2018. március 24., szombat
Gábor, Karina

Egyéb Szolnok

Játssz egy környezettudatos világért!

Magyarországon évente 800-900 millió alumíniumdobozt használunk el, ennek a mennyiségnek pedig mindössze 30–50 százalékát hasznosítjuk újra. Ez jócskán elmarad többek között a 98 százalékban szelektíven szemetet gyűjtő Belgiumtól vagy a 91 százalékos rátájú Svájctól.

A fémdobozok újrahasznosítása nem kizárólag azért fontos, mert csökkenthetjük vele a hulladék mennyiségét, hanem azért is, mert az új fém előállításához szükséges energia 95 százalékát és további értékes nyersanyagokat is meg tudunk ilyen módon takarítani. Az Európai Unió célkitűzése, hogy 2025-ig emelkedjen 75 százalékra a fémdobozok visszagyűjtési aránya minden tagállamban.


Ehhez a célkitűzéshez járul hozzá az Aluvaluta nevű játék is a „Dobd be magad!” környezetvédelmi és edukációs kampány keretein belül. A játékban egy applikáción keresztül lehet részt venni, és célja, hogy a magyar lakosság minél több alumíniumdobozt váltson vissza. Ennek elősegítésére 200 visszaváltó automatát helyeztek el az országban, melyek közül három található Szolnokon: egy az Auchanban, egy a Tescóban és egy az InterSparban.

Jelentősen le vagyunk maradva szelektív hulladékgyűjtésben az EU országaihoz képest Fotó: Profimedia

Jelentősen le vagyunk maradva szelektív hulladékgyűjtésben az EU országaihoz képest
Fotó: Profimedia

Kapcsolódó Cikkek

 • Világrekordért emeltek

  Világrekordért emeltek

  Debrecenben már advent idején elkezdődött a családok éve. Ebben az időszakban a programok elsősorban a családokat szólították meg, de a rendezőelv továbbra is ez maradt – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester.

 • Szakmák sztárjai versenyeznek

  Szakmák sztárjai versenyeznek

  A Dunaferr középiskola hat diákja, valamint a Lorántffy egy tanulója jutott be a Szakma Sztár Fesztivál verseny idei döntőjébe. Az előválogatók után a Dunaferrből az épület- és szerkezetlakatos, hegesztő, ipari gépész és karosszérialakatos szakok képviselői, a Lorántffyból pedig egy leendő fodrász jutott a fináléba.

 • Kőbánya hajóra szállt

  Kőbánya hajóra szállt

  Az eredetileg kőszállítóként is funkcionáló A38 hajó régóta az igényes zenét preferálók kedvelt helye.