EUR: 314,57 Ft
CHF: 278,89 Ft
2019. március 21., csütörtök
Benedek

Külföld

Hátborzongató! Különös, UFO szerű lebegő dolgot filmeztek – Videó!

A felvételt Genfben készítették, amin egy aránylag nagy méretű, hatalmas fénnyel villódzó idegen repülő tárgy látható. 

Volt olyan, hogy az UFO (Unidentified Flying Object – azonosítatlan repülő tárgy) többször is irányt váltott, de az is előfordult, hogy csak mozdulatlanul lebegett.


A három fényforrással ellátott idegen tárgyról egyébként rengetek felvétel készült, a svájci média az utóbbi napokban tele volt a különös észleléssel. Nem olyan régen egyébként Moszkvában is valami hasonló repülő objektumot láttak, ami akkora riadalmat okozott az orosz fővárosban, hogy a hatóságok több ezer bejelentést kaptak a furcsa szerkezetről.

Az összeesküvés-elméletek kedvelőinek a szeme most biztosan felcsillan, hiszen ha az észlelés helyszínét vesszük figyelembe, jogosan merülhet fel a kérdés. Miért pont Genf? Innen már nem nehéz összefüggést vonni a várostól kissé északra, a francia-svájci határon fekvő CERN (Európai Nukleáris Kutatási Szervezet) bázisával.


Nagy Hadronütköztető /Fotó: Profimedia

Large Hadron Collider – Nagy Hadronütköztető /Fotó: Profimedia

Aki nem tudná, ott található a 27 km kerületű Nagy Hadronütköztető, (LHC: Large Hadron Collider) ahol több ország fizikusa próbál választ találni többek között arra a kérdésre, hogy léteznek-e extra dimenziók, ahogy a húrelmélet ihlette modellek jósolják, és „látjuk”-e őket.

A Nagy Hadronütköztető

LHC: Large Hadron Collider a CERN 2008-ban átadott részecskegyorsítója és ütköztetőgyűrűje, amely a 2000-ben leállított LEP 27 km kerületű alagútját használja fel. Több előgyorsító fokozat után ebben a gyorsítóban fognak végleges 7 TeV‑es energiájukra gyorsulni a protonok (illetve időszakonként ólomionok) mindkét körüljárási irányban. Ezután a protonnyalábok több órán keresztül keringenek majd egymással szemben, és a gyorsító kerületén található detektorok közepén az egymással szemben keringő protonnyalábok pályáját úgy módosítják majd, hogy ott proton–proton ütközések fognak történni. A sikeres nyalábtesztek után 2008. szeptember 10-én kezdte meg a működését. Az ütköző részecskék energiáját az elindítás után fokozatosan növelik, s amikor eléri a végleges, 7 TeV energiát, ez lesz a legnagyobb energiájú gyorsító.

A kísérlet kutatási céljai

  • Sérül-e a népszerű Higgs-bozon elmélet, amely magyarázattal szolgálhat az elemi részecskék tömegére? Ha nem, hányféle Higgs-bozon van, és mekkorák a tömegeik?
  • Továbbra is összhangban lesz a barionok még pontosabban mért tömege a részecskefizika standard modelljével?
  • Léteznek-e a jelenleg ismert részecskéknek szuperszimmetrikus („SUSY”) partnerei?
  • Miért van több anyag, mint antianyag?
  • Léteznek-e extra dimenziók, ahogy a húrelmélet ihlette modellek jósolják, és „látjuk”-e őket?
  • Milyen természetű az az anyag, amely a világegyetem tömegének 96%‑át alkotja, és a jelenlegi csillagászati megfigyelések számára elérhetetlenek (sötét anyag, sötét energia)?
  • A gravitáció miért gyengébb nagyságrendekkel, mint a másik három alapvető kölcsönhatás?

Kapcsolódó Cikkek