EUR: 318,29 Ft
CHF: 272,13 Ft
2018. május 22., kedd
Júlia, Rita

Külföld

Magyar lány ment életeket Haitin

Több százan meghaltak, 1,4 millió embernek pedig azonnali segítségre lenne szüksége Haitin a Matthew hurrikán pusztítása után. Nemere Dóra évek óta ott él, humanitárius munkásként segít.

– Nehéz szavakba önteni, ami most itt van. Számítottunk az óriási viharra, de ami történt, az minden képzeletet felülmúl – mesélte a Lokálnak a 31 éves Dóra, aki évek óta Haitin él. A Matthew hurrikán két hete csapott le a karibi szigetvilágra és óránkénti 230 kilométeres széllökésekkel söpört végig Haitin.
IMG_9476 (1)

Dóra sérült gyerekeken is segít Haitin – Fotó: Nemere Dóra

– Óriási a baj, több mint egymillió embernek azonnali segítségre lenne szüksége. A lakóházakat – főleg délkeleten – elvitte az ár. A termény elpusztult, a helyieknek ennivalójuk sincs. Előfordul, hogy pár napos állattetemet kénytelenek enni. Nincs elég ivóvíz, a nem fertőtlenített vízben hemzseg a kolerát okozó baktérium. Sajnos sokszor nem foglalkoznak ezzel. Nagy a tehetetlenség, és előfordult az is az óriási kétségbeesésben, hogy a helyiek kirabolták az adományokat szállító autókat. Olyan az egész, mint egy földi pokol – sorolta Dóra.
IMG_9288

Óriási a pusztítás – Fotó: Nemere Dóra


Eddig óvatos becslések szerint is több százan haltak meg, Jérémie-ben a hatóságok elkezdték a bomlásnak indult holttestek tömegsírokba hantolását. Az ENSZ egészségügyi szervezetének munkatársa elárulta, hogy több mint kétszáz fertőző beteget regisztráltak, ezért Haiti hamarosan egymillió adag kolera elleni védőoltást kap a WHO-tól.
Jérémie, 2016. október 11. Kolerafertőzéssel kezelt kislányt tart a karjában egy férfi a Haitin lévő Jérémie településen működő Szent Antal Kórházban 2016. október 10-én, hat nappal a Matthew nevű trópusi vihar elvonulása után. Az évtized legnagyobb erejű karib-tengeri viharában ezernél is többen életüket vesztették. Az ország hurrikán által letarolt részén kolerás megbetegedések kezdődtek. (MTI/EPA/Orlando Barría)

Kolerafertőzéssel kezelt kislányt tart a karjában egy férfi a Haitin lévő Jérémie településen működő Szent Antal Kórházban – Fotó: MTI/EPA/Orlando Barría

Dóra a fővárosban, Port-au-Prince-ben él. Ott a hurrikán szerencsére nem okozott akkora kárt, mint az ország többi részén, de a magyar lány mindent megtesz, hogy segítsen a rászorulókon. Közreműködésével megnyitottak két iskolát, hogy a hajléktalanná vált családok meghúzhassák magukat, de ivóvizet és ételt is oszt. Egy pillanatra sem adta fel az álmait, pedig 2014-ben borzasztó támadás érte.
IMG_9474

A fiatal segítő motorral közlekedik, szerencsére felgyógyult a lövés után


Másodállásban egy bárban dolgozott, amikor is a műszak végén, hajnali kettőkor megtámadták. Kirabolták, majd az egyik férfi combon lőtte.

– Azt hiszem, az elszántságom és a hitem segített át ezen a helyzeten. Nem volt egyszerű feldolgozni, hogy majdnem meghaltam. De tudom, hogy az itteni embereknek szükségük van rám, és számíthatnak arra, hogy amíg lehet, velük vagyok!

Grand-Goave, 2016. október 6. Két férfi egy motorral gázol a vízben a Matthew névre keresztelt trópusi vihar miatt elöntött utcák egyikén a Haiti délnyugati részén fekvő Grand-Goavéban 2016. október 5-én. Eddig legkevesebb 26 halálos áldozatot követelt és súlyos károkat okozott a Karib-tengeri térségben a hurrikán, amely helyi idő szerint október 6-án este éri el Florida keleti partjait. (MTI/EPA/Orlando Barria)

Két férfi egy motorral gázol a vízben a Matthew névre keresztelt trópusi vihar miatt elöntött utcák egyikén a Haiti délnyugati részén fekvő Grand-Goavéban – Fotó: MTI/EPA/Orlando Barria

Kapcsolódó Cikkek