2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Egyéb Nyíregyháza

Hét határra szóló lagzit csaptak

Hét határra szóló tirpák lagzit csaptak a hétvégén a Sóstói Múzeumfaluban, ahol az 1753-ban Nyíregyházát újra benépesítő népcsoport tagjainak egykori, már-már feledésbe merülő esküvőjének pillanatait idézték vissza.

Az érdeklődők persze nemcsak a régi tirpák lagziba pillanthattak bele, hanem az előkészületekkel is megismerkedhettek. Szerdán megnézhették a tésztagyúrás, -nyújtás és a csigacsinálás folyamatát, csütörtökön süteménysütés és -kóstolás volt, pénteken pedig megkopasztották a húsleveshez a tyúkokat, és a lagzi fő színhelyét, a sátrat is feldíszítették.


A lakodalmi ünnepséget a régi szokásoknak megfelelően szombaton tartották. Reggel, az Evangélikus Nagytemplomban szimbolikusan összeadták a fiatal párt, majd onnan lovaskocsikon és szekereken vonult a 180 fős násznép – melyet tánccsoportok, tirpák szervezetek és önkéntesek alkottak – az esküvő helyszínére, a sóstói skanzenba. A múzeumfaluba kilátogatók voltak tulajdonképpen a lakodalom „hívatlan” vendégei, akikkel együtt óriási mulatság kerekedett.NY_HÉT HATÁRRA SZÓLÓ LAGZIT CSAPTAK

A szervezők egy teljes lakodalmi szertartást mutattak be a vendégek érkezésétől egészen a záróakkordig, azaz a menyasszonytáncig. Az esemény a vőlegény bokrétájának feltűzésével, majd a menyasszony kikérésével és búcsúztatásával folytatódott a Tirpák tanyán. Ezt követően újra megesküdtek a fiatalok a skanzen református templomában, de a nap folyamán volt még szakácsnők tánca, nyúltánc és egy igazi tirpák dínomdánom is.


Képünkön (középen) Ágoston Ildikó, önkormányzati képviselő, a Szabolcs Néptánc Egyesület vezetője, egyben táncosa, az esemény főszervezője

Képünkön Ágoston Ildikó, önkormányzati képviselő, a Szabolcs Néptánc Egyesület vezetője, egyben táncosa, az esemény főszervezője

A nagyszabású lakodalmast a Szabolcs Néptáncegyüttes művészeti vezetője, Bíró József álmodta meg, a koreográfiát pedig Szilágyi Zsolt készítette el. A megvalósításban nagy szerepet vállalt a Szabolcs Néptáncegyüttes, Szilágyi Zsolt néprajzkutató-etnográfus, Kácsor István és Kácsor Ignácz Gabriella koreográfusok, a Bokortanyák Lakosságáért Egyesület, a Generációk Mandabokori Szociális és Kulturális Egyesülete, a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, a Szabad Tánc Mívesek, a Művészeti Szakközépiskola Néptánctagozata, az Evangélikus Egyház, Ágoston László és Orosz János vőfélyek, a Bürkös Zenekar, dr. Bodnár Zsuzsa néprajzkutató, s köszönet illeti a sulyán­bokoriakat az összefogásért. Az esemény az önkormányzat és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával, valamint a civil szervezetek hozzájárulásával és több tucat önkéntes munkájával valósult meg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.