EUR: 311,34 Ft
CHF: 259,59 Ft
2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb XVII.kerület

Gyűrűt kaptak a madarak

Október első hétvégéjén madárgyűrűző bemutatót és madármegfigyelést tartott a Magyar Madártani Egyesület a Naplás-tónál. A kilátogató gyerekek igazán közel kerülhettek az énekes madarakhoz.

– Alapvetően kutató célzata van egy olyan eseménynek, mint a hétvégi is volt, madárgyűrűzéskor ugyanis a madarak egyéni megjelölést kapnak – magyarázta lapunknak Lendvai Csaba, a Magyar Madártani Egyesület munkatársa, miért gyűlt össze népes csoport a Naplás-tónál. – Ennek segítségével adatokat gyűjtenek, hiszen egy újabb elfogás vagy esetleges pusztulás esetén az állat lábán lévő gyűrű alapján képet kaphatunk, merre vonultak és milyen feltételek között éltek.


A tó mellett sok gyerek is felsorakozott, az egyesület ugyanis arra is gondot fordít, hogy a fiatalok megismerjék a környezetükben lévő színes élővilágot.

– Meghallgatták, simogathatták az énekes madarakat, valóban kapcsolatba kerülhettek a természettel. Mindig a természetvédelem fontosságára hívjuk fel a figyelmet, és ilyen módon valóban könnyebb megszerettetni a gyerekekkel a környezetüket, ugyanis sokan nem is találkoznak ezekkel az élőlényekkel. Játékos formában továbbítjuk feléjük az üzenetet. Erre pedig megfelelő helyszín volt a Naplás-tó, mivel több védett növény- és madárfaj él itt. – Ilyen rövid idő alatt mi is húsz fajjal találkoztunk, ami alátámasztja a helyválasztás helyességét – tette hozzá Lendvai Csaba.


Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.