EUR: 308,82 Ft
CHF: 285,07 Ft
2016. október 26., szerda
Dömötör

Egyéb Szolnok

Játssz egy környezettudatos világért!

Magyarországon évente 800-900 millió alumíniumdobozt használunk el, ennek a mennyiségnek pedig mindössze 30–50 százalékát hasznosítjuk újra. Ez jócskán elmarad többek között a 98 százalékban szelektíven szemetet gyűjtő Belgiumtól vagy a 91 százalékos rátájú Svájctól.

A fémdobozok újrahasznosítása nem kizárólag azért fontos, mert csökkenthetjük vele a hulladék mennyiségét, hanem azért is, mert az új fém előállításához szükséges energia 95 százalékát és további értékes nyersanyagokat is meg tudunk ilyen módon takarítani. Az Európai Unió célkitűzése, hogy 2025-ig emelkedjen 75 százalékra a fémdobozok visszagyűjtési aránya minden tagállamban.

Ehhez a célkitűzéshez járul hozzá az Aluvaluta nevű játék is a „Dobd be magad!” környezetvédelmi és edukációs kampány keretein belül. A játékban egy applikáción keresztül lehet részt venni, és célja, hogy a magyar lakosság minél több alumíniumdobozt váltson vissza. Ennek elősegítésére 200 visszaváltó automatát helyeztek el az országban, melyek közül három található Szolnokon: egy az Auchanban, egy a Tescóban és egy az InterSparban.

Jelentősen le vagyunk maradva szelektív hulladékgyűjtésben az EU országaihoz képest Fotó: Profimedia

Jelentősen le vagyunk maradva szelektív hulladékgyűjtésben az EU országaihoz képest
Fotó: Profimedia

Kapcsolódó Cikkek

 • Pörög a panelpiac

  Pörög a panelpiac

  Budapesten a panellakások átlagos négyzetméterára idén október közepén 329 ezer forint volt, ami 21 százalékos drágulást jelent az egy évvel korábbi átlagszinthez képest, 2014 októberéhez viszonyítva pedig 65 százalékos áremelkedést jelent.

 • Cirkuszoltak a Vajdában

  Cirkuszoltak a Vajdában

  A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolában huszáros vágással oldották meg, hogy a gyerekeknek szombat ellenére legyen kedvük iskolába menni október 15-én.

 • Meggyanúsítottak egy férfit a robbantással

  Meggyanúsítottak egy férfit a robbantással

  Előre kitervelten, több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével és robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség egy magyar állampolgárságú.