EUR: 309,50 Ft
CHF: 267,35 Ft
2017. szeptember 24., vasárnap
Gellért, Mercédesz

Belföld

Havi háromezret adunk ki feleslegesen kajára

Évente világszerte 1,3 milliárd tonna élelmiszer köt ki a kukákban – hangzott el a Századvég Gazdaságkutató és a Tesco tegnapi konferenciáján. Az élelmiszer-pazarlásról szóló eseményen ott volt Ian Hutchins, a Tesco európai igazgatója, aki arról beszélt, hogy valamivel nagyobb odafigyeléssel 200 millió embert lehetne jóllakatni csak Európában. – Kilencből egy ember mindennap éhesen fekszik le, miközben a megtermelt élelmiszerek harmada a szemétben végzi – emelte ki. A magyar családok havonta háromezer forint értékben vásárolnak teljesen feleslegesen.

Konferencia az élelmiszerpazarlásról. Tesco, Századvég. 2016.10.11 Fotó- Csudai Sándor-39

Egymás tenyerébe csapott a Tesco és az élelmiszerbankok (Fotó: Csudai Sándor)

A konferencia fő kérdése az volt, hogyan lehetne hatékonyabban bánni az élelmiszerekkel. Fontos szerepet játszanak például az élelmiszerbankok – a szervezetek európai főtitkára, Patrick Alix is felszólalt –, amelyek csak tavaly 500 millió tonna adományt osztottak szét. A segélyezés elősegítése érdekében a Tesco és a közép-európai élelmiszerbankok vezetői együttműködési megállapodást írtak alá a rendezvényen.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hét kérdéskör szerepel majd a nemzeti konzultáción

  Hét kérdéskör szerepel majd a nemzeti konzultáción

  Várhatóan hét kérdést tesz fel a kormány a bevándorlásról és a kötelező kvótáról az október elején induló nemzeti konzultáció során – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

 • Magyarország támogatja Románia OECD-tagságát

  Magyarország támogatja Románia OECD-tagságát

  Magyarország támogatja Románia felvételét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD), miután Liviu Dragnea, a román kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke ígéretet tett a marosvásárhelyi iskolahelyzet megoldására – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI-vel.

 • Soros 2015-ben vázolta fel tervét

  Soros 2015-ben vázolta fel tervét

  Soros György milliárdos spekuláns 2015 júliusában a Financial Timesban vázolta fel elképzeléseit, amelyek szerint az uniónak évente egymillió bevándorlót kell befogadnia és egy állandó, kötelező mechanizmus révén kell szétosztania a tagállamok között – mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.