EUR: 310,24 Ft
CHF: 258,68 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Belföld

Hol épül a legtöbb új lakás?

Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megyében több mint kétszer annyi, Vas megyében pedig majdnem háromszor annyi új lakóingatlan épült az idei első félévben tízezer lakosra vetítve, mint az elmúlt év első felében.

Az első hat hónapban országos átlagban 3,5 épített lakóingatlan – azaz lakás és családi ház – jutott tízezer lakosra, szemben az egy évvel ezelőtti 3,1 lakással, ami több mint 12 százalékos növekedést jelent. Az új lakások piacán szükség is van az építkezésekre, azaz a kínálat bővülésére, mivel ebben az évben 24,6 százalékkal nőtt a kereslet –derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely több mint 20 ezer hirdetés adatai alapján vizsgálta az új lakások átlagos négyzetméterárát, valamint a hivatalos adatok alapján a lakásépítési kedv alakulását.


– Várható volt, hogy jelentősen növekszik a tízezer lakosra jutó új lakások és családi házak száma. Egyrészt az új építésű lakások piaca nagyon alacsony szintről indult, így látványosak a növekedési adatok. Emellett a lakásépítési kedv a kereslet és az állami lakástámogatási program miatt is felpörgött – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Győr-Moson-Sopron megyében 14,4 lakás jutott tízezer emberre, ez messze a legjobb adat az országban. A második helyen Vas megye áll a féléves adatok szerint, ahol ugyanennyi főre 7,2 lakóingatlan jutott. Ebben az összevetésben Budapest – 5,6 lakással – csak a harmadik. Hajdú-Bihar megyében 3,2 lakásra, Bács-Kiskunban pedig 2,9 lakásra nőtt a tízezer lakosra jutó épített lakások száma az idei első félévében, ami több mint kétszeres növekedésnek felel meg. Csongrád megye is jól szerepelt: a tavalyi első félévben még csak 3,8 lakás jutott tízezer főre, az idei első félév végére ez a szám 4,5 lakásra nőtt.


Az ingatlan.com adatai szerint szeptember közepén Győr-Moson-Sopron megyében az új építésű lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 339 ezer forint volt, Vas megyében pedig 318 ezer forintot tett ki. Budapesten jóval magasabb az árszint, itt az új építésű lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 542 ezer forintra rúgott, Csongrádban pedig 309 ezer forint volt.

A szakember közölte, hogy bár az országos átlagos adatok alapján jelentősen nőtt a tízezer lakosra jutó új lakóingatlanok száma, az országon belül jelentősek a különbségek. Hevesben, Borsodban, Nógrádban viszont nagyon alacsony a lakásépítési kedv, ezekben a megyékében mindössze 0,3-0,5 épített lakás jutott tízezer lakosra.

– A jelentős különbségben szerepet játszik, hogy a megyék gazdaságilag különböző fejlettségi szinten vannak, ezzel összefüggésben pedig a nettó fizetések is eltérők, ami az egyik alappillére a lakáspiaci keresletnek – mondta Balogh László. Hozzátette: Budapesten a nettó kereset az első félév végén 222 ezer, Győr-Moson-Sopronban 181 ezer forint volt, míg Hevesben, Nógrádban, Borsodban 128–154 ezer forintot tett ki.

További növekedés várható

Az ingatlan.com előrejelzése szerint 2017 végéig további jelentős növekedés várható az új építésű lakások piacán. A jelenlegi kilátások szerint legalább 15-20 ezer új lakás jelenhet meg a piacon, és a kereslet eddigi növekedése alapján ezek várhatóan hamar gazdára is találnak.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Rogán: Jottányit sem engedünk

  Rogán: Jottányit sem engedünk

  “Ágyútűz fog zúdulni ránk, de ez az ágyútűz egy olyan erődöt fog érni, amelyet a magyar emberek keményen megerősítettek április 8-án. Mi ki fogunk tartani, a bevándorláspolitika ügyében egy jottányit sem engedünk “– mondta a PestiSrácok.

 • Kisétált az őrizetből Gyárfás

  Kisétált az őrizetből Gyárfás

  Nem kezdeményezte a Fenyő-gyilkosság felbujtójaként meggyanúsított Gyárfás Tamás előzetes letartóztatását a Fővárosi Főügyészség, így a mai tárgyaláson arról dönt a bíróság, hogy a gyanúsított kap e nyomkövetőt a bokájára vagy sem.

 • Újabb migránshullámot gerjeszt az unió

  Újabb migránshullámot gerjeszt az unió

  Már nem is kell átkelniük Európán, az EU áttelepítési programja keretében 40 ezer migránst maga az Európai Bizottság segít ide jutni az áttelepítési programmal, amelybe most újabb 10 ezer főt vonnak be – erről Dimitrisz Avramopulosz, a bizottság migrációs ügyekért felelős tagja nyilatkozott azután, hogy tárgyalt Horst Seehofer német belügyminiszterrel.