EUR: 309,93 Ft
CHF: 285,61 Ft
2017. június 25., vasárnap
Vilmos

Egyéb XVII.kerület

Gyűrűt kaptak a madarak

Október első hétvégéjén madárgyűrűző bemutatót és madármegfigyelést tartott a Magyar Madártani Egyesület a Naplás-tónál. A kilátogató gyerekek igazán közel kerülhettek az énekes madarakhoz.

– Alapvetően kutató célzata van egy olyan eseménynek, mint a hétvégi is volt, madárgyűrűzéskor ugyanis a madarak egyéni megjelölést kapnak – magyarázta lapunknak Lendvai Csaba, a Magyar Madártani Egyesület munkatársa, miért gyűlt össze népes csoport a Naplás-tónál. – Ennek segítségével adatokat gyűjtenek, hiszen egy újabb elfogás vagy esetleges pusztulás esetén az állat lábán lévő gyűrű alapján képet kaphatunk, merre vonultak és milyen feltételek között éltek.

A tó mellett sok gyerek is felsorakozott, az egyesület ugyanis arra is gondot fordít, hogy a fiatalok megismerjék a környezetükben lévő színes élővilágot.

– Meghallgatták, simogathatták az énekes madarakat, valóban kapcsolatba kerülhettek a természettel. Mindig a természetvédelem fontosságára hívjuk fel a figyelmet, és ilyen módon valóban könnyebb megszerettetni a gyerekekkel a környezetüket, ugyanis sokan nem is találkoznak ezekkel az élőlényekkel. Játékos formában továbbítjuk feléjük az üzenetet. Erre pedig megfelelő helyszín volt a Naplás-tó, mivel több védett növény- és madárfaj él itt. – Ilyen rövid idő alatt mi is húsz fajjal találkoztunk, ami alátámasztja a helyválasztás helyességét – tette hozzá Lendvai Csaba.

Kapcsolódó Cikkek

 • Lázár: Komoly felelősség a V4 elnökség

  Lázár: Komoly felelősség a V4 elnökség

  Magyarországnak komoly felelőssége van abban, hogy jól jelenítse meg a visegrádi négyek (V4) érdekeit – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten.

 • Küzdelmek a tatamin

  Küzdelmek a tatamin

  Az Érdi Kyokushin Karate Sport Egyesület 1986 óta van jelen Érd sportéletében, 2005 óta önálló sportegyesületként működik.

 • Parlagfűirtás polgárőrökkel

  Parlagfűirtás polgárőrökkel

  A parlagfű elleni védekezés céljából Polgárőr Parlagfű Teszedd elnevezésű programot indított útjára az Országos Polgárőr Szövetség.

 • Ünnepi diplomaosztók

  Ünnepi diplomaosztók

  Az idei diplomaosztó ünnepségek keretében 3600 végzős veheti át oklevelét a következő hetekben a Debreceni Egyetemen.