EUR: 307,50 Ft
CHF: 281,51 Ft
2017. május 24., szerda
Eszter, Eliza

Egyéb I.kerület

Hogy látja a gyerek a gyereket?

A gyerekek voltak a főszereplők a Budapesti Történeti Múzeum Gyerek/Kor/Kép – Gyermek a magyar képzőművészetben című kiállításának megnyitóján. A legkisebbek értékelték, véleményezték, melyik ábrázolás miért áll közel hozzájuk. A gyermektárlatra a jövő év február 19-ig látogathatnak el a családok, iskolák.

Utoljára 1940-ben volt olyan tárlat, amely a gyermekek hazai ábrázolásait mutatta be. A BTM kiállítása az ezredforduló szempontrendszere mentén dolgozza fel a témát, annak ered nyomába, hogy a gyermekről alkotott képzetek hogyan jelennek meg a képzőművészetben.

– Ha arra gondolunk, mi mindent tanulhattunk a gyerektől mi, írók és olvasók, művészek és mindenféle rangú és rendű befogadók, meghökkentően nagy, lebilincselően tágas világra láthatunk – fogalmazott Darvasi László író a megnyitón. Hozzátette, gyakorló szülőként és meseíróként arra jött rá, hogy a gyerekkel való létezésnek van egy kitüntetett jellegzetessége, mégpedig az, hogy megszokhatatlan.

A kiállítás négy évszázad távlatában több mint 200 művet tár a közönség elé a magyar képzőművészet legszebb alkotásaiból. A festmények, grafikák, szobrok, fotók és videómunkák a XVII. századtól napjainkig készült műveken keresztül mutatják be a témát. Minden terem egy-egy témakört jár körül egymás mellé helyezve, ütköztetve, társítva különböző korok képalkotását az anyaságról, családról, nemi szerepekről, játékról, iskoláról, szegénységről, háborúról és a felnőttek nosztalgikus visszatekintéséről. A Budapesti Történeti Múzeum és a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál közös programján interaktív szigetek is várják a gyerekeket, akik ezeken a pontokon maguk értelmezhetik, „építhetik fel” saját családjukat, lakóterüket. Október 29-én 11-től 13 óráig a Gyerekek a Holdon című délelőttön kalandozhatnak a szülők, nagyszülők a gyerekekkel.

Gyerek/Kor/Kép – Gyermek a magyar képzőművészetben Budapesti Történeti Múzeum Hanna ( Fotó: Sáfár Tibor)

Hannának több festmény is tetszett
(Fotó: Sáfár Tibor)

Gyerek/Kor/Kép – Gyermek a magyar képzőművészetben Budapesti Történeti Múzeum Janka ( Fotó: Sáfár Tibor)

Jankának ez a gyermekábrázolás tetszett (Fotó: Sáfár Tibor)

Gyerek/Kor/Kép – Gyermek a magyar képzőművészetben Budapesti Történeti Múzeum ( Fotó: Sáfár Tibor)

A fiúknak is van elképzelésük arról, milyen a szép lányfestmény (Fotó: Sáfár Tibor)

Gyerek/Kor/Kép – Gyermek a magyar képzőművészetben Budapesti Történeti Múzeum Janka ( Fotó: Sáfár Tibor)

Janka kíváncsi volt a kisfiúkról készült korabeli képekre is (Fotó Sáfár Tibor)

Kapcsolódó Cikkek

 • Júniusban már elérhetőek lesznek az internet-alapcsomagok

  Júniusban már elérhetőek lesznek az internet-alapcsomagok

  Júniusban már elérhetőek lesznek az internet-alapcsomagok, amelyek a szolgáltatók jelenlegi legalacsonyabb árainál is 15 százalékkal kedvezőbb áron kínálnak majd szolgáltatást – közölte Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos az Országgyűlés kulturális bizottságának és népjóléti bizottságának együttes ülésén kedden.

 • Ne feledje leadni személyi jövedelemadó-bevallását!

  Ne feledje leadni személyi jövedelemadó-bevallását!

  Már csak öt nap van a személyi jövedelemadó-bevallások leadására, amit az adózók még szombat délelőtt is megtehetnek a budapesti Eurocenterben – közölte a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel.

 • Hatvan éve boldog feleségével Kányádi Sándor

  Hatvan éve boldog feleségével Kányádi Sándor

  Sztárként ünnepelték születésnapi köszöntésén a 88 éves, Kossuth-díjas erdélyi magyar költőt, Kányádi Sándort. A nemzet művésze sajnos egyre kevesebb találkozón tud megjelenni, miután összeroppant egy csigolyája és bottal közlekedik, de humora és lelkesedése a régi.