EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 22., szombat
Előd

Külföld

Ítéletidő! Az elmúlt évek egyik legerősebb hurrikánja közelít

Haiti

Az elmúlt évek egyik legnagyobb erejű hurrikánja közelít a Karib-tenger felett Jamaica, Haiti és Kuba felé, a hatóságok már megkezdték a lakosság biztonságos helyre menekítését – jelentették hírügynökségek vasárnap.

A Matthew névre keresztelt trópusi vihar az egyik legerősebb, ami az utóbbi években a Karib-tengeri térség felett áthaladt. Rövid ideig a legmagasabb, 5-ös fokozatú erősséget is elérte, mielőtt 4-es fokozatúra csökkent. A hurrikán szelének sebessége így is eléri az óránkénti 240 kilométert, ami már életveszélyes földcsuszamlásokat és áradásokat eredményezhet.

Legutóbb 2007-ben pusztított a térségben ilyen erősségű hurrikán, a Felix nevű.

A korábbi előrejelzések szerint a Matthew Jamaica keleti csücske mellett haladt volna el, a legutóbbi előrejelzések szerint azonban keletebbre tolódik az útvonala és Haiti délnyugati csücske felett söpör majd keresztül.

A Hispaniola szigetén a Dominikai Köztársasággal osztozó Haitin – a térség legszegényebb országában – az erdőirtások nagyban növelik a pusztító áradások és földcsuszamlások lehetőségét, az épületek rossz minőségét is számításba véve, a hurrikán nagy károkat okozhat. A hatóságok a hét végén megkezdték az emberek biztonságba helyezését, egyelőre a Haitihoz tartozó kisebb szigetekről.

Az előrejelzések szerint Jamaica és Haiti után a Matthew hurrikán Kuba felé vonul tovább, ahová kedden érkezhet meg. A Guantánamo Bayben található amerikai katonai támaszpont dolgozóinak mintegy hétszáz családtagját szállították légi úton az amerikai szárazföldre a hurrikán érkezésére készülve.

Kapcsolódó Cikkek

  • Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Donald Trump egy pénteki kampányrendezvényen ismét ellenfelét, Hillary Clintont támadta, s azt hangoztatta: ha győz az elnökválasztáson, sok lehetősége lesz, hogy “utánanézzen Clintonnak”.

  • Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Megsemmisült az ExoMars orosz-európai űrexpedíció TGO űrszondájának Schiaparelli elnevezésű leszállóegysége, miután a Marsra történő leszállás folyamata során 2-4 kilométeres magasságból nekicsapódott a vörös bolygó felszínének – közölte az Európai Űrügynökség (ESA) egy NASA-műhold által készített felvételekre hivatkozva.