EUR: 309,50 Ft
CHF: 267,35 Ft
2017. szeptember 24., vasárnap
Gellért, Mercédesz

Belföld Szeged

Jakab Tamás küzdelme az igazságért

A színházi szerepeket illetően mindenevő, anyaszínháza iránt hűséges. Már több mint harminc éve a Szegedi Nemzeti Színház drámatagozatos művészeként lép esténként színpadra Jakab Tamás.

A debreceni születésű, Szegeden igazán népszerű Jakab Tamás – aki október 23-án ünnepli 54. születésnapját egy rövid kitérőtől eltekintve több mint három évtizede lép a Tisza-parti teátrum deszkáira. A színház, a hivatás és a szegediek iránt tanúsított ragaszkodása miatt szereti a szakma és a közönség, utóbbi többször is neki szavazta meg a Dömötör-díjat. A népszerű művész november 4-től egy olyan Ibsen-darabban játszik, ahol a fő kérdés az: szembe lehet-e menni a társadalom akaratával az igazság nevében.

10A_jakabtamas02

– Őszintén megmondom, korábban nem ismertem ezt a darabot, de meg kell mondjam, nagyon aktuális dolgokra reflektál. Kinek mi az érdeke egy adott ügyben, mit kell megtennie annak eléréséért – számos olyan kérdést vet fel, melyek bármelyik mai történetre is ráhúzhatóak lennének. A fő kérdés mégis az: érdemes-e az embernek egymagában küzdenie saját igazáért – mondta a Lokál Extra Szegednek a művész.

Hálóőr

Jakab Tamás fiatalkorában előbb foci-, majd vízilabdakapus volt Debrecenben. A sportéletből a filmek szeretete vezette a színészi pálya felé, első nekifutásra felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára.

Kusturica

Emir Kusturica szerb filmrendezőnek annyira megtetszett Jakab játéka „Az őrült és az apáca” című darabban, hogy 1985-ben meghívta őt a legendás Atelier 212 társulatába.

Csúcsszerep

A Latinovits Zoltán-díjas színész szerepet kapott korábban a Kakukkfészekben, A Hídemberben és a Glamourban is, utóbbi fődíjat nyert a 31. Magyar Filmszemlén

A történet szerint egy kisváros polgárai azért lázadnak fel a pénz hatalmával és a korrupcióval küzdő egészségügyi főfelügyelővel szemben, mert az megállapította, hogy a város vize szennyezett, így a fürdővárossá minősítés nem lehetséges. A jobb élet reményétől megrészegült lakók, élükön a polgármesterrel, minden követ megmozgatnak, hogy a városi fürdő doktorát elhallgattassák.

Ibsen 1882-ben írta A nép ellensége című művét, témáját tekintve Jakab Tamás szerint több mint 130 év távlatából is aktuális. A mindennapok emberei még mindig a saját igazukért küzdenek nap mint nap. A darab főszereplője is ezt teszi, igaz, nem sok sikerrel – hogy finoman fogalmazzak. Jakab Tamás véleménye az, hogy a színházi munka függetleníti magát a politikától, a társadalmi átalakulásoktól, mert a színpad az a hely, ahol leghamarabb kiderül, tehetséges embert szántak-e egy adott szerepre vagy sem. A legfőbb kritikus a közönség, a színművészet politikával nem mérhető szakma.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Hét kérdéskör szerepel majd a nemzeti konzultáción

  Hét kérdéskör szerepel majd a nemzeti konzultáción

  Várhatóan hét kérdést tesz fel a kormány a bevándorlásról és a kötelező kvótáról az október elején induló nemzeti konzultáció során – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

 • Magyarország támogatja Románia OECD-tagságát

  Magyarország támogatja Románia OECD-tagságát

  Magyarország támogatja Románia felvételét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD), miután Liviu Dragnea, a román kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke ígéretet tett a marosvásárhelyi iskolahelyzet megoldására – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI-vel.

 • Soros 2015-ben vázolta fel tervét

  Soros 2015-ben vázolta fel tervét

  Soros György milliárdos spekuláns 2015 júliusában a Financial Timesban vázolta fel elképzeléseit, amelyek szerint az uniónak évente egymillió bevándorlót kell befogadnia és egy állandó, kötelező mechanizmus révén kell szétosztania a tagállamok között – mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.