EUR: 324,61 Ft
CHF: 281,76 Ft
2018. június 25., hétfő
Vilmos

Belföld

Ha nyugati, mindent lehet?

View of two businessmen making funny faces, Image: 296229713, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Altrendo

Ismerősöm írt ki a Facebookra egy szegedi történetet, amely az egyik helyi Lidl áruházban történt. A sztori lényege annyi, hogy egy húsz év körüli pár fizetni szeretne, hosszú a sor, mire a hangosbemondón közölik, hogy be lehet állni egy újabb pénztárhoz. A pár hölgy tagja – az egyik karja gipszben – résen van, gyorsan odaáll (foglalja a helyet), a barátja pedig lekapkodja azt a három-négy tételt, amit a másik pénztárnál feltett a szalagra, és odaállna a lányhoz, akit addigra egy angol „férfi” – sűrű fuck off (b….megek) kíséretében – odébb lök: „Mit képzel? Angliában bezzeg tudják az emberek, hogyan kell sorba állni!”

A törött karú lány majdnem nekiesik az előtte álló idős bácsinak, és nem érti az ingerültség okát. Az angol–magyar házaspárnak (a feleség honfitársunk és várandós) tele van a kocsija, nekik alig van valamijük, és amúgy is ő ért oda hamarabb, stoppolta a helyet. A lányt a barátja a védelmébe veszi, szóváltás alakul ki, a férjnek angolul, a feleségnek magyarul mondja: nem tettek semmi rosszat, nem kell lökdösődni. Az angol egyre gorombább lesz: „Ha még egy szót szólsz a feleségemhez, letépem a fejedet”. A srác még befejezi a megkezdett mondatot, az angol meg egyszerűen LEFEJELI. A vásárlók közül egy diáklány felsikít, a többiek döbbenten szemlélik az eseményeket, de senki sem szól semmit. A srác tárcsázza a rendőrséget. A biztonsági őr eközben nincs sehol (illetve valahol hátul szemlélődhet), civil ruhájában csak akkor kerül elő, amikor már megérkezik a rendőr. A terhes feleség közli, ő már egyszer elvetélt, nem hiányzik neki az idegesség (ez bájos, hiszen a feszültséget a kedves férje gerjesztette). A lefejelt fiú szája belül felrepedt és az orrát is fájlalja, de a rendőr nem vesz fel jegyzőkönyvet, arra biztatja a feleket: béküljenek ki, fogjanak kezet! Az angol „letépem a fejed” arckifejezéssel nyújt kezet, a srác elfogadja, de csak a várandós felesége miatt.


A diáklány, aki felsikított, odaadja a telefonszámát, hogy szívesen tanúskodik, ha mégis kellene. Köszönet érte, de nem kell. Az angol adatait nem írta fel a rendőr, nem történt feljelentés, a száj majd begyógyul, az orr sem lesz idővel dagadt. Marad az értetlenség: ennyi elég a tettlegességhez? Nem tudom, Angliában megúszná-e ennyivel egy magyar fiatal?

Ennyi volt a bejegyzés.


A kérdés már csak az: azért, mert „nyugati”, már bármit megtehet? Még véletlenül sem általánosítanék, nagy valószínűséggel egyedi bunkó a történet negatív hőse, de akkor is: ezzel a mentalitással, a legyarmatozott ország és polgárai szembeköpésével már annyit találkoztunk. Eddig jószerével csak külhonban. Most már itthon is.

Tényleg el kell ezt viselni?

Kapcsolódó Cikkek

 • Na képe:

  Na képe:

  Átestek életük első orvosi vizsgálatán a Nyíregyházi Állatparkban született vörös vari (Varecia rubra) négyes ikrek.

 • Hamvaiból születhet újjá a szélsőjobb

  Hamvaiból születhet újjá a szélsőjobb

  Újjáéleszti a Vona Gábor vezette Jobbik által negligált nemzeti radikalizmust a Toroczkai László alapította Mi Hazánk Mozgalom, amelynek hétvégi zászlóbontó nagygyűlésén nem csak arról döntöttek árpádsávos, gárdamellényes díszletek között, hogy pártként folytatják, hanem arról is, hogy Dúró Dóra az országgyűlésben őket képviseli, mert a Jobbikból kiebrudalt képviselőnő megtartja mandátumát.

 • Püspök búcsúztatta a dombóvári áldozatokat

  Püspök búcsúztatta a dombóvári áldozatokat

  Szombat délelőtt a kisvaszari temetőben a pécsi püspök celebrálásával helyezték örök nyugalomra azt a családot, amelynek autójára Dombóváron két hete rádőlt egy negyvenméteres fa a tomboló viharban.