2018. január 21., vasárnap
Ágnes

Egyéb Kecskemét

Harmadik lett Dél-Afrikában a MegaLux csapata

A közelmúltban ért véget a napelemmel működő autók a világon legjelentősebb versenye. A Sasol Solar Challenge utolsó napján a csapatok Fokvárosba érkezve zárták a 2016-os év világversenyét. A tizenegy induló közül a kecskeméti egyetem csapata, a MegaLux szerezte meg a bronzérmet.

A nyolcnapos küzdelem szeptember 24-én kezdődött, és október 1-jéig kellett Pretoriából Fokvárosba érkezniük a csapatoknak, különböző utakon és útviszonyok között a közúti forgalomban. Néhol közel kétezer méteres magasságokat is le kellett győzniük a napelemes járműveknek.


Spanyolországban versenyzett a KEFO MotoStudent

Az egyetem legfiatalabb járműépítő csapata október első hetében Spanyolországban, a nemzetközi MotoStudent versenyen mérkőzött meg a legjobb műszaki egyetemek hallgatóival. A megmérettetés rendkívül összetett volt. A csapatoknak egyrészt meg kellett tervezniük és építeniük egy versenymotort, amivel aztán egymás ellen versenyeztek a Motorland Aragon Moto GP pályán. Mindemellett egy fiktív startup vállalkozás keretében ki kellett dolgozniuk a motor 600 darab/éves sorozatgyártásának üzleti tervét is.

A kétezer kilométeres távot a verseny nyolc állomása közötti huroktávokkal lehetett növelni. A csapatoknak azonban minden egyes nap meghatározott időre be kellett érkezniük az aznapi versenyt záró állomásra. Az a csapat, amely nem futott be időben, mert rosszul taktikázott vagy nem vette figyelembe az útviszonyokat, az időjárást, az esetleges technikai problémákat, büntetőpontokat kapott, ezek pedig kilométer-levonással jártak.

Időnként eső, orkánerejű szél, vihar és porvihar nehezítette a versenyt. Az igen könnyűre tervezett járművek sebességét, a napelemcellákkal felvett energia hasznosítását úgy kellett megtervezniük a csapatoknak, hogy az állomások közti hurkokat megtéve a lehető leghosszabb utat tegyék meg.


Ebben az ádáz küzdelemben a kecskeméti MegaLux csapat a jóval nagyobb stábbal és költségvetéssel rendelkező holland és japán gárda után az előkelő harmadik helyet szerezte meg. A verseny során a fiúk az első és a második helyezettel együtt gyakorlatilag megduplázták a Pretoria és Fokváros közötti távot. A MegaLux a verseny során összesen 4033,2 kilométert tett meg.

A csapat a Challenger kategória harmadik helyét hozta el Dél-Afrikából

A csapat Challenger kategóriában indult és a harmadik helyen végzett. Fotó: Szécsényi Dániel

Az ünnepélyes díjátadón a kecskeméti csapatot háromszor szólították a színpadra. Ők vehették át „A legsikeresebb első alkalommal versenyző csapat díját”, „A Nemzetközi Napenergia Szövetség elismerő díját” valamint a Sasol Solar Challege 2016 harmadik helyezését is haza hozták.

Az autó tömege mindössze 165 kg, a maximális sebessége pedig 130 km/óra. Fotó: Szécsényi Dániel

Az autó tömege mindössze 165 kg, a maximális sebessége pedig 130 km/óra.
Fotó: Szécsényi Dániel

Címkék

Kapcsolódó Cikkek