EUR: 324,92 Ft
CHF: 282,21 Ft
2018. június 25., hétfő
Vilmos

Sport

Jó helyre került Szilágyi Áron riói kardja

Fennállásának tízéves jubileumát ünnepeli a MOL alapítványa, az Új Európa Alapítvány. A szervezet immár egy évtizede támogatja a tizennyolc évnél fiatalabb sportolókat, művészeti és tudományos tehetségeket, valamint a gyermekgyógyító programokat végző civil szervezeteket. Az alapítvány több mint egymilliárd forintot osztott ki az elmúlt évek során, amivel több tízezer gyermeken segített. Köztük volt a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron is, aki az évforduló alkalmából a riói aranyéremhez segítő egyik kardját Hernádi Zsoltnak ajándékozta.

A MOL Új Európa Alapítvány tíz éves fennállását ünneplő eseményt rendeztek a budapesti Millenárison. Az alapítvány a fiatal tehetségek és a gyermekegészségügy tartós és kiemelt támogatója.


Az Alapítvány az eltelt tíz év során több mint 4000 olyan tehetségnek nyújtott fél milliárd forint összegben segítséget, akik kimagasló eredményeket értek el a sport, a tudomány vagy művészet területén. Az alapítvány közvetetten 90 ezer gyermeken segített azzal, hogy fél milliárd forinttal támogatott közel 400 gyermekgyógyító programot. A hagyományosan forráshiányos gyermekegészségügy területén így olyan módszerek meghonosításában, és magyarországi megerősítésében vállalt jelentős szerepet az alapítvány, mint a különböző művészeti- és élményterápiák, illetve az állatokkal pl. kutyákkal vagy lovakkal dolgozó sikeres terápiás programok.

– A MOL Új Európa Alapítványát azért hoztuk létre 2006-ban, hogy segítsük azokat a gyerekeket, akik hisznek az álmaikban, és hajlandóak ezért keményen megküzdeni – mondta beszédében Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója. – Immár tíz éve több ezer ifjú tehetség álmát segítjük megvalósítani, a gyermekgyógyító programon keresztül pedig ott állunk több ezer család mellett, akiknek nap, mint nap elképesztő teherrel kell megküzdeniük. Az Új Európa Alapítvány támogatásai a jövő építésére koncentrálnak. Ennek érdekében munkánkat továbbra is folytatjuk. Büszke vagyok erre a tíz évre, és köszönöm mindenkinek, aki részt vett benne!”


A rendezvényen bemutatták az „Új Európa Alapítvány arcait” is, akikre szeptember 5-28. között, az alapítvány internetes oldalán lehetett szavazni. A program sikerét bizonyítja, hogy nagyon sok embert megmozgatott a kezdeményezés, a három hét alatt több mint 50 ezren voksoltak a fiatal tehetségekre és a civil szervezetekre, amelyek fejenként és szervezetenként egy-egy millió forint támogatásban részesülnek.
A közönség szavazatai alapján az „Új Európa Alapítvány arca” lett Bányai Zsombor párbajtőrvívó, Orosz Viktor íjász, Knoch Viktor gyorskorcsolyázó, Radnóti Róza zongorista és Kiss Márton Balázs zongoraművész.

A civil szervezetek kategóriában az öt díjazott a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány, az Autista Segítő Központ,  a Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesület, a Vertebra Alapítvány és a Te hangodat ismerem program.

Az egész napos családi rendezvényen a fiatal tehetségeken kívül az Új Európa Alapítvány eddigi támogatottjai is részt vettek. Köztük volt Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó, valamint a MOL-csapat képviseletében az ötszörös olimpiai aranyérmes Kozák Danuta kajakozó, és Szász Emese párbajtőröző, a riói olimpia bajnokai.

Szilágyi Áron tíz éve az elsők között kapott anyagi támogatást az alapítványtól. A tízéves jubileum alkalmából az idei olimpián aranyéremhez segítő négy kardjából egyet Hernádi Zsoltnak ajándékozott. – A segítség azt az időszakot könnyítette meg, amikor az utánpótlásból a felnőttbe kellett átverekednem magamat – mondta kétszeres olimpiai bajnokunk, hozzátéve, hogy ez egy nagyon nehéz állomás a sportolók életében és nagyon sok tehetséget veszít a magyar sport ezeknél az állomásoknál. – Biztos vagyok benne, hogy ha akkor nem jött volna a Mol és az Új Európa Alapítvány, akkor nekem is sokkal nehezebb lett volna az átállás.

Az Új Európa Alapítvány jubileumi arcai:

FIATAL TEHETSÉGEK

Knoch Viktor (1989) – gyorskorcsolyázó

Viktor 7 éves kora óta korcsolyázik, többszörös országos bajnok, az utóbbi években feltörekvő magyar short-track szakág egyik legeredményesebb képviselője. Eddigi legjobb eredménye a 2009-es torinói téli olimpián elért 5. hely 1500m-en, 26 év után ez volt az első pontszerző hely, amelyet magyar sportoló téli sportágban elért. Junior világbajnoki és Európa-bajnoki ezüstérmes. A 2014-es szocsi téli olimpián induló magyar rövidpályás gyorskorcsolya csapat tagjaként 500 méteren a 12. helyen zárt. 2015-ben világkupagyőztes lett, ezzel 25 évesen a sportág első magyar világkupa-győzelmét érte el, egyben pályafutása első egyéni világkupaérmét nyerte meg, sporttörténelmet írva ezzel. A magyar férfi gyorskorcsolya-váltó tagjaként 5000 méteres távon is világkupa-aranyérmet szereztek 2015-ben Sanghajban. Jelenleg a Budapesti Gazdasági és Kommunikációs Főiskola gazdaságmenedzsment szakára jár. 2007 és 2009 között segítette pályafutását a MOL Tehetségtámogató Program.

 

Orosz Viktor (1996) – íjász

Viktor a magyarok közül elsőként lett a World Archery ifjúsági világbajnoka. 2013-ban 1. helyezést ért el a Teremíjász Bajnokságon, amivel új Európa- és világcsúcsot állított fel. Kiemelkedő volt a 2014-es World Archery Indoor World Championships-en (U21-es Teremíjász Világbajnokság) való szereplése, ahol aranyérmet szerzett. 2014-ben megkapta az Év Íjásza címet. 2015-ben a Teremíjász Európa-bajnokság első helyezése és teremíjászi világbajnoki címe mellett szabadtéren is megmutatta, hogy a nemzetközi élmezőnybe tartozik. Megnyerte az USA-ban rendezett U18-as szabadtéri világbajnokságot. 2016-ban sikerült megvédenie Ankarában U21-es Teremíjász Világbajnoki címét, valamint Európa-bajnoki és Európa Kupa-aranyérmes lett Bukarestben, a rangsorolóban új korosztályos országos csúcsot lőtt. A világszövetség véleménye szerint a magyar sportoló jelenleg a világ legsikeresebb ifjúsági íjásza. Viktor utazási költségeit 2013 óta a MOL Tehetségtámogató Program támogatja.

 

Radnóti Róza (1997) – zongorista                                                                                

Róza hétéves kora óta zongorázik, a Dohnányi Ernő Zeneiskolában tanult Karsai Gabriella tanítványaként. A Járdányi Pál Zeneiskola zongora tanszakán végzett, ahol Hornyászkyné Becht Erika (MOL Tehetséggondozásért Díj, 2009) tanítványa volt. Zenei fejlődését Eckhardt Gábor, Hambalkó Edit és Mácsai János is segítette. Jelenleg a Zeneakadémián Némethy Attila és Lantos István tanítványa. Számos hazai és nemzetközi versenyen is sikeresen szerepelt, amelyek költségeihez a MOL Tehetségkutató Program 2011 óta több alkalommal is hozzájárult. 2013-ban közreműködött a MÜPA Bartók-maraton és “Tehetségmustra” című hangversenyein, majd külföldön többször fellépett többek között a müncheni Gasteigben, a salzburgi Mozarteumban, valamint Lindauban, Prágában, Brnóban és Olomutzban is. Szólókoncertjei voltak Budapesten a Bartók Béla Emlékházban, valamint a müncheni Steinway Hausban. 2013-14-ben a Budapest Music Center és a MOL közös Játsszunk együtt! című koncertsorozatában Érdi Tamás zongoraművésszel nemcsak együtt játszhatott, de közösen vezették a nagy zeneszerzők életművét bemutató sorozatot.

 

Bányai Zsombor (1996) – párbajtőrvívó

Zsombor 2008-ban kezdett el vívni a Vasasban, egy év múlva már korosztályos válogatott lett, a 2009-2010-es szezonban pedig a magyar országos ranglista első helyén szerepelt. 2013-ban már az európai kadet korosztályú ranglistát vezette, egyéniben és csapatban is Európa-bajnok lett. 2014-ben a férfi junior-párbajtőrcsapat tagjaként megnyerte a korosztályos világ- és Európa-bajnokságot, a párbajtőrcsapattal Héraklész-díjat kapott. 2015-ben egyéniben a maribori Eb-n, majd a taskenti vb-n is ezüstérmet szerzett. 2016-ban az országos bajnokságon egyéniben második, az Európa-bajnokságon csapatban első helyen végzett. 2016. évben a világranglista első helyezettjeként korosztályának legeredményesebb párbajtőrözője. Tervei közt szerepel a 2020-as tokiói olimpián való részvétel. Tanulmányait az érettségi után a Corvinus Egyetem tájrendező és kertépítő mérnöki szakán kezdte meg. A MOL Tehetségtámogató Program és a Tehetségtámogató Klasszis program 2012-től támogatja Zsombor pályafutását.

 

Kiss Márton Balázs (1992) – zongoraművész

Kiss Márton Balázs zenész szülők gyermekeként hatéves korában kezdett el zongorázni. Több nemzetközi versenyen is dobogós helyen végzett, azóta is rendszeresen hívják külföldre koncertezni. 2006-ban Csehországban a 40. Nemzetközi Zongoraversenyen első helyet, 2009-ben Udine-ben második helyezést ért el, 2012-ben megnyerte a Forum Hungaricum ösztöndíjversenyét, 2016-ban pedig a bécsi Rosario Marciano Nemzetközi Zongoraversenyen 2. díjat nyert. Márton 2014-ben kitűnő minősítéssel diplomázott a grazi Zeneművészeti Egyetemen, ahol a következő tanévtől mesterszakon folytatta tanulmányait. 2016-ban felvételt nyert a párizsi Schola Cantorumba, Franciaország egyik legpatinásabb zenei főiskolájára. Minden évben ad jótékonysági hangversenyeket is, és nagy vágya, hogy a komoly zenét minden magyarországi településre elvihesse. A MOL Tehetségtámogató Program 2008 óta kíséri figyelemmel zenei pályafutását, a Klasszis kategória keretében 2013-ban saját koncertzongora megvásárlásra kapott támogatást.

 

CIVIL SZERVEZETEK

Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány

Az alapítvány bohócdoktorai 2000 óta járják a kórházak gyermekosztályait Budapesten és vidéken, hogy a „nevetésterápia” módszerével segítsék a gyerekek gyógyulását, gyógyítását. A bohócdoktori vizitek során egyszerű trükköket, tréfákat mutatnak be a gyerekeknek vagy igyekeznek őket ezekbe bevonni, így lelki felüdülést, örömet visznek a kórházi mindennapokba, elfeledtetve a kezelések, műtétek okozta fájdalmakat, a betegséggel folytatott küzdelem nehézségeit. A gyerekeket az öröm, a jókedv megnyitja az együttműködésre, segít leküzdeni a félelmeket és ezzel hatékonyabbá válhat az orvosok gyógyító munkája is. A bohócdoktorok képzett előadóművészek, akik a kórházi bevetések előtt külön képzésen vesznek részt, vizitjeik során pedig mindig együttműködnek a kórházi személyzettel, az orvosokkal és nővérekkel. Munkatársaik több budapesti és vidéki kórházban, ill. rehabilitációs intézetben évente több ezer gyermekhez jutnak el. Tevékenységüket 2007 óta támogatja a MOL Gyermekgyógyító Program.

 

Vertebra Alapítvány

A gerincferdülés diagnózisát követően korzett, azaz egy merev fűző egész napos (éjjel-nappali) viselését írhatja elő a szakorvos, amennyiben anélkül a betegség akár komoly gerincműtéthez is vezethetne. Ez se nem kényelmes, se nem esztétikus, a betegség miatt érzett szégyenről nem is beszélve, ami a fűző viselésével válik a környezet számára is egyértelművé. Ennek leküzdésében segít a Vertebra Alapítvány a fiataloknak, közösségbe hívja őket, ahol hozzájuk hasonló fiatalokkal találkozhatnak és speciális gyógytornákon, különböző játékokon, vetélkedőkön, kézműves-, és önismereti foglalkozásokon vehetnek részt. 2004 óta évente közel száz fiatal vesz részt az egyhetes „Scoli-táborokon”, amelyekbe elsősorban az új betegeket várják, de ugyanúgy nyitottak a már gerincműtéten átesett gyerekek előtt is. Az alapítvány munkatársainak és önkénteseinek többsége szakember vagy érintett. Évközben más közösségi programokat is szerveznek a fiataloknak, hogy a nyári élmény hatása minél tovább kitartson, valamint online felületen, moderált csoportokban is a segítségükre vannak. A MOL Gyermekgyógyító program 2007 óta nyújt támogatást táboraikhoz.

 

Pata és Mancs Egyesület

A székesfehérvári Pata és Mancs Egyesület 2009 óta segíti a különböző sérülésekkel élő kisgyermekek fejlesztését lovakkal és kutyákkal asszisztált terápiás fejlesztő programjai során. A négylábú tanársegédek évente 100-130 gyermekhez jutnak el: nyelvi, kommunikációs, részképesség zavarral küzdő gyermekeken túl értelmileg sérült, valamint állami gondozásban élő gyermekek fejlesztésében is közreműködnek. Az állatok oldják a gyermekek félelmeit, segíti őket érzelmeik kifejezésében és egyben olyan motivációt nyújt, amelyet egyetlen gyógypedagógus sem tud kiváltani, bármilyen játékos vagy ötletes feladattal próbálkozik. A fejlesztő munkákban minden esetben vizsgázott terápiás kutyák vesznek részt. Munkájukat 2012 óta támogatja a MOL Gyermekgyógyító Program.

 

“A Te hangodat ismerem” perinatális zenei nevelési program (Ringató Alapítvány)

A budapesti Semmelweis Egyetem koraszülött intenzív osztályán is felismerték, hogy a közös éneklés le tudja győzni az inkubátor jelentette fizikai akadályt és segíti a koraszülött babák és szüleik közötti kapcsolat kialakulását. Ehhez nyújtanak segítséget a “A Te hangodat ismerem” perinatális zenei program kifejlesztői, akik a Gróh Ilona által létrehozott „Ringató” módszer alapján kezdtek dolgozni a kórházban. A foglalkozások 10-15 perces időtartamban zajlanak és az önkéntesek csak akkor énekelnek, mondókáznak vagy zenélnek a kisbabának, ha arra a szülők nyitottak. Az alapítvány önkéntesei rendszeresen látogatják a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának Újszülött Intenzív Osztályát, amelyhez 2015 óta a MOL Gyermekgyógyító Program nyújt támogatást a kezdeményezést befogadó Ringató Alapítványon keresztül. Budapesten az önkéntesek jelen vannak Péterfy Kórházban is, valamint Kecskeméten, Szegeden, Debrecenben, Pécsett, Veszprémben, Tatabányán és Székesfehérváron a megyei kórházakban és az egyetemi klinikákon.

 

Autista Segítő Központ

Az Autista Segítő Központot 1999-ben hozta létre a Ferences Rendtartomány azzal a céllal, hogy az egyre nagyobb számban diagnosztizált autista gyermekek fejlesztését és társadalmi integrációját segítse, valamint támogatást nyújtson az őket nevelő családoknak. Az Autista Segítő Központ komplex intézményként Gyöngyösön működik, az általános iskola négy összevont évfolyamon 1-8. osztályig ötven gyermek oktatását biztosítja. Az intézményben egy 25 férőhelyes Fogyatékos Személyek Otthona, egy 10 férőhelyes Fogyatékos Személyek Gondozóháza, valamint Karácsondon egy felnőttek ellátására létrejött Lakóotthon is működik. Az ASK nemcsak ellátja az autizmussal élő gyermekeket, hanem terápiás fejlesztéseket is nyújt számukra, valamint különböző szakköröket és sportolási lehetőségeket szervez. A MOL Gyermekgyógyító Program 2010-2013 között támogatta az intézményben folyó terápiás fejlesztéseket. A MOL Nyrt. munkavállalói 2014-ben karácsonyi adománygyűjtésükből ajánlottak fel másfél millió forintot az ASK-t működtető Autisták Egyenlő Esélyeiért Alapítványnak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Anglia miszlikre vágta Panamát

  Anglia miszlikre vágta Panamát

  Nem volt mitől tartania az angoloknak a mérkőzés előtt, hiszen eddig csak egyszer, 1950-ben kaptak ki CONCACAF-zónából érkező csapatól, viszont talán arra senki sem számított, hogy 6-1-re vágják majd gerincre a G csoportban Panamát.

 • Eltört Rudy orra

  Eltört Rudy orra

  Orrtörést szenvedett a Svédország–Németország mérkőzésen Sebastian Rudy, a német válogatott középpályása. A Bayern München játékosát nem szándékosan rúgta arcon a svédek egyik játékosa a szombat esti mérkőzés első félidejében, de az erősen vérző németet le kellett cserélni, helyére Ilkay Gündogan állt be.

 • Nem bírtak egymással

  Nem bírtak egymással

  Először találkozott tétmeccsen a japán és a szenegáli válogatott. A gólgyártás egy igen komikus jelenettel kezdődött, ugyanis az ázsiai csapat kapusa, Kavasima épp Sadio Mané térdére bokszolt egy fogható labdát, amely így a kapuban kötött ki.