2018. május 22., kedd
Júlia, Rita

Egyéb Kecskemét

János vitéz – ahogy még soha nem láttuk

Kik a mai huszárok? Szente Vajk meglepő választ ad a kérdésre János vitéz-rendezésével. A rendhagyó darabot október 7-én mutatták be Kecskeméten, az Új Kelemen László Kamaraszínházban, ennek apropóján kérdeztük a rendezőt.

– Mi volt a kiindulópont?
– Cseke Péter nézőbarát, ugyanakkor progresszív színházat csinál. Azzal, hogy felkért a János vitéz színpadra állítására, jelképesen a kezembe nyomott egy tollseprűt. Számomra az volt a kérdés, vajon kik harcolnak meg a nemzet becsületéért ma, a XXI. század elején. Kik azok, akik összemérik erejüket más nemzetek fiaival, akikért lelkesednek a lányok, és akik közé vágynak a fiatal srácok? Adekvát volt a párhuzam a focival a franciaországi Európa-bajnokság miatt, ahol a magyar csapat derekasan helytállt, és ezzel képes volt felrázni az országot. Olyan hittel, odaadással voltunk a fiainkért, mint amilyen odaadással voltak az emberek 170 évvel ezelőtt a huszárokért.


Szente Vajk Fotó: Walter Péter

Szente Vajk
Fotó: Walter Péter

– Labda lesz a színpadon?
– Nem egy! Túri Erzsivel olyan díszletet álmodtunk meg, amely stadionként is funkcionál, kapukkal, focipályával, de megjelenik benne Iluskáék háza vagy a nagy fa, ahol beteljesül Iluska és Jancsi szerelme.

– Számítasz megdöbbent nézőkre?
– Nem, mert nem ez a cél. A cél a János vitéz eljátszása. Éppen ezért nem változtattam a Kacsóh–Bakonyi–Heltai-szövegkönyvön. A nézők a János vitéz történetét látják, a jól ismert dalokat hallják.


– Nem befolyásolt, hogy mára alábbhagyott a fociláz?
– Ez a gondolat akkor is élő lett volna, ha nincs Európa-bajnokság. Nem Dzsudzsák Balázs duplájáról szól a portugálok ellen – vagy legalábbis nem csak arról.

– Az érdeklődést mutatja, hogy októberre már alig lehet jegyet kapni.
– A stadionunkba…? Az érdeklődés nyilván több dolognak tudható be. Szólhat magának a kecskeméti színháznak, a műnek, a színészeknek, s ha egy kis százalékban annak is szól, hogy ott a nevem a plakáton, akkor boldog vagyok.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek