EUR: 310,68 Ft
CHF: 259,46 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb Kecskemét

Harmadik lett Dél-Afrikában a MegaLux csapata

A közelmúltban ért véget a napelemmel működő autók a világon legjelentősebb versenye. A Sasol Solar Challenge utolsó napján a csapatok Fokvárosba érkezve zárták a 2016-os év világversenyét. A tizenegy induló közül a kecskeméti egyetem csapata, a MegaLux szerezte meg a bronzérmet.

A nyolcnapos küzdelem szeptember 24-én kezdődött, és október 1-jéig kellett Pretoriából Fokvárosba érkezniük a csapatoknak, különböző utakon és útviszonyok között a közúti forgalomban. Néhol közel kétezer méteres magasságokat is le kellett győzniük a napelemes járműveknek.


Spanyolországban versenyzett a KEFO MotoStudent

Az egyetem legfiatalabb járműépítő csapata október első hetében Spanyolországban, a nemzetközi MotoStudent versenyen mérkőzött meg a legjobb műszaki egyetemek hallgatóival. A megmérettetés rendkívül összetett volt. A csapatoknak egyrészt meg kellett tervezniük és építeniük egy versenymotort, amivel aztán egymás ellen versenyeztek a Motorland Aragon Moto GP pályán. Mindemellett egy fiktív startup vállalkozás keretében ki kellett dolgozniuk a motor 600 darab/éves sorozatgyártásának üzleti tervét is.

A kétezer kilométeres távot a verseny nyolc állomása közötti huroktávokkal lehetett növelni. A csapatoknak azonban minden egyes nap meghatározott időre be kellett érkezniük az aznapi versenyt záró állomásra. Az a csapat, amely nem futott be időben, mert rosszul taktikázott vagy nem vette figyelembe az útviszonyokat, az időjárást, az esetleges technikai problémákat, büntetőpontokat kapott, ezek pedig kilométer-levonással jártak.

Időnként eső, orkánerejű szél, vihar és porvihar nehezítette a versenyt. Az igen könnyűre tervezett járművek sebességét, a napelemcellákkal felvett energia hasznosítását úgy kellett megtervezniük a csapatoknak, hogy az állomások közti hurkokat megtéve a lehető leghosszabb utat tegyék meg.


Ebben az ádáz küzdelemben a kecskeméti MegaLux csapat a jóval nagyobb stábbal és költségvetéssel rendelkező holland és japán gárda után az előkelő harmadik helyet szerezte meg. A verseny során a fiúk az első és a második helyezettel együtt gyakorlatilag megduplázták a Pretoria és Fokváros közötti távot. A MegaLux a verseny során összesen 4033,2 kilométert tett meg.

A csapat a Challenger kategória harmadik helyét hozta el Dél-Afrikából

A csapat Challenger kategóriában indult és a harmadik helyen végzett. Fotó: Szécsényi Dániel

Az ünnepélyes díjátadón a kecskeméti csapatot háromszor szólították a színpadra. Ők vehették át „A legsikeresebb első alkalommal versenyző csapat díját”, „A Nemzetközi Napenergia Szövetség elismerő díját” valamint a Sasol Solar Challege 2016 harmadik helyezését is haza hozták.

Az autó tömege mindössze 165 kg, a maximális sebessége pedig 130 km/óra. Fotó: Szécsényi Dániel

Az autó tömege mindössze 165 kg, a maximális sebessége pedig 130 km/óra.
Fotó: Szécsényi Dániel

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.