EUR: 309,11 Ft
CHF: 285,44 Ft
2016. október 26., szerda
Dömötör

Egyéb XVII.kerület

Gyűrűt kaptak a madarak

Október első hétvégéjén madárgyűrűző bemutatót és madármegfigyelést tartott a Magyar Madártani Egyesület a Naplás-tónál. A kilátogató gyerekek igazán közel kerülhettek az énekes madarakhoz.

– Alapvetően kutató célzata van egy olyan eseménynek, mint a hétvégi is volt, madárgyűrűzéskor ugyanis a madarak egyéni megjelölést kapnak – magyarázta lapunknak Lendvai Csaba, a Magyar Madártani Egyesület munkatársa, miért gyűlt össze népes csoport a Naplás-tónál. – Ennek segítségével adatokat gyűjtenek, hiszen egy újabb elfogás vagy esetleges pusztulás esetén az állat lábán lévő gyűrű alapján képet kaphatunk, merre vonultak és milyen feltételek között éltek.

A tó mellett sok gyerek is felsorakozott, az egyesület ugyanis arra is gondot fordít, hogy a fiatalok megismerjék a környezetükben lévő színes élővilágot.

– Meghallgatták, simogathatták az énekes madarakat, valóban kapcsolatba kerülhettek a természettel. Mindig a természetvédelem fontosságára hívjuk fel a figyelmet, és ilyen módon valóban könnyebb megszerettetni a gyerekekkel a környezetüket, ugyanis sokan nem is találkoznak ezekkel az élőlényekkel. Játékos formában továbbítjuk feléjük az üzenetet. Erre pedig megfelelő helyszín volt a Naplás-tó, mivel több védett növény- és madárfaj él itt. – Ilyen rövid idő alatt mi is húsz fajjal találkoztunk, ami alátámasztja a helyválasztás helyességét – tette hozzá Lendvai Csaba.

Kapcsolódó Cikkek

 • Pörög a panelpiac

  Pörög a panelpiac

  Budapesten a panellakások átlagos négyzetméterára idén október közepén 329 ezer forint volt, ami 21 százalékos drágulást jelent az egy évvel korábbi átlagszinthez képest, 2014 októberéhez viszonyítva pedig 65 százalékos áremelkedést jelent.

 • Cirkuszoltak a Vajdában

  Cirkuszoltak a Vajdában

  A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolában huszáros vágással oldották meg, hogy a gyerekeknek szombat ellenére legyen kedvük iskolába menni október 15-én.

 • Meggyanúsítottak egy férfit a robbantással

  Meggyanúsítottak egy férfit a robbantással

  Előre kitervelten, több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével és robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség egy magyar állampolgárságú.