2018. június 19., kedd
Gyárfás

Egyéb Nyíregyháza

Hét határra szóló lagzit csaptak

Hét határra szóló tirpák lagzit csaptak a hétvégén a Sóstói Múzeumfaluban, ahol az 1753-ban Nyíregyházát újra benépesítő népcsoport tagjainak egykori, már-már feledésbe merülő esküvőjének pillanatait idézték vissza.

Az érdeklődők persze nemcsak a régi tirpák lagziba pillanthattak bele, hanem az előkészületekkel is megismerkedhettek. Szerdán megnézhették a tésztagyúrás, -nyújtás és a csigacsinálás folyamatát, csütörtökön süteménysütés és -kóstolás volt, pénteken pedig megkopasztották a húsleveshez a tyúkokat, és a lagzi fő színhelyét, a sátrat is feldíszítették.


A lakodalmi ünnepséget a régi szokásoknak megfelelően szombaton tartották. Reggel, az Evangélikus Nagytemplomban szimbolikusan összeadták a fiatal párt, majd onnan lovaskocsikon és szekereken vonult a 180 fős násznép – melyet tánccsoportok, tirpák szervezetek és önkéntesek alkottak – az esküvő helyszínére, a sóstói skanzenba. A múzeumfaluba kilátogatók voltak tulajdonképpen a lakodalom „hívatlan” vendégei, akikkel együtt óriási mulatság kerekedett.NY_HÉT HATÁRRA SZÓLÓ LAGZIT CSAPTAK

A szervezők egy teljes lakodalmi szertartást mutattak be a vendégek érkezésétől egészen a záróakkordig, azaz a menyasszonytáncig. Az esemény a vőlegény bokrétájának feltűzésével, majd a menyasszony kikérésével és búcsúztatásával folytatódott a Tirpák tanyán. Ezt követően újra megesküdtek a fiatalok a skanzen református templomában, de a nap folyamán volt még szakácsnők tánca, nyúltánc és egy igazi tirpák dínomdánom is.


Képünkön (középen) Ágoston Ildikó, önkormányzati képviselő, a Szabolcs Néptánc Egyesület vezetője, egyben táncosa, az esemény főszervezője

Képünkön Ágoston Ildikó, önkormányzati képviselő, a Szabolcs Néptánc Egyesület vezetője, egyben táncosa, az esemény főszervezője

A nagyszabású lakodalmast a Szabolcs Néptáncegyüttes művészeti vezetője, Bíró József álmodta meg, a koreográfiát pedig Szilágyi Zsolt készítette el. A megvalósításban nagy szerepet vállalt a Szabolcs Néptáncegyüttes, Szilágyi Zsolt néprajzkutató-etnográfus, Kácsor István és Kácsor Ignácz Gabriella koreográfusok, a Bokortanyák Lakosságáért Egyesület, a Generációk Mandabokori Szociális és Kulturális Egyesülete, a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, a Szabad Tánc Mívesek, a Művészeti Szakközépiskola Néptánctagozata, az Evangélikus Egyház, Ágoston László és Orosz János vőfélyek, a Bürkös Zenekar, dr. Bodnár Zsuzsa néprajzkutató, s köszönet illeti a sulyán­bokoriakat az összefogásért. Az esemény az önkormányzat és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával, valamint a civil szervezetek hozzájárulásával és több tucat önkéntes munkájával valósult meg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Japán 2-1-re legyőzte a harmadik perctől emberhátrányban futballozó Kolumbiát kedden a H csoport első fordulójának szaranszki mérkőzésén az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

 • Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt helyezett előzetes letartóztatásba egy hónapra két férfit a Miskolci Járásbíróság. Egy 15 éves lányt kényszerítettek pénzért szexuális együttlétekre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon és környékén – közölte Gyurán Ildikó, a Miskolci Törvényszék szóvivője az MTI-vel hétfőn.

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.