EUR: 319,11 Ft
CHF: 275,45 Ft
2018. május 28., hétfő
Emil, Csanád

Egyéb I.kerület

Hogy látja a gyerek a gyereket?

A gyerekek voltak a főszereplők a Budapesti Történeti Múzeum Gyerek/Kor/Kép – Gyermek a magyar képzőművészetben című kiállításának megnyitóján. A legkisebbek értékelték, véleményezték, melyik ábrázolás miért áll közel hozzájuk. A gyermektárlatra a jövő év február 19-ig látogathatnak el a családok, iskolák.

Utoljára 1940-ben volt olyan tárlat, amely a gyermekek hazai ábrázolásait mutatta be. A BTM kiállítása az ezredforduló szempontrendszere mentén dolgozza fel a témát, annak ered nyomába, hogy a gyermekről alkotott képzetek hogyan jelennek meg a képzőművészetben.


– Ha arra gondolunk, mi mindent tanulhattunk a gyerektől mi, írók és olvasók, művészek és mindenféle rangú és rendű befogadók, meghökkentően nagy, lebilincselően tágas világra láthatunk – fogalmazott Darvasi László író a megnyitón. Hozzátette, gyakorló szülőként és meseíróként arra jött rá, hogy a gyerekkel való létezésnek van egy kitüntetett jellegzetessége, mégpedig az, hogy megszokhatatlan.

A kiállítás négy évszázad távlatában több mint 200 művet tár a közönség elé a magyar képzőművészet legszebb alkotásaiból. A festmények, grafikák, szobrok, fotók és videómunkák a XVII. századtól napjainkig készült műveken keresztül mutatják be a témát. Minden terem egy-egy témakört jár körül egymás mellé helyezve, ütköztetve, társítva különböző korok képalkotását az anyaságról, családról, nemi szerepekről, játékról, iskoláról, szegénységről, háborúról és a felnőttek nosztalgikus visszatekintéséről. A Budapesti Történeti Múzeum és a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál közös programján interaktív szigetek is várják a gyerekeket, akik ezeken a pontokon maguk értelmezhetik, „építhetik fel” saját családjukat, lakóterüket. Október 29-én 11-től 13 óráig a Gyerekek a Holdon című délelőttön kalandozhatnak a szülők, nagyszülők a gyerekekkel.


Gyerek/Kor/Kép – Gyermek a magyar képzőművészetben Budapesti Történeti Múzeum Hanna ( Fotó: Sáfár Tibor)

Hannának több festmény is tetszett
(Fotó: Sáfár Tibor)

Gyerek/Kor/Kép – Gyermek a magyar képzőművészetben Budapesti Történeti Múzeum Janka ( Fotó: Sáfár Tibor)

Jankának ez a gyermekábrázolás tetszett (Fotó: Sáfár Tibor)

Gyerek/Kor/Kép – Gyermek a magyar képzőművészetben Budapesti Történeti Múzeum ( Fotó: Sáfár Tibor)

A fiúknak is van elképzelésük arról, milyen a szép lányfestmény (Fotó: Sáfár Tibor)

Gyerek/Kor/Kép – Gyermek a magyar képzőművészetben Budapesti Történeti Múzeum Janka ( Fotó: Sáfár Tibor)

Janka kíváncsi volt a kisfiúkról készült korabeli képekre is (Fotó Sáfár Tibor)

Kapcsolódó Cikkek