EUR: 307,55 Ft
CHF: 265,20 Ft
2017. október 22., vasárnap
Előd

Életmód

Irodai kór az ülésbetegség

Model., Image: 41277504, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, BSIP

Sokan fordulnak orvoshoz ülés okozta fájdalmakkal – Fotó: Profimedia

A túl sok ülés, a mozgásszegény életmód számos krónikus betegség kiváltó oka lehet, és nagyon gyakran ez tehető felelőssé különböző mozgásszervi betegségek kialakulásáért is. Ezt a problémakört ma már az orvostudomány külön kutatási területként vizsgálja és összefoglalóan „ülésbetegségnek” is nevezi.

Dr. Arnold Dénes Arnold, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistája is azt tapasztalja, hogy nagyon sokan fordulnak orvoshoz a túl sok ülés okozta fájdalmakkal. Számos informatikával foglalkozó szakember, illetve adminisztrációs területen dolgozó panaszkodik arra, hogy a rengeteg üléstől fáj a dereka. Főleg a derék alsó szakaszának fájdalma okoz gondot, ami egyértelműen az irodai széken való helytelen pozícióban és hosszú ideig tartó üléssel hozható összefüggésbe. Mint minden esetben, az „ülésbetegséggel” küzdőknél is érdemes minél hamarabb kivizsgálni a panaszokat, mert az idejében kezelt mozgásszervi elváltozások jól gyógyíthatók.

– Hatásos segítség a funkcionális gyógytornával kombinált aktív fájdalomcsillapítás terápia. Ez egy olyan komplex eljárás, amelynek során az ízületek köré szteroidmentes hatóanyagot fecskendezünk, ami megszünteti a fájdalmat és a gyulladást. Az erre ráépülő gyógytorna segítségével visszaállítjuk az izmok-inak-szalagok statikai és dinamikai egyensúlyát és a megfelelő mozgásfunkciókat – magyarázta dr. Arnold Dénes Arnold. – Életmódunkkal is sokat tehetünk panaszaink javulásáért. Ha figyelünk a súlykontrollra, a megfelelő folyadékfogyasztásra, ha heti háromszori testmozgásra is időt szakítunk, valamint megtanuljuk kezelni a mindennapi stresszt, például jógával vagy relaxációval, sokat tehetünk állapotunk javulásáért. Ilyen esetben az izomlazító gyógymasszázs is nagy segítségünkre lehet.

 

Hogyan üljünk helyesen?

1. Válasszunk megfelelő széket. Ülő helyzetben a talp alátámasztása mellett a térd és a csípő kb. 110 fokos szöget zárjon be. Biztosítsuk a gerinc melletti izmok mikromozgásait, ehhez használhatunk irodai szék helyett labdát. A megfelelő szék megtámasztja a lapocka hátsó csücskét és a derekat. Az ülőfelület olyan hosszú legyen, hogy a széken hátracsúszva ne vágja az ülés a térdhajlatot.

Happy handsome man having phone call at home, Image: 263085837, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Fontos a monitor helyzete és a kar alátámasztása (Profimedia)

2. Fontos a monitor helyzete és a kar alátámasztása. A monitor szemmagasságba legyen beállítva, a kar pedig kényelmesen legyen alátámasztva, ezzel elkerülhetjük a nyak és a váll izmainak feszülését.
3. Óránként 10 percre álljunk fel és végezzünk nyújtó-lazító mozdulatokat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Batátát az asztalra!

  Batátát az asztalra!

  Az édesburgonya, vagyis a batáta az idei ősz vitathatatlan sztárja a konyhában. Sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, de édes sütemény, lepény is készülhet belőle.

 • Veszélyes a gyerekkori elhízás

  Veszélyes a gyerekkori elhízás

  Magyarországon a 6–8 éves gyerekek több mint 20 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ezen belül a fiúknál 20,5, a lányoknál 21,9 százalék ez az arány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint.

 • Népszerűek a hazai borvidékek

  Népszerűek a hazai borvidékek

  Jelentős eltérések vannak az egyes hazai borvidékek ingatlanpiacán: néhol az ingatlanár-robbanás már javában érzékelhető, néhol még nem tapasztalható komolyabb mozgás.

 • Egy kutatás szerint magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

  Egy kutatás szerint magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

  Átlagosan napi két órát töltenek közösségi oldalak előtt és az életük felét már online térben élik az úgynevezett Z generációhoz tartozó magyar fiatalok, akik már többet kommunikálnak az interneten, mint személyesen – ismertették egy friss kutatás eredményeit az M1 aktuális csatornán vasárnap.