2018. április 24., kedd
György

Belföld Szeged

Jakab Tamás küzdelme az igazságért

A színházi szerepeket illetően mindenevő, anyaszínháza iránt hűséges. Már több mint harminc éve a Szegedi Nemzeti Színház drámatagozatos művészeként lép esténként színpadra Jakab Tamás.

A debreceni születésű, Szegeden igazán népszerű Jakab Tamás – aki október 23-án ünnepli 54. születésnapját egy rövid kitérőtől eltekintve több mint három évtizede lép a Tisza-parti teátrum deszkáira. A színház, a hivatás és a szegediek iránt tanúsított ragaszkodása miatt szereti a szakma és a közönség, utóbbi többször is neki szavazta meg a Dömötör-díjat. A népszerű művész november 4-től egy olyan Ibsen-darabban játszik, ahol a fő kérdés az: szembe lehet-e menni a társadalom akaratával az igazság nevében.


10A_jakabtamas02

– Őszintén megmondom, korábban nem ismertem ezt a darabot, de meg kell mondjam, nagyon aktuális dolgokra reflektál. Kinek mi az érdeke egy adott ügyben, mit kell megtennie annak eléréséért – számos olyan kérdést vet fel, melyek bármelyik mai történetre is ráhúzhatóak lennének. A fő kérdés mégis az: érdemes-e az embernek egymagában küzdenie saját igazáért – mondta a Lokál Extra Szegednek a művész.

Hálóőr

Jakab Tamás fiatalkorában előbb foci-, majd vízilabdakapus volt Debrecenben. A sportéletből a filmek szeretete vezette a színészi pálya felé, első nekifutásra felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára.

Kusturica

Emir Kusturica szerb filmrendezőnek annyira megtetszett Jakab játéka „Az őrült és az apáca” című darabban, hogy 1985-ben meghívta őt a legendás Atelier 212 társulatába.

Csúcsszerep

A Latinovits Zoltán-díjas színész szerepet kapott korábban a Kakukkfészekben, A Hídemberben és a Glamourban is, utóbbi fődíjat nyert a 31. Magyar Filmszemlén

A történet szerint egy kisváros polgárai azért lázadnak fel a pénz hatalmával és a korrupcióval küzdő egészségügyi főfelügyelővel szemben, mert az megállapította, hogy a város vize szennyezett, így a fürdővárossá minősítés nem lehetséges. A jobb élet reményétől megrészegült lakók, élükön a polgármesterrel, minden követ megmozgatnak, hogy a városi fürdő doktorát elhallgattassák.


Ibsen 1882-ben írta A nép ellensége című művét, témáját tekintve Jakab Tamás szerint több mint 130 év távlatából is aktuális. A mindennapok emberei még mindig a saját igazukért küzdenek nap mint nap. A darab főszereplője is ezt teszi, igaz, nem sok sikerrel – hogy finoman fogalmazzak. Jakab Tamás véleménye az, hogy a színházi munka függetleníti magát a politikától, a társadalmi átalakulásoktól, mert a színpad az a hely, ahol leghamarabb kiderül, tehetséges embert szántak-e egy adott szerepre vagy sem. A legfőbb kritikus a közönség, a színművészet politikával nem mérhető szakma.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • A nap képe: Még csak kedd?!

    A nap képe: Még csak kedd?!

    Nem mindennapi módon fejezte ki nemtetszését az a teknős, akinek nem volt kedve a modellt állni a fényképezőnek, így “bemutatott” Mark Fitz természetfotósnak.

  • Budapest lett Európa új Hollywoodja

    Budapest lett Európa új Hollywoodja

    Az elmúlt tíz évben Budapest lett a „filmesek Mekkája.” A legnézettebb francia tévé, a TF1 stábja 12 perces riportban kereste a választ arra, hogy minek köszönhető a magyar főváros vonzereje.