EUR: 308,19 Ft
CHF: 281,86 Ft
2017. május 23., kedd
Dezső

Belföld Szekszárd

Gyermekjogi mesekönyvet kaptak az óvodák

Nem egyszerű feladat tudatosítani a kisgyermekekben, hogy mik a kötelességeik és milyen jogok illetik meg őket. Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ segítségképpen kiadta Az elveszett madártoll című mesekönyvet, melynek bemutatóját a napokban tartották Szekszárdon.

SS_ovikonyv_0006

Mindhárom könyv – Az ég otthona, a Mesék a cicáról, aki nem tudott nyávogni és Az elveszett madártoll – az emberi jogokról tájékoztat Fotó: SB

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) óvodapedagógusoknak tartott ingyenes gyermekjogi felkészítő napot a szekszárdi Vármegyeházán. A „MesÉLJ jogosan” című rendezvényen bemutatták Az elveszett madártoll című gyermekjogi mesekönyvet.
– A jót és a jogokat már egészen kicsi korban meg kell ismerni – hangsúlyozta köszöntőjében Ribányi József, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke. Szerinte a sok infokommunikációs eszköz és a belőlük áradó információk özöne miatt minden eddiginél fontosabb meghatározni a gyerekek, fiatalok számára a zsinórmértéket. Herczeg Rita, az OBDK munkatársa elmondta: kiadták már korábban Az ég otthona, valamint a Mesék a cicáról, aki nem tudott nyávogni című mesekönyveket, amelyek főként gyermekotthonokban és nevelőszülőknél élő gyermekeknek szólnak. Aztán több visszajelzés is érkezett, hogy jó lenne, ha a családban nevelkedő gyermekek is megismerhetnék ilyen formában a jogaikat és kötelességeiket. A központ látott ebben fantáziát, a szerző, Boldizsár Ildikó pedig örömmel vette a felkérést, és megírta Az elveszett madártollat, ami tíz mesén keresztül tanítja meg, mit jelent például az emberi méltóság, az egymás iránti tisztelet, a tulajdonjog vagy a véleménynyilvánításhoz való jog. A könyv az ország minden óvodájába, így a 133 Tolna megyei intézménybe is eljut két-két példányban, kereskedelmi forgalomba pedig novemberben kerül.
Az óvodapedagógusoknak szóló képzés nem csupán a könyv használatáról, a gyermekvédelmi rendszerről és az emberi jogokról is szólt. Herczeg Rita azt is hangsúlyozta, meg kell tanítani a gyerekeknek, hogy nem számít árulkodásnak, ha elmondják egy hozzájuk közel álló felnőttnek, hogy bántják, bántották őket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Köpönyegforgató a Momentum alelnöke

  Köpönyegforgató a Momentum alelnöke

  Fénylő üstökösként robbantak a hazai politikai életbe, de a választók előtt „sötét lovak” a Momentum Mozgalom ifjú vezetői. Most induló sorozatunkban bemutatjuk a Momentum valódi arcait, akik fiatalságuk ellenére is őriznek már csontvázakat szekrényeikben.

 • MSZP–DK összefogás Rolex Laciért

  MSZP–DK összefogás Rolex Laciért

  Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő Nógrádi Tiborral, a Fidesz helyi elnökével közösen vagyonnyilatkozat-tételi eljárást kezdeményezett a szocialista városvezető ellen.

 • Soros tönkretenné Magyarországot

  Soros tönkretenné Magyarországot

  Meggyőződésem, Sorosnak az a terve, hogy zavargásokat generáljon, destabilizálja a politikai helyzetet nemcsak Magyarországon, hanem idővel egész Európában.