2017. december 18., hétfő
Auguszta

Egyéb Eger

Harminc év és három hónap után

Különös szerepet játszik Biros Péter háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó életében a hármas szám. Harminc év élvonalbeli vízilabdázás, három olimpiai bajnoki cím, világ- és Európa-bajnoki elsőség után immár három hónapja irányítja a ZF-Eger-EKE női csapatát, amelyet az OB I-ben a legjobb hat csapat között szeretne látni, jövőre pedig még jobb eredményt kíván elérni a lányokkal.

„Most már tudom, milyen a sztárok élete”


Nincs vége a Biros Pétert érő elismeréseknek az elmúlt hetekben, napokban. Megkapta a Heves Megyéért kitüntető díjat, amely minden évben azokat illeti meg, akik maradandót alkotnak a kultúra, a sport, az egészségügy, a társadalmi élet, a tudomány területén.

– Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem esnek jól ezek az elismerések. Jó dolog, hogy mások is értékelik azt, amit véghezvittem, most már tudom, milyen a sztárok élete – jegyzi meg viccesen az olimpiai bajnok, majd lő egyet az egri várban 15.52 perckor, hiszen az elismerések sorába ez a díszlövés is beletartozik.


Biros Péter a világ egykori legjobb vízilabdázójaként megannyi örömteli pillanatot szerzett nekünk a 13-as sapka tulajdonosaként. Egykori csapattársai már rég felakasztották a köntöst, akár Kásás Tamásra, akár Benedek Tiborra gondolunk, évekkel ezelőtt lezárták az aktív éveket, a Fácánnak becézett Biros azonban kitartott a negyedik X-ig.

Péter elmondása szerint hiányzik neki az edzések utáni üdítőzés, a beszélgetések, bár  –  mint mondja – azért össze szoktak még ülni dumcsizni néhanapján._U6I6453-3

Az edzések nem nagyon hiányoznak, csak maga a góllövés. Igazából azt gondolom, hogy aki csapatsportot űzött évtizedekig, annak a közeg, a társak hiányoznak a legjobban, bár volt átmenet a pályafutásom lezárásában, nem egyik napról a másikra történt.

Biros Péter elárulja, nagyon furcsa volt másfél hónapot pihenni az utolsó tétmérkőzést követően.

– Életemben nem pihentem egyben másfél hónapot. Sok minden keveredik, néha még ma is elnézem az egykori csapattársakat és eszembe jut, hogy „lehet, jó lett volna még egy-két évet játszani”, de végül is elégedett vagyok, jó így, ahol vagyok, új feladatokkal, tanulom mindezt.

„Az edzés nem hiányzik, csak a góllövés”

Vezetőedzőként igyekszik megtalálni a hangot a ZF-Eger-EKE lányaival, de megvallja, nem könnyű a női lélek rejtelmeiben kiigazodni.

– Szerencse, hogy ők is szeretnének dolgozni, így nem kell sokat harcolni egymással, meg akarják csinálni, ez nekem is sokban megkönnyíti az átállást a medencéből a partra, csak a női praktikákat kell még szoknom. A lányokkal néha szigorúnak kell lenni, de nem vagyok egy ordibálós típus, általában értjük egymást – teszi hozzá az újdonsült edző.

Biros Péter búcsúmérkőzését vasárnap rendezték az egri Bitskey Aladár Uszodában, ahol egykori válogatott és egri csapattársaival szállt vízbe, megannyi meglepetés között. A közönség számára is igazi vízilabdaünnep volt ez, hiszen „mindenki ott volt, aki számít”.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.