette a felkérést, és megírta Az elveszett madártollat, ami tíz mesén keresztül tanítja meg, mit jelent például az emberi méltóság, az egymás iránti tisztelet, a tulajdonjog vagy a véleménynyilvánításhoz való jog. A könyv az ország minden óvodájába, így a 133 Tolna megyei intézménybe is eljut két-két példányban, kereskedelmi forgalomba pedig novemberben kerül.
Az óvodapedagógusoknak szóló képzés nem csupán a könyv használatáról, a gyermekvédelmi rendszerről és az emberi jogokról is szólt. Herczeg Rita azt is hangsúlyozta, meg kell tanítani a gyerekeknek, hogy nem számít árulkodásnak, ha elmondják egy hozzájuk közel álló felnőttnek, hogy bántják, bántották őket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jövőre 420 ezer forint marad a két gyereket nevelőknél

  Jövőre 420 ezer forint marad a két gyereket nevelőknél

  Jövőre további ötezer forinttal nő a kétgyerekesek családi adókedvezménye, így havonta 35 ezer forint, éves szinten pedig 420 ezer forint marad a két gyereket nevelőknél 2018-ban – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • A bölcsődei rendszer fejlesztésének célja a választás biztosítása

  A bölcsődei rendszer fejlesztésének célja a választás biztosítása

  A bölcsődei rendszer fejlesztésével a kormány célja valódi választási lehetőséget biztosítani az anyáknak arra, hogy eldönthessék, a gyerekük mellett otthon maradnak vagy munkát is vállalnak – mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön egy budapesti konferencián.

 • Szijjártó: Közép-Európának fontos szerepet kell vállalnia a biztonság helyreállításában

  Szijjártó: Közép-Európának fontos szerepet kell vállalnia a biztonság helyreállításában

  Közép-Európának fontos szerepet kell vállalnia Európa biztonságának és versenyképességének a helyreállításában, ezért erőteljesen fel kell lépnie a migráció leállítása, az Európai Unió bővítése, valamint a kontinens keleti és nyugati fele között gazdasági együttműködés erősítése érdekében – ezt az álláspontot képviseli Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) országainak csütörtöki minszki külügyminiszteri találkozóján.