2018. május 23., szerda
Dezső

Külföld

Ítéletidő! Az elmúlt évek egyik legerősebb hurrikánja közelít

Az elmúlt évek egyik legnagyobb erejű hurrikánja közelít a Karib-tenger felett Jamaica, Haiti és Kuba felé, a hatóságok már megkezdték a lakosság biztonságos helyre menekítését – jelentették hírügynökségek vasárnap.

A Matthew névre keresztelt trópusi vihar az egyik legerősebb, ami az utóbbi években a Karib-tengeri térség felett áthaladt. Rövid ideig a legmagasabb, 5-ös fokozatú erősséget is elérte, mielőtt 4-es fokozatúra csökkent. A hurrikán szelének sebessége így is eléri az óránkénti 240 kilométert, ami már életveszélyes földcsuszamlásokat és áradásokat eredményezhet.


Legutóbb 2007-ben pusztított a térségben ilyen erősségű hurrikán, a Felix nevű.

A korábbi előrejelzések szerint a Matthew Jamaica keleti csücske mellett haladt volna el, a legutóbbi előrejelzések szerint azonban keletebbre tolódik az útvonala és Haiti délnyugati csücske felett söpör majd keresztül.

A Hispaniola szigetén a Dominikai Köztársasággal osztozó Haitin – a térség legszegényebb országában – az erdőirtások nagyban növelik a pusztító áradások és földcsuszamlások lehetőségét, az épületek rossz minőségét is számításba véve, a hurrikán nagy károkat okozhat. A hatóságok a hét végén megkezdték az emberek biztonságba helyezését, egyelőre a Haitihoz tartozó kisebb szigetekről.

Az előrejelzések szerint Jamaica és Haiti után a Matthew hurrikán Kuba felé vonul tovább, ahová kedden érkezhet meg. A Guantánamo Bayben található amerikai katonai támaszpont dolgozóinak mintegy hétszáz családtagját szállították légi úton az amerikai szárazföldre a hurrikán érkezésére készülve.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bakancslistát teljesít a halálos beteg kutya

  Bakancslistát teljesít a halálos beteg kutya

  Nemrég derült ki, hogy Isaac a vakvezető kutya rákos megbetegedésben szenved. A családja úgy döntött a halálos betegségben szenvedő kutyus mindennapjait csupa örömmel szeretnék megtölteni, ezért Isaac nevében egy bakancslistát hoztak létre.

 • Szijjártó: Magyarország nagyra becsüli az amerikai segítséget az ukrán konfliktusban

  Szijjártó: Magyarország nagyra becsüli az amerikai segítséget az ukrán konfliktusban

  Magyarország nagyra becsüli az Egyesült Államok segítségét annak érdekében, hogy megoldódjon Ukrajnával az ottani kisebbségek jogait sértő jogszabályok elfogadása miatt kialakult konfliktus – mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten újságíróknak, miután Wess Mitchell amerikai külügyi helyettes államtitkárral tárgyalt.

 • Kutyákat és rókákat vetnek be a német reptereken

  Kutyákat és rókákat vetnek be a német reptereken

  Kutyák, rókák és ragadozó madarak bevetésével próbálják kivédeni a németországi reptereken a repülőgépekkel ütköző madarak problémáját, amely éves szinten 1,7 milliárd euró (543 milliárd forint) kárt okoz világszerte.